TARİŞ İşçileri Sendikalı Olarak İşlerine Dönmeye Kararlı

İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasında çalışırken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (Gıda- İş) üye oldukları gerekçesiyle 7 işçi işten çıkarıldı.
6 Kasım’da işten çıkarılan işçiler çıkarmaların devam edeceğinin belirtilmesi üzerine mesai sonrası fabrikada önünde eylem başlattı.

Eylem sonucunda aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar, dün emniyetteki ifadelerin ardından serbest bırakılırken, Gıda-İş Sendikası ve işten çıkarılan 7 işçi öncülüğünde, bu sabah bir oturma eylemi başlatıldı.

Fabrikadan çıkarılan işçiler, işverenin kendilerini sürekli işten atmakla tehdit ettiğini belirterek, işlerine dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

TARİŞ fabrikasında yaklaşık 5 buçuk yıldır çalışan Mahmut Mora, “Sendikal faaliyet içeresinde yer alarak örgütlenmeye başladım. Sendikamız, buna dair bizimle görüşmeler yapmak istedi. İşveren bunu kabul etmedi. İşveren ne sendikaya gelebilirsin ne de bu iş yerine girebilirsin uygulamasına kadar gitti. Böylece, iş yerinden 7 arkadaşımız çıkışını verdi. Bu çıkışın sebebi tamamen sendikaya üye oluşumuzdur. Herhangi bir şekilde fabrikaya zarar vermedik. İşverenin niçin böyle bir tutum aldığını ve fabrika içinde durup bizi neden işten çıkardığını sormak istedik. Çünkü 14 kişinin çıkarılacağını duyduk ve bunları öğrenmek istedik. Bunlar yaşanırken polisin çok sert müdahalesiyle karşılaştık. Ekmeğimizin peşinde olan insanlar olarak bu tür uygulamalara maruz kalmak bizi çok üzdü. Bu fabrikada uzun zamanlar geçirdik. Bu fabrika, hepimizin emeğiyle dönüyor. Sanmasınlar fabrika sadece onların. İşimizi geri almak için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonraki süreçte hukuki yollardan mücadeleme devam edeceğim. Dilerim iş arkadaşlarım bu sendikaya gelip bizden daha çok sahip çıkar.” dedi.
İşçiler sendikalı olarak işlerine dönünceye kadar da eylemi sürdüreceklerini ifade ettiler.