9 Temmuz Pazartesi günü görülmesi gereken Soma Karar Duruşması, hakimlerden birinin rahatsızlığı sebebiyle bugüne ertelendi. Duruşma, Pazartesi günden daha kalabalık oldu. Aileler de Pazartesi gününden beri adliye önünde nöbette idi.


Aileler yine pankartları ve sloganları ile yürüyüşle geldiler adliye önüne. Resmi rakamlara göre 301 işçinin hayatını kaybettiği beşi tutuklu 51 sanıklı Soma Katliamı davasında karar açıklandı. Sanıklara “taksirle birden fazla adam öldürmek” suçundan toplam 97 yıl 6 ay ceza verildi.
Sanıklardan iş yeri sahibi Can Gürkan’a taksirle birden fazla öldürme suçundan 15 yıl hapis ve tutukluluğunun devamına;
Ramazan Doğru’ya taksirle ölüme sebebiyet vermekten ve yaralamadan artırımlarla beraber 22 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğa devamına;
Sanık Akın Çelik’e taksirle ölüme sebebiyet vermekten iyi hal indirimi ile 18 yıl 9 ay hapis cezası ve tutukluluğunun devamına;
İsmail Adalı’ya taksirle öldürme suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutukluluğunun devamına,
Ertan Ersoy’a taksirle ölüme sebebiyet vermekten indirimle 18 yıl 9 ay hapis cezası verilerek tutukluluğun devamına karar verildi.
Aileler ve avukatlar kararı sloganlar, alkış ve ıslıklarla mahkeme önünde protesto etti; “301 kișiyi öldürdüler bunlar. Çocuklarımızın azraillerine bu kadar ceza veriyorlar”, “Onlar eşlerimizi, siz bizi öldürdünüz!” dediler.
Tüm davanın gidişini izlediğimizde, sembolik bir yargılama, sembolik cezalar olacağını görmemek mümkün değildi.
Aileler öfkeli sloganlar, haykırış ve ağıtlarla Umut Parkı'na geçti. Burada basına da konuşmalar yapılırken sloganlar devam etti.


Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı.
2 Mart 2015’de iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istemişti. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istenmişti. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edilmişti.
Geçtiğimiz yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, Mehmet Ali Günay Çelik tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Son bilirkişi raporundaki suçlamalardan dolayı, Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, hakkında “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.