Zeytinburnu Belediyesi'nde KHK ile ihraç edilen Kenan Güngördü ve Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde KHK ile ihraç edilen Sinan Yerdelen Ankara Yürüyüşünün 6'ıncı gününde Eskişehir'e ulaştı. Eskişehir'de Adalar Migros önünde basın açıklaması yapan iki emekçiye emek ve meslek örgütlerinden çok sayıda kişi destek verdi.

ESKİŞEHİR - Kamuda 20 yıl sağlık emekçisi olarak çalışan ve Zeytinburnu Belediyesi'nde çalışırken KHK ile işten atılan Kenan Güngördü ve Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nden KHK ile işten atılan Sinan Yerdelen'in Ankara'ya yürüyüşleri 6'ıncı gününde. İki kamu emekçisi işlerini geri alabilmek için Ankara'ya yürürken eylemde olan işçileri ziyaret ederek ve kent meydanlarında açıklama yaparak yürüyüşlerini sürdürüyor.

Kenan Güngördü ve Sinan Yerdelen bugün Eskişehir'e ulaştı. Burada emek dostları tarafından karşılanarak ağırlandı. İki emekçi yaşadıkları süreci paylaşarak sohbet etti.

Öğle saatlerinde ise emek ve meslek örgütlerinden çok sayıda kişinin katılımıyla Eskişehir Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı.

"Kamuda 20 Yıl Hizmet Ansızın Mesai Bitimine Beş Kala İşten Atıldım"

"Güvenlik soruşturması ve KHK'ler ile işten atıldık işimz ekmeğimiz ve onurumuz için Ankara'ya yürüyoruz", "İşimizi geri istiyoruz İstanbul'dan Ankara'ya yürüyoruz" yazılı dövizler taşıyan emekçiler burada işten atılma ve mücadele süreçlerini aktardı.

İki emekçi adına konuşan Kenan Güngördü, 20 yıldır kamuda hizmet vermiş bir sağlık emekçisi olduğunu belirterek "Zeytinburnu Belediyesi'nde bir gün ansızın mesai bitimine 5 kala işten atıldığım söylendi. Hakkında güvenlik soruşturması olduğu söylenen 11 kişilik listede adım olduğu söylenerek işten çıkarıldım. Halen hangi sebeple işten atıldığımı bilmiyorum. Bu hukuksuzluğun düzeltilmesi için mahkemeye gittim. Mahkemeyi kazanmama rağmen Zeytinburnu Belediyesi beni işe başlatmadı. Tam 180 gündür işim ekmeğim için mücadele ediyorum" dedi.

 

"Canımızı da Alsanız Size Biat Etmeyeceğiz Biz Halkın Memurlarıyız"

Arkadaşı Sinan Yerdelen'in ise Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde yine güvenlik soruşturması nedeniyle işten atıldığını aktaran Güngördü, bunun bir hukuksuzluk olduğnu ve bu hukuksuzluğa karşı mücadele verdiklerini, tüm hukuki yollara başvurmuş ve haklılıkları kanıtlanmış olmasına rağmen işe başlatılmadıkları için Ankara'ya yürüme kararı aldıklarını belirtti.

İşten atılma gerekçesi olarak kendilerine hiçbir açıklamada bulunulmadığını, sadece iktidarın istediği gibi düşünmedikleri, muhalif oldukları, haksızlıklara karşı durdukları için işten çıkarıldıklarını ifade eden Güngördü "Korkmuyoruz, AKP'ye itaat etmiyoruz, biat etmiyoruz. Evet, muhalifiz, ama bu bizi ekmeğimizden etmeleri hakkını vermez. Şunu bilsinler ki, bizim canımızı da alsalar AKP'ye ittat etmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz, onun memuru olmayacağız. Bizler halkın memurlarıyız, sadece halka hizmet ederiz" dedi.

Basın açıklamasına katılan emek dostları alkışlarla işsiz bırakılan emekçilere desteklerini belirtti.

"Bütün adli, idari, hukuki başvurularımıza rağmen 180 gündür sonuç alamıyoruz, direniyoruz. Çaresiz kaldık ve 1 Ekim'de TBMM önünde sesimizi duyurmak üzere İstanbul'dan yürümeye başladık" diyen Güngördü yürüyüşn altıncı gününde olduklarını belirtti.

Kenan Güngördü konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümetin Hiçbir Yetkilisine, Sözüne İnanmıyoruz"

"Bu haksızlıklar, bu hukuksuzluk son bulmadıkça fiili meşru bütün hak arayışlarımızı ve eylemlerimizi sürdüreceğiz. Haklıyız ve kazanacağız. AKP'ye bir kez daha söylüyoruz asla ona biat etmeyeceğiz. Asla ve asla AKP'nin memuru olmayacağız, bizler halkın memuruyuz ancak halkın ihtiyaçları için çalışır ona hizmet veririz.

Bizler görüyoruz ki, bu hukuksuzluk, bu haksızlık her yerde var. Flormar işçileri sadece sendikalı oldukları için işten atlıdı. Yüzlerce arkadaşımız 136 gündür işlerine geri dönme mücadelesi veriyor. Biraz ilerisinde BBS Metal işçisi arkadaşlarımız. Yine sendikalı oldukları için 15 işçi işten atılmış durumdalar. Bu haksızlıklara, hukuksuzluğa karşı mücadele ediyoruz. İşimiz, ekmeğimiz onurumuz için direniyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı 180 gündür açız, bu hukuksuzluğu ve ahlaksızlığı anlatarak Ankara'ya yürüyoruz. 1 Ekim'de TBMM önünde bir basın açıklaması yapacağız. Hükümete gitmeyeceğiz. Çünkü hükümetin hiçbir yetkilisine, milletvekiline, hükümetçe verilen sözlere inanmıyoruz. Bizler Ankara'ya İzmir'den gelecek olan Ege Üniversitesi işçileri ve Ankara'da yine KHK ile ihraç edilen emekçi arkadaşlarımızla birlikte bu hukuksuzluğu ve ahlaksızlığı teşhir edeceğiz. Biz bu yürüyüşle korku imparatorluğunu da yıkmaya uğraşıyoruz"

Ülkenin dört bir yanında çeşitli gerekçelerle emekçilerin haklarının gasp edildiğine, işsiz bırakıldığına değinen Güngördü, son günlerde şirketlerin konkordato imzalayarak, iflas göstererek işçilerin haklarını gasp ettiklerini, kriz var gerekçesiyle işten attıklarını belirtti.

"Emekçiler Bir Gün Bu Korku İmparatorluğunu Yıkacaklar"

"Binlerce emekçi işinden atılıyor, fabrikalarının önünde oturuyorlar. Seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Her yerde aynı yalan, aynı oyalama, aynı ahlaksızlıklar var, emekçiler bunun farkında ve artık dayanılmaz noktaya geldi. Bizler inanıyoruz ki, bir süre sonra emekçiler korku imparatorluğunu yıkacak ve 'Artık Yeter' diyerek bir çok emekçi harekete geçecekler. Ve AKP ve uzantıları kendilerine kaçacak yer arayacaklar, çünkü öfkemiz çok birikti, öfkemiz çok büyük. Öfkemiz ülkenin dört bir yanında birikti ve öylesine büyüdü ki her an patlamaya hazır"

İki emekçi açıklamanın ardından emek dostları ve yerel basından gelen soruları yanıtladı. Geceyi Eskişehir'de emek dostlarıyla geçirerek ve sabah Ankara'ya yürüyüşlerine devam edecekler.