"Köroğlu Grup'tan Aylardır Para Alamıyoruz!”

İstanbul Kozyatağı'nda, Köroğlu Gruba ait konut inşaatında çalışan inşaat işçileri 4-5 aydır para alamadıkları için 9 gündür eylemde. İnşaatta göçmen işçiler de çalışmış. Şantiyede kalan işçiler çok zor durumda kaldıklarını sürekli oyalandıkları için eyleme başladıklarını belirtti.

İSTANBUL – İstanbul Kozyatağı'nda Köroğlu Grup'a ait konut yapımında çalışan inşaat işçileri aylardır para alamadıklarını sürekli oyalandıklarını belirterek eyleme başladı. İşçilerden bir kısmı göçmen işçiler ve yapımında çalıştıkları şantiyede kalıyor.

İnşaatta 5-6 aydır çeşitli işleri yapan işçiler bugüne kadar ancak yol parası olacak miktarda bazı işçilerin para alabildiğini, malzeme alarak çalışanların ve yevmiyeli işçilerin çok zor durumda kaldığını belirten işçiler, “Aylardır oyalanıyoruz, verilen sözler tutulmuyor, burada Afgan arkadaşlarımız konteynırda kalıyor parasızlar açlar” diyerek eyleme başladıklarını belirtti.

İşçilerden Raif Yılmaz, 4 ile 6 ay arasında burada iş yapan işçileriz. Burada taşeron olarak iş yapan arkadaşlar da var yevmiyeli çalışan arkadaşlar var hepimiz zor durumda kaldık. Malzeme alanlara çekler verildi, çekleri kırdırıldı, yarı parasına razı gelindi ama ödenmediği için çekin verildiği yerler arayıp bunun karşılığı yok parayı ödeyin diye arkadaşları arıyor. Biz borç para bulup gidip geliyoruz. Burada Afgan arkadaşlar var konteynırda kalıyor. Onlar yevmiyeli göçmen işçi çok daha zor durumdalar” diyerek durumu aktardı.

İşçilerden Mehmet Tecimen ise “Aylardır oyalanıyoruz yarın, haftaya diyerek ama biz de borç içindeyiz. Borç alarak gidip geliyoruz. Dokuz gündür eylemdeyiz çalışmıyoruz. Ama hiç para alamadığı için gelemeyen arkadaşlar var. Burada konteynırda kalan göçmen kardeşlerimiz var. Onların durumu daha da kötü”diyerek aktardı.

İşçilerden Taner Mutlu ise bir ekiple birlikte işe başladığını ama aylardır para alamadığı için borç yapıp işçilerin bir kısmına paralarını ödediğini kendisinin de eyleme başladığını ve her gün inşaata geldiğini söyledi.

Köroğlu Grup'a ait Kadıköy'de bir inşaatta da çalıştığını 3-4 ay önce biten işin parasını halen alamadığını aktaran Mutlu, alacaklılar arıyor telefonumu açamıyorum.Yanıma telefonu almadım. Biz patronlar gibi davranamıyoruz yalan söylüyemiyoruz. Arayana hergün para yok demeye utanıyorum. Daha önce de Gebze'de TOKİ inşaatında çalıştım oradan da paramı alamadım. İnşaat sektöründe JİTEM oluşmuş resmen. İnsanları çalıştırıp parasını vermiyorlar. Bu bir zor kullanmadır. İnsanlara zulümdür. Patronlar kriz var diye işçiye para vermiyor. Kendisi ailesi tatillerde, her akşam bir lüks lokantada yemekte ama biz evimize para bırakamıyoruz, yiyecek alamıyoruz. Benim iki çocğum var biri yeni doğdu. Borç alarak bu güne kadar idare ettim ama artık borç da bulamıyorum. Her gün buradayım” diyor.

Biz işçilerle ayak üstü inşaat önünde konuşurken, Afgan işçilerden Ali Haydar inşaatta etrafı toplamaya çalışıyor. Güler yüzlü 19 yaşlarında bir genç. Çay hazır gelin çay için diyor. İnşaatın içine girip orada konuşmaya devam ediyoruz. Mehmet Tecimen, “Ali Haydar çalışkan, erkenden kalkar çayı demler” diyor.

Ali Haydar'ın dilimizi epey öğrenmiş rahatça konuşuyor. “Ben 4-5 aydır burada çalışıyrom. Konteynırda kalıyoruz arkadaşlarla. Aylardır para alamadık. Artık hiç paramız kalmadı. Burada evi olan biraz parası olan arkadaşlar yardımcı oldu birkaç gündür. Afgan arkadaşlardan bazıları yevmiyeli işlere gitmek zorunda kaldı” diyerek anlatıyor göçmen işçilerin durumunu.

Afgan işçilerden birisi konteynırdan çıkıp çeşmede çamaşır yıkıyor. Onunla konuşmaya çalışıyoruz. Kudret yanına gidince utanıyor biraz. Önce Türkçe bilmediğini söylüyor. Sonra Raif ustaya bakıp birkaç sözcükle sorularımızı cevaplamaya çalışıyor. Kudret de 4-5 aydır bu inşaatta çalışıyor. Çamaşırlarını burada elinde yıkamak zorunda kalıyorlar. “Ben çalışmıyorum şimdi, para vermiyorlar bize. Gidemiyorum param yok” diye anlatmaya çalışıyor.

Bir Afgan işçi de hasta olduğu için konteynırda yatıyor.”Hastaneye götürelim” diyoruz. Ali Haydar “Yok öyle hasta değil, biraz morali bozuk, kafası ağrıyor, karnımız da açtı ondan kalkmadı. Ben yiyecek bir şeyler verdim, ilaç verdim, bi saate kalkar” diyor.

İşçilerin eylemde olduğunu duyan emek dostları yavaş yavaş desteğe gelmeye başlıyor.

Arada inşaata taşeron olarak iş alıp yapanlar geliyor işçilerle konuşuyor. Köroğlu Grup patronlarıyla görüşmeleri ve verilen sözlerin tutulmaması üzerine konuşuyorlar.

İşçiler “Biz 5-6 aydır ekmeğimiz için çalıştık, buradan bu parayı almadan da gitmeyeceğiz. Eğer biz de bırakıp gidersek bunlar bizden sonra gelenlere de aynı şeyi yapacaklar. Hem kendi emeğimiz için hem de bu zulmü bizden başka işçiler de yaşamasın diye paramızı alıncaya kadar da burada olacağız” diyor.