Gebze Tavşanlı Mevkii'nde, Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı süren viyadüğün beton blok parçası çöktü. Dev-Yapı-İş Sendikası temsilcileri "Yaptığımız incelemeler, en az 3 arkadaşımızın İSİG tedbirlerinin hiçe sayılarak 'hızlı çalışma ve ihmaller zinciri'nin sonucunda iş cinayetinde yaşamını yitirmesine neden olduğunu gösterdi" açıklamasında bulundu.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Tavşanlı mevkiinde,inşaatı devam eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın “Mega Proje"lerinden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı süren viyadük çöktü.
Viyadüğün beton blok parçası montaj çalışması sırasında çöktü. Beton blok parçasının montaj çalışması sırasında çökmesi sonucu en az 5 işçi enkaz altında kaldı.
Olayın öğrenilmesinin hemen ardından şantiyeye ulaşan Devrimci Yapı İşçileri Sendikası temsilcilerinden Hasan Oğuz "Bir kez daha 'Mega Proje'lerin nasıl işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini hiçe sayılarak ortaya çıktığını gördük" dedi.
Olay yerine ulaştığını öğrendiğimiz Hasan Oğuz kaç işçinin ölmüş olduğu ya da yaralı işçilerin durumu hakkında net bir bilgiye ulaşmakta güçlük çektiklerini belirtti.
Viyadük inşaatında çalışan işçilerle yaptıkları görüşmelerden bilgileri netleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Oğuz "Biz oraya ulaştıktan sonra iki arkadaşımızın daha cenazesine ulaştılar. Çok acılı bir ortam aileler feryat içinde. Jandarmalarla dolu şantiye. İşin niteliğini bilen arkadaşlarla görüştük. Normal şartlarda köprü ayağının bir kısmı dökülüp bekleniyor. Bu beton tamamen tuttuktan sonra üzerine tekrar beton dökülüyor ve bu betonun tutmasından sonra köprü kısmının betonu dökülmesi gerekiyor. -Kaldı ki bizim de bilgimiz bu yönde yine de bu konuda tecrübeli ve orada çalışan arkadaşların görüşlerine başvurduk. Fakat burada ilk dökülen betonun tamamen tutması için yeterince beklenmemiş ve üzerine beton dökülmüş, bu nedenle de üzerine köprünün gelmesiyle viyadük ayağının bir kısmı çökmüş."
Mücadele Birliği: Köprü kısmının yapımına geçmeden ayakları oluşturan beton kısımların tamamen kurumuş ve kontrol edilmiş olması gerekirken beklenmeden köprü kısmı mı yerleştirilmiş?
Hasan Oğuz: Evet, köprünün ayakları üzerine gelen 'T' oluşturan kısmı ayaklar üzerine kısımlar halinde yerleştiriliyor. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta şudur. Köprü ayaklarını oluşturan iskelelerin köprünün 'T' kısmı tek seferde üzerine yerleştirilse bile taşıyabilecek nitelikte, güçte sağlam bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Bu nitelikteyken bile köprünün 'T' kısmı parçalar halinde yerleştiriliyor ki, bir hata eksiklik varsa müdahale edilebilsin."
Mücadele Birliği: Burada yaşanan sorun'T' kısmının birden yerleştirilmesinden değil, köprü ayaklarını oluşturan betonunun gerektiği şekilde inşa edilmemiş olması mıdır?
Hasan Oğuz: Evet,burada bir teknik hata bir ekipman hatası, ciddi denetimsizlik ve ihmal var. Köprü ayakları inşa edilirken ilk kısım dökülüp betonun kuruması bekleniyor. Bu kuruduktan sonra üzerine tekrar beton dökülerek kısımlar halinde yükseltiliyor. Fakat bu kez acele edilmiş beton kurumadan üzerine tekrar beton dökülmüş ve yine beklenmeden üzerine köprü parçası yerleştirilmeye çalışılmış.
Mücadele Birliği: "Çok hızlı giden bir inşaat" deniyordu bu viyadük yapımı için, şimdi ihmallerden söz ediyoruz...
Hasan Oğuz: Karşılaştığımız durum bunu gösteriyor. Beton dökme olayında şöyle bir durum var. Yaz ayında beton dökersiniz. Bu betonun hacmine, büyüklüğüne göre diyelim bir haftada kuruyup beton hazır duruma geliyorsa soğuk ve yağmurlu kış aylarında bu süre 15 gün belki daha fazla zaman alacaktır. Kalıbı erken sökerseniz beton kuruyup oturmadığından dağılır çöker. Şimdi kış ayında olduğumuzu düşünürsek betonun kuruma süresinin uzayacağı çok açık. Bunun bilinmesi ve kontrolünün yapılması gerekirdi ki, bu hata burada iki kez üst üste yapılmış. Kocaeli Büyük Şehir Başkanı'nın 'Çok hızlı giden bir inşaat" söylemi de 'işi bir an önce bitirme', 'hak edişi zamanında yetiştirme' gibi gerekçelerle gereken önlemlerin alınmadan inşaatın sürdürüldüğünü ve işçi arkadaşlarımızın ölümüyle sonuçlandığı ortaya koyuyor. 'Mega Projeler' işçilerin ölümü pahasına yükseltiliyor.
Mücadele Birliği: Bir çok kaynakta farklı sayılar var enkaz altında kalan işçiler hakkında bu konuda bilginiz var mıdır?
Hasan Oğuz: Böyle bir durumda sağlıklı bilgi almak güçleşiyor. Bizim öğrenebildiğimiz kadarıyla en az 5 işçi arkadaşımız göçük altında fakat yoğun güvenlik önlemi alınmış durumda, şantiye ve çevresi jandarmayla dolu. Aileler var acı içindeler... 3 işçi arkadaşımızın cansız bedenine ulaşıldığını öğrenebildik, yaralı kaç kişidir, durumları nedir netleştiremedik, bilgi edinmeye çalışıyoruz. Hepsi inşaatın farklı bölgelerinden gelen arkadaşlarımız da var. Olayın gerçekleştiği noktaya zaten ulaşmak mümkün değil. Şirket ve kurum yetkilileri orada ve etrafları jandarmayla çevrili. Olabildiğince net bilgilere ulaşmaya çalışıyoruz halen.
Mücadele Birliği: Umarız daha fazla acı haber almayız, kolaylıklar dileriz.
Hasan Oğuz: Umarız öyle olur. "Mega Projeler" yapılmaya devam ettikçe bu acı haberleri alacağız ne yazık ki. Ülkenin her yerinden 'Mega Projeler' yükseltilmeye çalışılıyor ki, bu da her birine yetişmemizi zorlaştırıyor elbette. İş cinayetlerinin önlenebilmesi inşaat işçilerinin örgütlenebilmesine bağlı. Çabamız bu yönde...
Mücadele Birliği: Evet, inşaat alanında örgütlenmek oldukça zor, size başarılar ve kolaylıklar diliyoruz.
Hasan Oğuz: Teşekkürler, size de kolay gelsin.