< “Ölümle Ekmek Arasında Yaşamak İstemiyoruz”

 

DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası, Büyükçekmece’de Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler AŞ tarafından yapımı devam eden Batı Mahal Projesi inşaatında çalışan üyesinin tazminatsız işten atılmasını 11 Mayıs günü protesto etti.

“İnsanca Bir Ücret İnsanca Çalışma Barınma Koşulları İstemek Suç Değildir” pankartı açan işçiler sık sık “Sendika Haktır Engellenemez”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Atılan İşçiler Yalnız Değildir” sloganları attı. Şantiyede çalışmaya devam eden sendikalı işçilerin de katıldığı eylemde basın açıklamasını Dev Yapı-İş Örgütlenme Daire Başkanı Sedat Aydın yaptı, “İnşaat işçilerinin insanca bir ücret ve insanca bir yaşam talebi işten atılma sebebi oldu” dedi.

Aydın, “Büyükçekmece’de bulunan Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler Ticaret AŞ’nin Batı Mahal Projesi’nde çalışan işçiler, zam talepleri karşılanmayınca daha iyi bir ücret almak, insanca çalışma ve barınma koşulları için sendikamıza üye olmuş ve geçtiğimiz günlerde haksız nedenle asılsız gerekçeler sonucu işten atılmaya başlanmıştır” diyerek, işyerinin iş güvenliği kurallarına uymamasının defalarca dile getirilmesine rağmen bir şeyin değişmediğini, işçilerin ölüme terk edilmiş halde çalıştıklarını söyledi.

“Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler Ticaret AŞ’nin projesinde işler büyük bir oranda bitti. İş makinelerini başka bir firmaya devretmiş ve operatör olarak çalışan arkadaşlarımızı basın kuruluşlarında çıkan haberin ardından ihbar ve kıdem tazminatları verilerek işten çıkardı. Operatör arkadaşlarımızın işten çıkarılmasından 5 gün sonra saha formeni olarak çalışan arkadaşımız asılsız iddialar ile haksız bir şekilde işten çıkarıldı. Üyemiz Soner Atalay iş tanımında olan işleri yaptığı için işten çıkarılmış ve asılsız iddialar ile gerekçeler uydurulmuştur” diyerek süreci anlatan Sedat Aydın, Soner Atalay’ın tüm haklarının, ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini istedi.

İşçilere dayanışma için gelen DİSK/Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi, Liman-İş Örgütlenme Uzmanı Sinan Ceviz ve DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek de konuşmalar yaparak AKP hükümeti döneminde en az 21 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesine rağmen başbakanın iş cinayetlerinden işçileri sorumlu tuttuğunu vurguladılar.