"Gazeteciliğe Ve Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz"

DİSK Basın-İş Sendikası Cumhuriyet Gazetesi'nde vakıf yöneyiminin değişmesini ardından işten Atmalara ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

İSTANBUL - Cumhuriyet gazetesinde vakıf yöneyiminin değişmesinin ardından pek çok gazeteci istifa etmiş, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile Yazıişleri Müdürleri Faruk Eren ve Bülent Özdoğan ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise yeni yönetim tarafından görevden alınmıştı.

DİSK Genel Merkezi'nde bugün Cumhuriyet gazetesindeki işten çıkarmalara ilişkin Basın İş Sendikası bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına DİSK Basın İş Sendikası Genel Başkanı da olan Faruk Eren, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca ve sendika üyeleri katıldı.

Cumhuriyet gazetesinde Yazı işleri Müdürlüğü görevine son  verilen Faruk Eren, açıklama öncesinde 3'üncü  Havalimanı'nda İnşaat İşçilerini selamlayarak ve haklı mücadelelerini desteklediklerini belirtti.

Cumhuriyet gazetesinin en eski gazetelerden biri olduğunu bir çok gazetecinin bedeller ödediğini, kapatmalar yaşadığını fakat 7 Eylül'de gerçekleşen vakıf yönetimi değişikliğinden sonra yaşananlardan dolayı mesleki olarak endişeli olduklarını söyledi. 

Cumhuriyet Vakfı yönetim değişikliğinden iki gün önce yaptığımız açıklamada, çalışan haklarına yönelik saldırı ve mobbing uygulamalarına karşı dikkat çektiklerini ve haklı çıktıklarını ifade eden Eren, yeni yönetim, seçildikten bir saat sonra Murat Sabuncu'nun genel yayın yönetmenliğini ve sözleşmesini sona erdirdiğini, hemen ardından Sorumlu Yazıişleri Müdürü kendisinin ve sendika üyesi olan Yazıişleri Müdürü Bulent Özdoğan'ı görevden aldıklarını aktaran Eren, Pazar günü Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ü görevden alındığını, bunun da kendisine bir faks mesajıyla ilettiklerini söyledi.  Eren "Ancak alacaklarımızı ödememek için sözleşmelerini feshetmedi, hangi göreve atandığımızı da bildirmediler. Sözleşmeler tek taraflı ağırlaştırılamaz. Bize sorulması, kabul etmediğimiz koşullarda da ya aynı koşullarda devam edilmesi ya da sözleşmenin feshedilmesi gerekir. Yeni yönetim bizi görevden almıştır ancak sözleşmemizi feshetmemiştir. Yani bir lütuf gıbi dile getirdikleri 'kimsenin sözleşmesine son verilmediği' iddiasının gerçek karşılığı, alacaklarımızın verilmemesi için boşlukta bırakılmamızdır" dedi.

Gazeteye uzun yıllar emek vermiş isimlerin, gazetenin zor zamanlannı göğüsleyenler, kumpas davası ile dört duvar arasında tutulanlar hakkında, önce dedikodu yöntemiyle sonra da açıktan “gazetenin kasasını boşalttığımız, hakkımız olmayan tazminatlar talep ettiğimiz” iftiraları ortaya atıldığını ifade etti.

"Ne yazık ki kendisini solcu, emekten yana ilan eden bazı yayın organları da bu iftiraların üzerine sorgusuz sualsiz atladı. Mesleğimizin duayenlerinden Orhan Erinç iftiraları tane tane çürüttü. Üzerine ekleyeceğimiz bir şey yok" diyen Eren, eski yönetimin sekiz çalışanla ikale (bozma) sözleşmesi yaptığını. Sözleşme yapılanlar kıdemleriyle birlikte Murat Sabuncu (4 yıl 1 ay). Bülent Özdoğan (18 yıl), Faruk Eren (1,5 yıl), Güray Öz (23 yıl), Musa Kart (25 yıl], Önder Çelik (35 yıl). Bulent Utku (25 yıl) ve Ayşe Yıldırım Başlangıç (25 yıl) olduklarını aktaran Eren başka  da bir sözleşme olmadığını söyledi.

Cumhuriyet gazetesinde 7 Eylül'de yapılan toplantı sonucunda Vakıf Başkanlığı’na Orhan Erinç’in yerine Alev Coşkun seçilirken, genel yayın yönetmenliğine de Murat Sabuncu’nun yerine Aykut Küçükkaya getirilmişti.

Görevden alınan yazıişleri müdürleri Faruk Eren ve Bülent Özdoğan’ın yerine ise Serkan Ozan ve Olcay Büyüktaş Akça geldi. Erdem Gül yerine Ankara Temsilciliği görevine getirilen isim ise Sertaç Eş oldu.