Nakliyat İş Sendikası ve Real Market işçileri, 15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanması’nın yıldönümünde bir dizi eylem yaptı.
İstanbul:
İstanbul’da ilk eylem 12 Haziran Salı günü Real direnişçileri ve Tüvtürk Araç Muayene İstasyon işçileri ile birlikte Bayrampaşa Forum İstanbul AVM’de Media Markt Mağazasının önünde yapıldı.
Burada bir konuşma yapan Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu Real sürecini anlatarak 15-16 Haziran direnişinin tarihsel önemine değindi.
İkinci eylem ise ambar işçileri ile yapıldı. Saat 10.00’da Basın Ekspres Yolu üzerinde bulunan Yeditepe Tır Parkı’ın da ambar işçilerinin katılımı ile bir basın açıklaması yapıldı. Burada yapılan konuşmalarda Ocak ayında bir oldu bittiyle Nakliyeciler Sitesinin yıkıldığı belirtilerek büyük kargo tekellerinin hesaplarının olduğu belirtildi ve burada binlerce işçinin ekmeğinin ve geleceğinin söz konusu olduğu ve sendika olarak buna izin vermeyecekleri söylendi.
Konya:
12 Haziran Salı günü Konya’da Sendika Temsilciliğinde toplanan sendika üyesi işçiler Kayalı Park’a kadar kortej oluşturarak yürüyüş yaptı ve basın açıklaması okundu.
Eskişehir:
13 Haziran günü Media Markt mağazasının bulunduğu ESPARK AVM önünde saat 10.00’da bir basın açıklaması yapıldı. Eyleme Sarp Lojistik işçileri ve Birleşik Metal-İş ve Emekli-Sen yöneticileri katıldı.
Ankara’da Real işçilerinin yapacağı basın açıklaması, Ankara Valiliğine başvuru yapılmasına rağmen OHAL ve seçim gerekçe gösterilerek Valilik tarafından yasaklandı.
Yapılan basın açıklamalarında 15-16 Haziran ayaklanması anlatılarak “Türkiye işçi sınıfı, DİSK’in kapatılmasına, örgütlenme haklarının elinden alınmasına karşı, ‘DİSK kapatılamaz’ sloganı ile 168 fabrika ve 150 bine yakın işçiyi kapsayan direnişte, işçiler İzmit ve Gebze’den Kadıköy’e, Levent’ten Mecidiyeköy ve Taksim’e, Bakırköy’den Topkapı ve Edirnekapı’ya kadar yürüdüler. İstanbul’un iki yakasındaki işçilerin bir araya gelememesi için vapur seferleri bile iptal edildi; Galata Köprüsü açılarak geçişe kapatıldı. 16 Haziran 1970 tarihinde İstanbul ile Kocaeli Merkez ve Gebze ilçesinde sıkıyönetim ilan edildi. 3 ay süren sıkıyönetim sonunda işten çıkarılan işçi sayısı 5 bini aştı. DİSK yöneticileri ile birlikte çok sayıda işçi tutuklandı” denildi.
Bugün 15-16 Haziran’ın 48. yılında, işçilerin kazanılmış haklarına saldırıların sürdüğü söylenerek “Grev hakkının ortadan kaldıran, grev yasaklamalarıyla işçi düşmanlığı ile karşı-karşıyayız. Metal, Lastik, Banka, Cam, Petrol-Kimya işkollarında bu güne kadar 15 grev hukuksuz keyfi şekilde yasaklanmıştır. Bu grev yasaklarının 7 tanesi OHAL dönemindedir” denildi.