< Eylem Yaparız Diyen İşçilere Ücretleri Ödendi

İstanbul Mahmutbey'deki Baran Plaza'nın dış cephe işini yapan ve Temmuz ayından bu yana ücretlerini alamayan işçiler, burada açıklama yapacağız deyince ücretleri ödendi.

İSTANBUL - İstanbul Mahmutbey'de bulunan Baran Plaza'nın dış cephe işini yapan 4 inşaat işçisi Temmuz ayından bu yana ücretlerini alamadıkları için bu gün Plaza yönetiminden sorumlularla görüşmeye gitti. Ücretleri sürekli bugün yarın diye ertelenen işçiler yine oyalama taktiğinin devam edeceğini düşünürek basın açıklaması yapmak üzere bir de pankrat hazırlayarak plaza yetkilileriyle görüşmeye gitti.

 

"Temmuz Ayında İşi Bitirdik Ekim Oldu Para Alamadık"

Dış cephe yapımında çalışan işçiler aylardır muhatap bulamadıkları plazaya gidince karşılarında bir patron ve taşeron buldu. Ücretlerin bir kısmının ödendiğini söyleyen patron ve taşeronlar işçileri tekrar geri gönderebilmenin çabasına girdiler. "Paramız yoktu ödemeyedik", "Pazarlık yaptık şu kadar verelim dedik kabul etmediniz", "Aslında o kadar ödemezdik biz fedakarlık yaptık bir kısmını ödedik", "Bizi sıkıştırıp fazla para istiyorsunuz", "Sizin söylediğiniz hesap nedir biz de öyle bir hesap yok" gibi sözlerle işçilerle tartışmaya girdiler.

"Fedakarlık Yapıyoruz Cebimizden Ödüyoruz"(!)

Dış cephe yapımında çalışan işçilerin yevmiye hesabını tutan işçiyle pazarlık yapanlar, "Sizin vicdanınız yok mu, biz fedakarlık yaptık size fazladan ödeme yaptık " diyen patronlar ödeme yapmadan gönderemeyince de ödenecek ücret üzerinden tartışmaya başladılar.

Ekmek ve Onur Derneği üyesi işçiler bu anlaşmazlık üzerine "Her seferinde aynı oyun, biz basın açıklamasını yapıyoruz, ama bu paramızı da burada bırakmayacağız, gerekirse her gün gelir burada dururuz" diyerek yanlarında getirdikleri ozaliti açmaya başladı.

İşçiler pankartı açarken, kameralarını hazırlayan basın emekçilerini gören patronlar işçilere ve desteğe gelen dernek üyelerine "Biz ödemeyeceğiz demiyoruz, hesaplar tutmuyor, bir anlaşmaya varalım, biz fedakarlık yapıyoruz" dediler.

Patronların ne kadar "fedakar"(!) oldukları hesaplar ortaya çıkınca bir kez daha gözler önüne serildi.

Kararlılık ve Birliktelik Haklarını Almalarını Sağladı

İşçiler yevmiyeleri ve işçilerin ulaşım masrafları üzerine anlaşmışlar fakat, işçiler 83 yevmiyemiz var derken patronlar 74 yevmiye olduğnu iddia etti. Ulaşım masrafları ise söz konusu dahi edilmedi, hatta "Sizin allahınız yok mu? Vicdanınız yok mu? Onu da almayın, çok para istiyorsunuz, bakın biz fedakarlık edip size cebimizden ödeme yapıyoruz" gibi söylemlerde bulundular.

İşçilerin aylardır sabırla bekledikleri ücretlerini bu sefer mutlaka alma kararlılığı ile gelmiş olmaları, basın açıklaması yapmak ve eylem süreci başlatmak gibi konularda da kararlılıklarını dile getirmeleri ücretlerini almalarını sağladı.