İstanbul Kadıköy'de Sağlık Bakanlığı’na bağlı şantiyede çalışırken, hakları Salih Us Akıncılar İnşaat tarafından gasp edilen işçilerle eylemde.
45 gündür anlaştıkları ücretlerini alamayan, sadece sigorta payları yatan işçiler, yemek parası olarak da birkaç defa tüm işçiler için toplam 300-400 lira ödendiğini, her şeyi kredi kartlarıyla aldıklarını ama geçindirmeleri gereken aileleri olduğunu söylüyorlar. 10 Ocak günü iş bırakan işçiler, ücretlerini alana kadar bu inşaatta bir çivi bile çakmayacaklarını söylediler.
14 Ocak günü sabah saatlerinde buldukları bir brandanın boş yüzüne “Bu İş Yerinde Grev Vardır” yazarak asan işçiler, saat 14.000’te bir açıklama yaptılar. Eyleme Tez Koop-İş Sendikası’ndan işçiler de gelerek işçilere destek verdiler.
Açıklamada işçilerin durumunu kısaca özetleyen Yapı Yol İş Örgütlenme Sekreteri Ergül Çiçekler, “İşçiler olarak Sağlık Bakanlığı’na ait bir inşaatta, sendikamız öncülüğünde iş durdurduk. İşi durdurma gerekçemiz, yüklenici firma Keleş Mühendislik’in 45 gündür bu işçi arkadaşlarımızın ücretlerini ödemiyor olmaları.
İş Kanunu’nun 2. maddesine göre ücretleri ödemekle ve sorunu çözmekle yükümlü Akıncılar İnşaat Limited Şirketi sorunu çözmemesi ve ısrarla taşeronu göstermesi üzerine sorun çözülememiştir, Diyalog girişimlerimize rağmen sorun buraya kadar gelmiştir ve 5 gündür bu şantiyede çivi çakılmıyor.” diyerek Yapı Yol İş Sendikası olarak patronlara seslendi: “Bu arkadaşların tüm hakları ödenmeden burada çivi çakılmayacak, boya yapılmayacak, kalıp sökülmeyecek, burası böyle kalacak. Arkadaşlarımız son derece kararlı, arkadaşlarımız eylemi sürdürecek, ta ki haklarını alana kadar.”
Çiçekler şöyle devam etti: “İçerisi berbat, iş güvenliği yok, arkadaşlara yemek verilmiyor. Sıcak yemek yiyemiyorlar, sıcak su yok, temizlenemiyorlar, hijyen sıfır, koşullar çok kötü. Ayrıca buradan Çalışma Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na da sesleniyoruz: Burada vergi kaçırılıyor. Arkadaşların ücretleri asgari ücret olarak yatırılıyor, kalanı elden veriliyor. Ki asgari ücretler de yatırılmamış, sadece sigorta primleri yatırılmış. Yasa ‘maaş bütündür, bölünemez’ diyor. Bu, burada daha önce de yapılmış. Daha önce çalışan işçiler bırakıp gitmiş.
Akıncılar İnşaat bu işi çözmezse, biz Sağlık Bakanlığı’na gideceğiz. İşin sahibi de, binanın sahibi de Sağlık Bakanlığı’dır. Burada bu sorun çözülmezse, sendikamız üyesi bütün işçilerle Sağlık Bakanlığı önüne, bulunduğumuz bütün il ve ilçelerde Sağlık Müdürlükleri önünde harekete geçeceğiz” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından inşaat işçileri de söz alarak yaşadıklarını anlattı ve taleplerini sıraladı.
45 gündür haklarını alamayan işçilerden Özer Akkuş’la yaşadıkları durum üzerine kısa bir söyleşi yaptık.
Bugün Kadıköy’de iş durduğunuz haberini aldık. Sürece dair bize bilgi verebilir misiniz?
Buradan sesimizi duyurmak istiyoruz. 3 Aralık 2024’te biz buraya geldik, anlaştık, işe başladık. Mağdur olduk, parasız kaldık. Taşeronlarımıza, işveren Çağrı Hüsnü beye bu durumu defalarca izah ettik. Dedik ki, ‘bizim maaşlarımızı verin, biz burada mağduruz’, hiçbir ses çıkmadı. Yalan konuştular. Başka da ne diyeyim, biz mağduruz.
Maaşları neden vermiyorlar? Bir sebep gösteriyorlar mı size?
Sebep, ‘şurada çek ödemesi var’, ‘burada bu var’, ‘geç kaldı’ şudur, budur, bizleri böyle oyalıyorlar. ‘Bize bari bir avans verin’, onu da vermediler. Biz yapmamız gerekenleri yapmaya çalışıyoruz, kendi imkanlarımızla. Gerekirse bir simitle, çayla arkadaşlarımızla beraber, maaşlarımız verilinceye kadar burada bekleyeceğiz. Bu eylemi sürdüreceğiz.
Proje kime ait?
İşin sahibi Salih Us Akıncılar. Sağlık Bakanlığı’nın işi bu. Yüklenici firma Aziz Keleş.
Peki buradan bir çağrınız varsa onu alabilir miyiz?
Buradan çağrım; bizim paralarımız ödensin. Bu bizim hakkımızdır. Yani biz burada para için bekliyoruz. Mağduruz.
Yemeğimizi kestiler. Salih Us beyefendi geldi. Aradım bunu telefonla arkadaşlarımla beraber. Dedim, ‘abi bizim işimizi çözün’. ‘Tamam’ dedi. ‘Ben sizin işlerinizi çözeceğim’, dedi. Geldi buraya, ‘tamam öderiz’ dedi, ödeme sözü verdi... Bir şey yok. Çekti gitti.
Yani bu bir emektir. Biz çalışan işçileriz sonuçta. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz fazla para istemiyoruz. Çalışan herkesin burada çoluğu var, çocuğu var. Herkesin bankaya borcu var. Ev kirası var. Yani çocuklarımız okuyor. Para lazım. Burada yaptığımız iş de belli.