Halk Ekmek İşçileri Fabrika Önünde İşten Atmaları Protesto Etti

İstanbul Halk Ekmek Fabrikası'nın dağıtımını yapan Albayrak Turizm Seyahat'in 4 işçiyi sendikalı oldukları için işten atması üzerine örgütlenme çalışmalarını yürüten Nakliyat İş Sendikası tarafından fabrika önünde protesto edildi.

İSTANBUL - İstanbul Halk Ekmek Fabrikası'nın dağıtım işini yapan Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A. Ş.’de örgütlenme çalışması yürüten DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası'nın yetki tespiti başvurusu yapmasının ardından, sendika üyesi 4 işçi tazminatsız işten atıldı.

Nakliyat İş Sendikası işten atmaların ardından 13 Kasım günü İstanbul Halk Ekmek'in Cebeci'de bulunan fabrikası önünde basın açıklaması yaparak işten atmaları protesto etti.

Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan üyelerinin ve hiçbir hakları ödenmeden haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldığını belirtti.

"İşçilere Yönetmeliğe Aykırı İş Sözleşmesi İmzalatıldı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden biri olan İstanbul Halk Ekmek Fabrikalarında bayilere ekmek dağıtımı yapan Albayrak’da örgütlendiklerini ve Bakanlığa yetki başvurusunda bulunduklarını aktaran Küçükosmanoğlu, işyerinde çalışan işçilerin iş yasasına ve çıkartılan yönetmeliklere aykırı bir şekilde iş sözleşmesi imzalatıldığı, gecenin üçünde dördünde kalkarak günlük 12-14 saate varan çalışmalarının olduğunu söyledi.

İşçilerin yasaların belirlediği haftalık çalışma ve fazla mesai sürelerinden daha fazla çalıştırıldıklarını belirten Küçükosmanoğlu, İş koşulları açısından da birden fazla işçinin yapması gereken bir işi bir işçiye yaptırmak için baskıların yapıldığını bunların iş yasasına ve anayasaya göre suç olduğunu söyledi.

 

"İşçilerin Sendika Tercihlerine Saygı Gösterin"

Küçükosmanoğlu işçilerin bu ağır çalışma koşullarına karşı anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikasına üye olduklarını, üst işveren olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesini ve onun işletmesi olan İstanbul Halk Ekmek ile alt işveren olan Albayrak işverenini işçilerin anayasal ve yasal hakları olan sendikalaşma haklarına ve sendika tercihlerine saygılı davranmaya çağırarak, yasalara ve anayasaya aykırı bir şekilde işten atılan 4 üyelerinin de işe geri alınmasını istediklerini belirterek konuşmasını bitirdi.

İşten atılan işçilerden İsmail Ilgaz ise oldukça ağır koşullarda çalıştıklarını, kimi zaman 15 saat çalıştıklarını, fazla mesailerinin verilmediğini, bu kadar yoğun çalışmaya karşılık asgari ücret aldıklarını aktardı.

"Ücreti Ödenmeyen 270 Saatten Fazla Mesai"

Kimseden sadaka istemediklerini sadece emeklerinin, çalışmalarının karşılığını almak istediklerini söyleyen Ilgaz, patronun kendilerine bir sözleşme dayattığını, bu sözleşmede de 270 saat fazla mesai yaptırarak fazla mesai ücreti ödemeyeceklerinin yazılı olduğu bilgisini verdi.

Kendilerinin köle olmadığını, yasal haklarını istediklerini bu nedenle sendikaya üye olduklarını, ancak patronun sudan bahanelerle kendilerini işten çıkarttığın ifade eden Ilgaz, ayrıca içeride çalışan işçilere de yoğun bir şekilde baskı ve tehditler yapıldığını da vurguladı.

Halk Ekmek işçilerine, Real Market işçileri de gelerek destek verdi.

Eylemde sık sık " İşçiler Geri Alınsın", "Sendika Haktır Engellenemez", "Halk Ekmekte İşçi Kıyımına Son", "Direne Direne Kazanacağız", "Davamız Ekmek Davasıdır", "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Zafer Direnen İşçilerin Olacak", "Vur Vur İnlesin Halk Ekmek Dinlesin" sloganları atıldı.