< < Maaşı Gasp Edilen %96 Engelli İrfan Yılmaz Oturma Eylemine Başladı

Genetik bir hastalığı olan ve daha önceki raporu iptal edilen Yılmaz, raporunu yenileyerek %96 engelli raporuyla tekrar başvuru yapmasına karşın maaşı verilmiyor. Yılmaz hakkına alabilmek için Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde oturma eylemine başladı.

 İSTANBUL - İrfan Yılmaz, genetik bir hastalığı nedeniyle %96 engelli raporu olmasına rağmen maaşını alamadı. Hastalığı sürekli olarak ilerleyen Yılmaz, gasp edilen engelli maaşını alabilmek için Cevahir AVM önünde oturma eylemine başladı.

Daha önce %40 engelli raporu bulunan Serebellar Sendromu hastası Yılmaz’ın raporu 2016 yılında iptal edildi. İstinye Devlet Hastanesi'ne giden Yılmaz’a verilen yeni raporda ise engellilik oranı %96 idi. Yılmaz, “Daha önce maaş alıyordum, raporumu tekrar yeniledim. Aslında benim raporumu yenilemem gerekmiyor, sürekliliği olan bir rapor bu” diyerek almış olduğu yeni raporla Sarıyer Kaymakamlığı’na başvurdu. Kendisine maaş bağlamayan kaymakamlığa “Ben hastayım, mutlaka hastaneye gitmem gerekiyor” diyen Yılmaz’a verilen yanıt ise “Hastaneye ailenin sosyal hakları üzerinden gidebilirsin” oldu.

İrfan Yılmaz da bunlara tepki göstererek maaşını ve tüm sosyal haklarını geri alabilmek için Cevahir AVM önünde oturma eylemi başlattı. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ‪15:00-17:00‬ saatleri arasında oturma eylemi yapacağını belirten Yılmaz, yaptığı eyleme ilişkin “2016 yılında raporumu iptal eden AKP iktidarı, maaşımı ve tüm sosyal haklarımı gasp etti. Şimdi raporumu da yeniledim. Haklarımı geri alabilmek için mücadele ediyorum” dedi.

 

"İktidar Kendisi Gibi Düşünmeyen Engelliye Maaş Bağlamıyor"

İrfan Yılmaz’a eylem alanında eşlik eden TAYAD’lı Aileler üyesi Zeynel Danacı ise Yılmaz’ın haklarının gasp edildiğini ve sadece Yılmaz’ın değil, onunla birlikte on binlerce engellinin de raporlarının iptal edilerek mağdur edildiklerini aktardı.

Engellilere verilen maaşın yaklaşık 500 lira gibi bir rakam olduğunu belirten Danacı, Yılmaz’ın yaşadıklarını aktardı.

“İrfan’ın iki yıl öncesine kadar %40 engelli raporu vardı. Bundan dolayı engelli maaşı alıyordu ve sosyal haklardan faydalanıyordu. İki yıl önce bu raporu iptal ettiler. Sonrasında İrfan tekrar devlet hastanesine gittiğinde bu sefer %96 engelli raporu aldı. Çünkü bu, sürekli ilerleyen bir hastalık. Tedavi ile geçebilecek bir şey değil. Ayrıca bu, ailede de genetik olan bir hastalık. İrfan %96 lık raporu aldıktan sonra ‘Daha önce maaş alıyordum, raporumu tekrar yeniledim. Aslında benim raporumu yenilemem gerekmiyor, sürekliliği olan bir rapor bu’ diyerek Sarıyer Kaymakamlığı’na başvurdu. %96 raporu olmasına rağmen kaymakamlık İrfan’a maaş bağlamadı. İrfan ‘Ben hastayım, hastaneye gitmem gerekiyor’ dedi fakat kendisine ‘Hastaneye ailenin sosyal hakları üzerinden gidebilirsin’ denildi. 50 yaşındaki bir insanın tüm bu haklardan faydalanması gerekirken, böyle bir yanıtla mağdur edildi."

  

150 Bin Engelli Raporu İpat Edildi

Bunun sadece İrfan Yılmaz’ın sorunu olmadığına değinen Danacı, Yılmaz’ın raporunun iptal edildiği dönemde 150 bin engelli raporunun iptal edildiğini aktardı. Daha sonrasında ise on binlerce engellinin raporlarını yenilemesine karşın yine mağdur bırakıldığının altını çizen Danacı, “Devletin engellilere vermiş olduğu maaş 500 lira gibi bir rakam. Ama iktidar kendileri gibi düşünmeyenler söz konusu olduğunda bunu bile çok görüyor” dedi.

 Her Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ‪saat 15:00‬ – 17:00 arasında Cevahir AVM önünde oturma eylemini sürdürecek olan Yılmaz, haklarını geri alana kadar mücadelesinden vazgeçmeyeceğini belirtti.