Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul Mimarlar Odası üyesi bir grup mimar tarafından düzenlenen “Ücretli Mimarlar İçin Hayatta Kalma Kılavuzu” adlı bir forum gerçekleşmişti. Sonrasında forum bir irade olarak devam etme kararı almıştı ve o zamandan bu yana çalışmalarına devam ediyor.
Ücretli ve İşsiz Mimarlar Forumu ilk etkinliğini, dayanışma içinde olan avukatlarla birlikte yaptı. 5 avukat ile 5 farklı vakanın incelendiği çalıştayda daha çok fazla mesai, deneme süresi altında sigortasız ve güvencesiz çalıştırılma ile tanım dışı işleri yapmak zorunda kalmak gibi sayısız sorunla yüzleşen ücretli çalışanların hukuksal mücadele yöntemleri ve hakları tartışıldı. Çalıştay sonunda daha önce hazırlanan “Kamuda ve Özel Sektörde Ücretli Çalışan / İşsiz Mimarların El Kitabı” güncellendi ve online olarak yayınlandı.
“Sizin Mobbinginiz Hangisi?” adı ile ikinci bir çalıştay düzenleyen forum, mobbingi tartışarak ofiste ve şantiyede yaşanan mobbingler üzerine konuştu. Uzman psikologların ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)in katıldığı çalıştayda mobbing kapsamını ve bununla mücadele yolları tartışıldı.
Son olarak 29 Nisan’da Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde “Meslek Hastalıkları çalıştayı ile bir araya gelen mimarlarla, hemen hemen her mimarın yaşadığı sağlık sorunlarıyla ilgili konuşuldu. Yine İSİG Meclisi’nden ve İSİG bileşenlerinden İstanbul Tabip Odası’ndan katılımcılarla birlikte yapılan etkinlikte meslek hastalıklarının aslında işe bağlı hastalıkların sadece bir bölümünü oluşturduğunu, asıl tartışmanın güvencesizlikten yapılması gerektiği ortaya kondu.
Forum çalışmalarına devam edeceğini belirterek bir sonraki etkinlikte görüşmek üzere çalıştayı sonlandırdı.