Cargill İşçileri Bursa’dan İstanbul’a Yürüyecek

Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan 14 Cargill Türkiye işçisi direnişlerinin 150. günü olan 13-18 Eylül tarihleri arasında Bursa’dan İstanbul’a yürüyecek kerimi duyurdu.

BURSA - Dünya gıda tekellerinden biri olan ABD firması Cargill’in Bursa-Orhangazi’de bulunan Cargill Türkiye fabrikasında çalışırken yaklaşık 2 yıl önce Tekgıda-iş Sendikası’nda örgütlenen işçiler, sendika toplu sözleşme yetkisi aldıktan sonra nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi bahanesiyle işten atılmıştı.

Yaklaşık 150 gündür fabrika önünde işlerine geri dönmek için mücadele eden işçiler, bu süre içinde birkaç defa İstanbul’daki şirket genel merkezi önünde de eylem yaptı

Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için çeşitli gerekçelerle işten atılan 14 Cargill Türkiye işçisi, fabrika önünde sürdürdükleri eylemin150. günü olan 13 Eylül’de sendikalı olarak işe geri dönme talebiyle Bursa’dan İstanbul’a yürüyüşe başlayacaklar.

Fabrika önünden Orhangazi Kent Meydanı'na gidilerek başlayacak olan yürüyüşün 5. günde 18 Eylül günü İstanbul’daki Cargill Türkiye Genel Müdürlüğü önünde yapılacak kitlesel basın açıklamasıyla tamamlanması planlanıyor.

İşçilerin 5 günde toplam 110 kilometre yol yürüyeceği tahmin ediliyor. İlk olarak fabrika önünden Bursa Orhangazi Meydanı’na yürüyüp, orada basın açıklaması yapması yapacak olan işçiler, ikinci günde Yalova İDO iskelesinde olacak, buradanTopçular İskelesine,ardından Gebze'ye gitmek üzere Eskihisar’a gidecek ve Flormar işçileriyle dayanışma ziyaretinden sonra Kartal Meydanı’na  yürüyüşün son yürüyecekler. Burada sabahlamayı planlayan Cargill Türkiye işçileri sabah şirketin genel merkezinin bulunduğu Ataşehir'e gidecek.

Sendika yöneticileri yürüyüşün aynı zamanda krizi fırsata çevirmeye çalışan patronlara karşı önemli bir mesaj olacağını, yürüyüşün planlandığı şekilde gerçekleşmesi halinde bu başarının tüm işçi sınıfının hanesine yazılacağını belirterek destek ve dayanışma çağrısında bulundular.

Cargill Türkiye işçilerinin 13 Eylül’de başlayıp, 18 Eylül’de sona erecek yürüyüş programı şöyle:

 

13/09/2018 PERŞEMBE

* 10.30 - Fabrika önünden Orhangazi’ye yürüyüşe başlanılacak.

* 14. 00 - Orhangazi Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapılarak ve gece meydanda konaklanılacak.

 

14/09/2018 CUMA

* 10.30 - Yola çıkış ve Yalova İDO iskelesinin önüne ulaşmak için yürüyüş ve gece konaklama.

 

15/09/2018 CUMARTESİ

* 10. 30 Yola çıkış. Topçular iskelesi istikametine gidiş. Yaklaşık 25 km yürünerek yol kenarında gece konaklama.

 

16/09/2018 PAZAR

* 10.30 - Yola çıkış. Topçular üzerinden Eskihisar’a geçilip Gebze kent meydanına ulaşılacak. Gece burada konaklama.

 

17/09/2018 PAZARTESİ

* Sabah erken saatlerde yola çıkılarak  Flormar işçilerine dayanışma ve destek ziyareti gerçekleştirilecek.

* Buradan yürüyüş devam ederek Kartal meydanına ulaşılıp gece burada geçirilecek.

 

18/09/2018 SALI

* Sabah erkenden Cargill Genel Müdürlüğü önünde olunacak şekilde yürüyüşe geçilecek.

* 14.00 - Cargill Türkiye Genel müdürlük önünde basın açıklaması.

Cargill Türkiye işçileri  21 Eylül Cuma gününe kadar burada konaklamayı planlıyor.