< < “Kadıköy Halkı Kıyılarda Yapılaşma İstemiyor!"

Kadıköy rıhtımının imara açılarak yapılaşmasına izin verilmesini protesto eden Kadıköy Kent Dayanışması, kentlerinin ve yaşam alanlarının talan edilmesine karşı yasal, ve meşru tüm haklarını kullanacaklarını belirtti.

İSTANBUL - Kadıköy Kent Dayanışması, Kadıköy rıhtımı ve çevresinin imara açılarak yapılaşmaya izin verilmesini Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.

"Kadıköy Halkı Kıyılarda Yapılaşma İstemiyor" yazılı pankart açan dayanışma bileşenleri “Obez kentin sindirim sistemini Kadıköy’e boşaltmayın”, “AKP elini Kadıköy’den çek”, “Ranta değil Marmara’nın temizliğine kafa yorun” ve “İstanbul’a ihanet etmeye devam ediyorsunuz”yazılı dövizler taşıdı.

Cami Projesiyle Başladı Dava Devam Ederken Proje Onaylandı

Kadıköy Kent Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Gülsün Gökalp, Diyanet İşleri Başkanlığı ile İl Müftülüğü'nün talepleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulama imar planlarında değişiklikler yaptığını aktardı.

“2015 yılında Kadıköy rıhtıma cami projesi hazırlandığını hatırlatan Gökalp, Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın açtığı itiraz davaları devam ederken, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu'nun söz konusu projeyi yeterli somut gerekçeler olmaksızın onayladığını belirtti.

"Gerekçe: Siyasi Güç Gösterisi İçin İhtişamlı Cami!"

Rıhtıma yapılmak istenen 34 bin metrekarelik projenin gerekçesinin "Planlama alanında ve yakın çevresinde Selatin Cami (Osmanlı padişahlarınca ya da padişah eşlerince yaptırılan büyük, görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almaması" şeklinde belirtildiğini aktaran Gökalp, Bölgede 9 cami bulunduğunu ve bunlardan 4'ünün ise söz konusu alana yürüme mesafesinde bulunduğuna dikkat çekerek "Siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor. Yer olarak da Rıhtım sahilindeki dolgu alan uygun görülmüş” dedi.

"Kamu Arazileri Siyasi Çıkar ve Propaganda İçin Yok Edilecek"

Gökalp projeye göre; 20 bin kişilik olarak düşünülen caminin 46,5 metre yükseklikte olacağını minaresinin ise 70 metre olarak planlandığını ve ayrıca şadırvan, kültür merkezi, üç katlı ve 1240 araç kapasiteli otopark, hizmet ve ticaret alanının da yer aldığı bir yapılaşmanın olacağını aktardı.

Böyle bir projenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Gökalp, kamu mal ve arazilerin halkın yararı gözetilmeksizin siyasi çıkarlar ve propaganda uğruna kullanılmakta ve yok edilmek istendiğini ifade etti.

"Yapılaşmaya Karşı Meşru Haklarımızı Kullanacağız"

Kadıköy halkının, kıyılarında yapılaşma istemediğini ve böyle bir camiye de ihtiyaç olmadığının ortada olduğunu belirterek, Kadıköy Kent Dayanışması olarak kıyılarının yapılaşmaya açılmasına, yaşam alanlarının talan edilmesine karşı yasal ve meşru haklarını kullanarak engel olacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.