İşten Atılan CMS Jant İşçilerinden Fabrika Önünde Eylem

 

İzmir'de Gaziemir, Pınarbaşı, Çiğli fabrikalarından haksız hukuksuz şekilde işten atılan CMS Jant işçileri bugün fabrika önünde eylem yaparak CMS'deki sömürü ve işte atma saldırısını protesto etti. CMS işçileri fabrikalarda işçiler atılırken, hakları gasp edilirken sessiz kalan Türk Metal Sendikası'nı teşhir etti.

İzmir'de Gaziemir, Pınarbaşı, Çiğli fabrikalarından haksız hukuksuz şekilde işten atılan CMS İşçileri, fabrika önünde eylem yaptı.

"Söyleyecek Sözümüz, Sorulacak Hesabımız, Alacak Haklarımız Var - Haksız Ve Hukuksuzca İşten Atılan CMS İşçileri" yazılı pankart açan işçiler adına yapılan açıklamada "CMS'nin farklı fabrikalarında hiç bir gerekçe gösterilmeden tazminatsız işten atılan işçileriz.

Bugün burada CMS fabrikalarında yaşanan hukuksuz uygulamalara kör gözle bakan kurumlara ve bil fiil halen içeride baskı koşullarında çalışmaya devam eden CMS işçisi kardeşlerimize seslenmek ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek için toplandık" denildi.

 

"İki Yılda Binden Fazla İşçi Hakları Gasp Edilerek Atıldı"

İzmir CMS fabrikalarında yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir 1000'den fazla işçinin hiçbir gerekçe gösterilmeden, ayrıca hukuksuz biçimde ihbar hakkı gasp edilmek suretiyle işten atıldığını, bu işten atma süreçlerinde ihbar hakkını talep eden işçilere "Sizi tazminatsız işten atarız, başka yerde iş bulamazsınız" gıbi tehditlerin bizzat Çiğli CMS fabrikasında doğrudan insan kaynakları sorumluları tarafından yapıldığı belirtildi.

 

"CMS Patronu Hak Hukuk Yasa Ahlak Tanımıyor"

İhbarsız çıkışı kabul etmeyen işçilerin ise tazminatsız işten atıldığını,CMS sermayesinin yüzlerce işçinin ihbar hakkını gasp ederek başka işçilerin tazminatını da bu gaspettiği ihbar haklarından ödediğini aktaran işçiler "İşçinin alınterini çalarak düzenini sürdüren CMS patronu işten atma süreçlerinde de ne ahlak, ne yasa tanımış, ne de zerre onurlu davranmıştır. İşçileri vardiyada çalışırken gecenin 3'ünde kapı önüne koymak, yıllarca çalışan bel fıtığı olan işçileri ihbarsız işten atmak, raporlu işçi çalıştırmak CMS patronunun işçiye reva gördüğü budur. İşçilerinin adeta canına ot tıkamıştır" dedi.

"Fabrikada Türkiye Cumhuriyeti anayasası değil, CMS sermayesinin Cumhuriyeti hüküm sürüyor" diyen işçiler 2 yıla yakındır CMS'nin 4 fabrikasında da işten atmalar yaşandığını ve işçilerin birçoğunun tazminatsız işten atıldığını belirtti.

 

"CMS Orman Kanunlarını Uygularken Devlet Yetkilileri Nerede?"

İşçiler devlet yetkililerine de seslenerek"Peki yıllardır vergi kesintilerinde bizi unutmayan, işsizlik fonlarını sermayeye teşvik olarak yağdıran, devlet kurumları nerdesiniz?

Burada yaşananlar için neden herhangi bir soruşturma açmıyorsunuz?

Neden CMS'yi görmezden geliyorsunuz?

Burası ayrı bir cumhuriyete bağlı bir fabrika mı?

İhbarsız işten atmalar, işçi tehdit etmeler, burda harıgi yasalara göre uygulanıyor?

Vergilerimizi cebine indirip bu hukuksuzluğa susan Devlet kurumlarına bakınca anlaşılıyor ki CMS'de orman kanunları işliyor. Yani güçlü kimse yasa odur" dedi.

 

"CMS'de Demokrasi Ve Anayasa Yok Sayılıyor Seda Hanım"

CMS patronu Bertuğ Ösen'in eşi, Deva partisi İzmir milletvekili Seda Kaya Ösen'e de seslenen işçiler "Seçim dönemi Twitter hesaplarında sürekli demokrasi ve anayasal özgürluk kelimeleri olan paylaşımlar yapan milletvekili Seda hanım; bizzat CMS'de demokrasi ve anayasa yok sayılıyor, işçiler hukuksuzca ekmeğinden ediliyor, arabulucu görüşmeleri geçim derdinden kaynaklı zorla dayatılıyor bunlara karşı bir diyeceğiniz var mıdır?" diye sordu?

 

"CMS'ye Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Teşvik"

Seçime CHP listesinden girerek milletvekili olan DEVA partili Seda Ösen'in geçtiğimiz günlerde eşinin fabrikasına devletten 9 ayrı enerji yatırımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan teşvik alacağını öğrendiklerini de söyleyen işçiler "Sizin demokrasi, hak, hukuk söylemleriniz bu kirli çıkar ilişkilerinin sadece perdesidir biliyoruz. CMS'de yaşanan zulme siz de ortaksınız, yetmediği gıbi milyonların özlemlerini seçimde istismar ederek geminizi yürütmeye çalışıyorsunuz" dedi.

 

"Türk Metal CMS Patronuna Çalışıp İşçileri Satıyor"

İşten atmalar sürerken sessiz kalan fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası'na da tepkilerini dile getirdi.

İşçiler "Bir kaç sözümüz de yaklaşık 200 binden fazla üyesi olan işçi düşmanı Türk Metal sendikasınadır.

-Sendika dediğimize bakmayın adı sendika olan bu yapının CMS'de görevi CMS patronu adına işçileri denetlemektir.

-Haksızlığa karşı sesi çıkan işçileri fişlemektir.. -İşçi aidatları ile aldıkları otelleri işçilere rüşvet misali sunmaktır..

-Sözleşme masalarında on binlerce işçiyi satmaktır.

-Mucadeleyi değil sürekli biat etmenin propagandasını yapmaktır" dedi.

 

"MESS'in Yedek Lastiği Türk Metal"

Türk Metal'in sadece CMS'de değil, örgütlü olduğu her metal fabrikasında binlerce işçinin ekmeğiyle oynadığını ve sermayenin aparatlığını yapmakta olduğunu ifade eden işçiler Kendisi işçi sendikası değil patron sendikası MESS'in yedek lastiği görevini görmektedir. Elbet Metal işçileri birgün bu ihanetin hesabını soracaktır" dedi.

İşten atılan CMS işçileri, vardiya giriş çıkışlarında servislerle geçmekte olan fabrikada çalışan CMS işçisi arkadaşlarına da seslendi:

 

"Geçim Derdi Bizi Fabrikada Makinanın Bir Parçası Haline Getirmiş"

"Bizler sizlere kızgın değiliz çünkü bizden önce de çok kişi işten atıldı biz de gerekli tepkiyi veremedik, muhtemelen şu anda içerde sizin yerinizde biz olsak biz de susacağız belki. Çünkü bu ülkede yoksulluk hepimizi esir almış, geçim derdi bizi fabrikada makinanın bir parçası hâline getirmiş. Bu durumdan hem san sendika hem CMS patronu hem de Devlet kurumları faydalandığı kadar faydalanmış.

 

"Biz Sustukça Geleceğimiz Gidiyor, İş Güvencemiz Bitiyor"

Ama şunu da bilmek gerekiyor ki bunu değiştirmek yalnızca bizim ellerimizde. Biz bölüm bölüm bir araya gelip, yaşanan bu sorunlara karşı birlik olmazsak her gün sıranın kendimize geleceği korkusuyla yaşamaya devam edeceğiz. Biz sustukça geleceğimiz gidiyor, iş güvencemiz bitiyor, taşeron artıyor. İşçiler sustukça sadece karanlık dayatılıyor.

 

"Mücadele Edersek Kazanan CMS İşçisi Olacak"

Bu karanlık ancak nasırlı ellerimizde aydınlanır. Bize dayatılan kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı adım atarsak, mücadele edersek kazanan CMS işçisi, kazanan işçi sınıfı olacaktır"

 

İşten Atılan CMS İşçilerinin Talepleri

İşten atılan CMS işçileri taleplerini ise; -İşten atmalar son bulsun.

-İşçilerin gasp edilen hakları verilsin.

-Yaşanan haksızlıklar nedeniyle CMS patronu başta olmak üzere bütün sorumlular cezalandırılsın" olarak sıraladı.

İşten atılan işçiler açıklamadan sonra da vardiya giriş çıkışlarında servislerle fabrikaya gelen ve giden arkadaşlarına seslenerek birlik olma ve saldırılara karşı mücadele çağrısı yapmaya devam etti.