"İktidar Suç İşlemekten Vazgeçsin, Arkadaşlarımız Serbest Bırakılsın"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 3.Havalimanı işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi, tutuklanan işçiler ve Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un serbest bırakılması talebiyle İstanbul ve Ankara'da Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 3.Havalimanı işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi, tutuklanan işçiler ve Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un serbest bırakılması talebiyle İstanbul ve Ankara'da Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

İstanbul'da DİSK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri "İnşaat işçilerinin insanca yaşama ve çalışma hakkını savunmak suç değildir -Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve tüm tutuklu inşaat işçileri serbest bırakılsın" yazılı pankart açarak İstanbul Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünü yürüyüşle geldi.

Yürüyüş ve basın açıklaması sırasında sık sık "İnşaat işçisi köle değildir", "İnsanca yaşam suç değildir", "Baskılara boyun eğmeyeceğiz" ve "Taşeron çalışma yasaklansın" sloganları atılarak alkışlarla Silivri Hapishanesi'nde tutuklu olan Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve 3. havalimanı işçilerine selam gönderildi.

Eyleme Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut'un ailesi, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, CHP milletvekilleri Emine Gülizar Emecan ve Gökan Zeybek, Kangal Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hacer Elçin ve yöneticisi Onur Karakurt ile çok sayıda sendika temsilcisi ve üyesi katıldı.
Eylemde konuşanDİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Özgür Karabulut ve 3. Havalimanı işçilerinin tutuklanmasını protesto etmek için bugün ülkenin dört bir yanında alanlarda olduklarını belirterek "İş cinayetlerine göz yummak ve sorumlular yerine işçileri tutuklamak, Ücretleri düşük göstererek vergi kaçırmak, işçileri kölelik koşullarında çalıştırmak, sendikalı oldukları için işten çıkarmak ve tüm bunlara göz yummak suçtur" dedi.

"Tutuklu Arkadaşlarımızın Bırakılması İçin Gerekeni Bir An Önce Yapın"
Çerkezoğlu, Anayasal hak olan sendikal örgütlenme ve grev hakkının suç olmadığını ifade ederek, "Çalışma Bakanlığı ve siyasi iktidara işçi sınıfının başkenti İstanbul'dan bir kez daha sesleniyoruz: Suç işlemekten ve suça ortak olmaktan vazgeçin. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılması için gerekeni bir an önce yapın" dedi.
Ardından basın açıklamasını okuyan Çerkezoğlu, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un da aralarında olduğu 35 işçi ve sendikacının tutuklandığını hatırlatarak "Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen 3. havaliamnı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür" diyerek Karabulut'un işçilerin kendisine verdiği sendikal görevlerini yerine getirdiğini belirtti.

"Sendika Genel Başkanının Görevini Yapması Suç Olamaz"
"Bir sendika genel başkanının görevlerini yapması suç olamaz. Asıl suç olan, bu görevi yerine getirmesini engellemektir" diyen Çerkezoğlu, "Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun yayınladığı raporda, işçilerin hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında olan ülkemiz, son dönemde haklarını isteyen işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasıyla bu konumunu sağlamlaştırmıştır" dedi.
"İşçilerin taleplerini önce gaz bombalarıyla, TOMA'larla; şimdi de gözaltı ve tutuklamalarla, yalanlarla bastırmak isteyenler, sadece inşaat işçilerini değil; ülkede emeğiyle geçinen her bir işçiyi hedef almıştır. İnşaat işçilerine yönelik bu tutuklamalar tüm işçi sınıfına dönük saldırılardır" diyen Çerkezoğlu, tutuklanması gerekenlerin işçileri kölelik koşullarında çalıştıran patronların olduğunu söyledi.
Çerkezoğlu son olarak, Flormar'dan Cargill işçilerine kadar direnen işçilerin yanında olmaya devam edecelerini ifade etti.

DİSK'e bağlı sendikalar Ankara'da da eş zamanlı olarak Ulus'taki Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.