< < Polonez İşçilerinden Boykot Çağrısı

Çatalca'daki Polonez fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan ve 88 gündür mücadele eden işçiler, bir çok kent merkezinde eylem yaparak işlerine geri dönünceye kadar Polonez ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı.

İstanbul Çatalca'da bulunan Polonez fabrikasında, Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atolan 146 işçinin mücadelesi 88. gündür devam ediyor. Polonez işçileri, çok sayıda kent merkezinde yaptıkları eylemle işçiler işlerine geri dönünceye kadar Polonez ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

 

KADIKÖY

Kadıköy rıhtımda yan yana gelen işçilere İşçi Emekçi Birliği, İstanbul Tabip Odası, sendikalar demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler destek verdi.

Tekgıda-İş Sendikası yöneticilerinden Fikret Yılmaz , Polonez işçilerinin Tekgıda-İş'e üye olması sonrası patronun işçiler üzerinde baskı uygulayarak sendika üyeliğinden istifa etmeye zorladığını, sendika üyeliğinden istifa etmeyen toplam 146 işçinin Kod 46 ile işten atıldığını belirtti.

146 işçinin 3 aya yakın süredir kapı önünde direndiğini ve bu süreçte defalarca işkenceyle gözaltına alındığını hatırlatan Yılmaz, Çatalca Emniyet Müdürlüğü'nün,Polonez fabrikasının sahibinden taraf olduğunu, patronun talimatıyla hareket ettiğini söyledi.

Kaymakam, Vali, Çalışma Bakanlığı yetkililerini defalarca göreve çağırmalarına rağmen 146 işçinin işe iade edilmediğini söyleyen Yılmaz, "Sadece işten çıkış kodu 46'dan 4'e çevrilen arkadaşlarımızın bir kısmı işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başlamışlardır. Aradan 88 gün geçmesine rağmen işten haksız olarak çıkarılan arkadaşlarımıza hak ettikleri tazminatları ödenmemiştir" dedi.

 

"İşçiler İşe İade Edilene Kadar Polonez Ürünlerini Almayalım"

Defalarca Polonez patronuna çağrıda bulunmalarına rağmen bugüne kadar patron tarafından olumlu bir yaklaşım göremediklerini ifade eden Yılmaz "Bugüne kadar iyi niyetli çağrılarımızı Polonez yöneticileri görmezden gelmiştir, gelmeye de devam etmektedir. İşverenin tavrını bu noktaya taşıması üzerine, sendikamız artık daha aktif ve etkili eylemlerle mücadele etmeye ve tüketimden gelen gücünü kullanmaya karar vermiştir. Tekgıda-İş sendikası olarak Anayasal hakkını kullandığı için işten çıkarılan 146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar, halkımızın tüketimden gelen gücünü kullanarak Polonez ürünlerini almamaya, tüketmemeye davet ediyoruz."

Yılmaz, eylemleri devam eden As Plastik, Elba Bant, Tarkett ve diğer işçileri de selamladı.

Eylem boyunca, "Polonez İşçisi Direnişin Simgesi", "Direne Direne Kazanacağız", "Polonez İşçisi Yalnız Değildir", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganları atıldı.

 

ŞİŞLİ

Şişli'de Cevahir AVM önünde basın açıklaması yapan Polonez işçileri, "Ürdünlü Polonez Şirketi sendikaya üye olduğu için işten attığı 146 işçiyi Geri Alana Kadar Poloneze Boykot" yazılı pankartı açıldı ve dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Tekgıda-İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse, "ÇatalcaKaymakamı, İstanbul Valisi ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini göreve çağırmamıza rağmen, anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan 146 arkadaşımızın işe iadeleri gerçekleşmedi. İşçiler adına tek yapılan şey, işten çıkarılan arkadaşların çıkarılma kodu 46’dan 4’e çevrildi ve bu sayede arkadaşlarımızın bir kısmı işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başladı. Ancak hak ettikleri tazminatlar hala ödenmedi" dedi.

Köse, “146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar, halkımızın tüketimden gelen gücünü kullanarak Artık mücadele hepimizin mücadelesidir ve biliyoruz ki bu mücadelede yalnız değiliz. Eminiz ki halkımız, verdiğimiz mücadelenin sonuna kadar destekçisi olacaktır” diye konuştu.

Sendikanın ortak açıklamasının okunmasının ardından işçiler meydanda halay çekti.

 

BEYLİKDÜZÜ

İstanbul'da Polonez işçileri, boykot çağrısı için Beylikdüzü'nde Marmara Park AVM önünde eylem yaptı. "Ürdünlü Polonez Şirketi Sendikaya Üye Olduğu İçin İşten Attığı 146 İşçiyi Geri Alana Kadar Polonez Boykot" pankartı açılan eyleme, 27 gündür grevde olan As Plastik işçileri de destek verdi.

 20 Ekim günü İstanbul'dan Ankara'ya “Anayasal Hak Yürüyüşü” başlatılacağı duyuruldu.