Real ve Uyum/Makro Market işçileri ödenmeyen tazminatları için bugün Bakırköy Capacity AVM'de bulunan Media Markt ve Migros 3M  mağazalarında kasa kilitleme eylemi gerçekleştirdi. AVM önünde yapılan açıklamada ise halka işçilerin hakları ödensin eye kadar bu mağazaları boykot etme çağrısında bulunuldu.

İSTANBUL - Real ve Uyum/Makro Market işçileri ödenmeyen tazminatları için Nakliyat İş Sendikası ile birlikte eylemlerini sürdürüyor.

Real ve Uyum/Makro market işçileri bugün (27 Eylül) Bakırköy'de Capacity AVM'de eylemdeydi. İşçiler ve Nakliyat İş Sendikası üye ve yöneticileri, Capacity AVM'de bulunan ilk olarak Media Markt mağazasına girdiler.

Mağaza içinde hemen her standın raf sırasının yanında iki yada üç özel güvenlik görevlisi bulunması dikkat çekti.

Buradan elektronik ürünlerden çokça alınarak kasaya gidildi.  Media Markt'ın kasalardaki elemanlarını çektiği görüldü. Sadece iki kasiyer vardı. Kasada kuyruklar oluştu. İşçiler neden sıra bekliyoruz, kasiyer arkadaş yok mu? Bu kadar müşteriyle iki kasiyer arkadaş mı ilgilenecek? Böyle iş yüklenmesini de doğru bulmuyoruz, Media Markt'ı eleştiriyoruz" dediler. Ardından işçiler müşterilere neden eylem yaptıklarını anlatan konuşmalar yaptılar. Ürünler kasadan geçince "Ben Real / Makro Market işçisiydim işsiz bırakıldım ve tazminatım ödenmedi bu yüzden bunları da alamıyorum.

Alacaklarımdan Media Markt sorumludur. Haklarımı ödemesini istiyorum" diyerek ürünleri kasada bıraktılar. Müşterilere geçirdikleri süreci anlattılar bazı müşteriler aldıkları ürünleri bırakarak işçilere destek verdi. Alkışlarla mağazadan çıkıldı.

Migros mağazasına girildiğinde alışveriş sepet ve arabalarının kaldırıldığı görüldü. İşçiler buldukları saksılara eşofmanlara ürünleri doldurdular, bir yandan da ajitasyon yaptılar. Bir şahıs "Bunlar müşteri değil niye ben bekliyorum, çıkarsanıza dışarıya" diye ortamı germeye çalıştı. İşçiler "Biz tazminatlarımız ödenmeden kapıya konduk, yarın sen de başkaları da aynı şeyi yaşamasın diye bu eylemleri yapıyoruz" dediler. Müşterilerden bazıları ürünleri bulundukları yere bırakıp "Biz bu işçilerin parası ödeninceye kadar Migros’tan ürün almayacağız" diyerek mağazadan çıktılar. Migros kasadaki ürünler birikirken tüm kasiyerleri kasadan çekti. İşçiler "Migros’tan alma sömürüye ortak olma" sloganıyla mağazadan çıktılar.

Capacity AVM önünde basın açıklamasına geçildi. Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu,  Media Markt işçilerinin 15 ay, Uyum/Makro işçilerinin 5 aydır gasp edilen tazminatları için mücadele verdiklerini, devletin işçilerin haklarını almaları için işlem yapmak yerine haklı talepleri için yaptıkları eylemlerden davalar açtığını belirtti.

İşçilerden bazılarına alacaklarını ödeme karşılığında eylemleri bitirmeleri teklifinde bulunulduğunu aktaran Küçükosmanoğlu, "Böyle onursuzca bir teklifi hiçbir işçi kabul etmez. Onurlu insanlar oldukları için aylardır tüm hukuki yolları deneyip sonuç alamadıkları için eylemdeler" dedi.

İşçilerin örgütlü olduğu Tez Koop İş Sendikası ve Sosyal İş Sendikası'nın da işçileri haklarını ararken yalnız bıraktığını ifade eden Küçükosmanoğlu, "İşçiler aynı zamanda sarı sendikacılığa karşı da mücadele veriyorlar" dedi. İşçilerin gasp edilen hakları ödeninceye kadar da eylemlerin süreceğini belirtti.

İşçiler de yaptıkları konuşmalarda "Bizler 15-20 yıl çalışan ve bütün bu yılların emeği olan tazminatlarımızın ödenmediğini anlatmak sesimizi duyurmak için geldik. Haklarımızı alıncaya kadar da mücadelemiz sürecek, mağazalarınız eylem alanımız olmaya devam edecek" dediler.

İşçiler buradan Metro Gross Market mağazasına gittiler.