Tüm Emekliler Sendikası üyeleri tüm illerde yaptıkları basın açıklamasıyla krizin emekçilerin sırtına yüklendiğini belirterek tüm emekçileri bu krize ve yaratanlara karşı mücadeleye çağırdı.

İSTANBUL - Tüm Emekliler Sendikası üyeleri tüm illerde eş zamanlı basın açıklamasıyla krizin emekçilerin sırtına yüklendiğini, kamu borçlarını emekçilerin yaratmadığın belirterek tüm emekçileri bu krize ve krizi yaratanlara karşı mücadeleye çağırdı.

İstanbul'da Tüm Emekliler Sendikası üyeleri Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya geldi. "Bu Borç Bizim Değil, Krizin Faturasını Emekliler Ödemeyecek" yazılı pankart açarak "Savaşa Değil Emekçiye Bütçe", "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" sloganları attı. Tüm Emekliler Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Songül Kılıç'ın okuduğu basın açıklamasında kamu binalarının dinci cemaatlere parsallendiğini, taşınmazların 49 yıllığına kiraya verildiğini diğer yandan eğitimin tamamen cemaatlere bırakıldığnı belirti.

Yılbaşından bu yana TL'nin döviz karşısındaki düşüşün ne zaman duracağının bilinmediğini resmi enflasyonun şu anda resmi olarak %24 civarında olduğunu ve ücretlerinin gittikçe eridiğini söyledi.
Ağustos 2018 itibariyle; Açlık sınırının 1.812 TL. Yoksulluk sınırının 6.050 TL olduğunu, tek kişinin geçimi için 2.225 TL. gerektiğine dikkat çeken kılıç 13 milyon emeklinin tamamına yakını ve asgari ücret alanların açlık sınırının altında bir gelirle yaşamak zorunda kaldığını ifade eden Kılıç, şartlarda yaşamak zorunda bırakılan insanların geçim sıkıntısı nedeniyle intihara sürüklendiğini, pek çok emekçinin İsmail Devrim'in yaşamına kıydığı gibi intihar etme durumuna geldiğini söyledi.
İflas eden ve konkordato ilan eden binlerce firmanın yasaklar nedeniyle açıklama bile yapamamadığını, Ağustos 2018'de 954 işyerinin kapandığını, 8 ayda kapanan işyeri sayısı 7.877 olduğunu bunun ise günde ortalama 31 işyeri kapanması demek olduğunu belirten Kılıç, "Bu şartlar altında, tüm emek ve demokrasi güçlerini krizi yarataniann krizin faturasını emekçilere, ezilenlere ve emeklilere çıkartma girişimlerine ve saldırılarına karşı hızla harekete geçmeye birlikte mücadele yürütmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz" dedi.

Kılıç emekliler olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Son 15 yılın en yüksek enflasyonuna karşı eriyen ücretlerdeki fark acilen telafi edilmeli,

* Vergideki adaletsizlik giderilmeli, partili/yandaş patronların ana parasını ve vergi borcunu sıfırlayan kararlar derhal iptal ediimeli,

* Ülkedeki OHAL in devamı niteliğinde ve mülki idarecilere verilen yetkiler iptal edilerek, hukuk ve demokrasi tesis edılmeii,

* Savaş tamtamlarıyla halk uyutularak krizin faturası emekçilere çıkarılmamalı,

* Saray rejimınin devasa bütçesi, örtülü ödenek, ve kanun dışı kaynak kullanımı derhal durdurulmalıdır.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri "Bu krizi biz yaratmadık kim yarattıysa o kesim ve gruplar ödesin" basın açıklamasını sonlandırdı.

 

Küçükkuyu'da Emekliler Yürüyüş Yaptı

Tüm Emekliler Sendikası (Çanakkale) Küçükkuyu Şubesi üyeleri ise saat 11.00'de sendika şubesinde toplanarak liman çevresindeki caddelerde "Zam Zulüm İşkence, İşte AKP," "Savaşa Değil Emekçiye Bütçe", "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Cumhuriyet Meydanı'na gelerek burada ortak basın metnini okuyan Tüm Emekliler Sendikası üyeleri yine sloganlarla eylem alanından ayrıldı.