< Loç Vadisi Darda Sarı Yazma Yine İsyanda

Loç Vadisi Koruma Platformu, Danıştay’ın kesin hükmüne rağmen vadilerine HES yapmak isteyen Or-Ya ENERJİ'ye karşı Beşiktaş'ta eylem yaparak "Loç Vadimiz için can vermeye hazırız almak isteyen buyursun gelsin" dedi.

İSTANBUL - Kastamonu'nun Cide ilçesi sınırlarında bulunan Loç Vadisi Or-Ya Enerji tarafından yapılmak istenen HES projesi tehdidiyle bir kez daha karşı karşıya.
2009 yılında Loç Vadisi'ne HES yapımı için harekete geçen Or-Ya Enerji'nin HES yapımı Loç Vadisi'ndeki köylülerin eylemleri ve açtıkları iptal davasıyla durdurulmuştu.
Sermayeye hizmet için ilan edilen OHAL'i  fırsat bilen Or-Ya Enerji yeniden ÇED başvurusunda bulundu.
Mahkeme kararı ve Danıştay’ın kesin hükmüne rağmen HES yapmak için harekete geçen Or-Ya Enerji'ye karşı Loç Vadisi köylüleri Beşiktaş Kartal Heykeli'nde eylem yaptı.
Loç Vadisi Platformu'nun çağrısıyla biraraya gelen Kastamonu - Cide köylüleri Loç Vadisi'nde yapılmak istenen HES'i engellemek için dayanışma çağrısında bulundu

Loç Vadisi Koruma Platformu üyeleri Beşiktaş'ta bulunan Kartal heykeli önünde biraraya gelerek "Sarıyazma isyanda, isyana devam" yazılı pankart açtı, "Sarıyazma isyanda" dövizleri taşıyan kadınlar başlarına, erkekler boyunlarına yörenin simgesi sarı yazma bağladı. Loç Vadisi köylüleri eylemde "Cide HES gidecek huzur gelecek", "Loç Vadisi darda sanırım yazma isyanda" sloganlarını attı.
Loç Vadisi Koruma Platformu adına basın metnini okuyan Erdinç Ay, Cide HES ve Orya Enerji'ye karşı yürüttükleri hukuksal ve sosyal mücadelenin 2009 yılında başladığını aktardı.
2010 yılında Kastamonu İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyleyen Ay, "Loç halkının bunca emeğine ve vadisine sahip çıkmasına rağmen Orya Enerji 2008-7 tebliği diye bir icat daha çıkardı. Bu tebliği gerekçe göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Cide HES için 2016 yılında tekrar başvurdu ve 2017 Şubat ayında da ÇED dosyasını bakanlığa sundu" dedi.

 "Padişahım Çok Yaşa mı Diyelim?"
"Kastamonu İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın mahkeme kararları bu ülkede uygulanmayacaksa o halde Kastamonu İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın kapanması gerekir" diyen Ay, ÇED iptal davasının, teknik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açıldığını hatırlatarak, "İdare mahkemelerinin kuruluş nedeni hükümet uygulamalarındaki hukuksuzluğu gören vatandaşın itiraz etmesi içindir. Bir tebliğ, bir mahkeme kararını yok sayacaksa biz ne yapalım? Çevre ve Şehircilik Bakanı'na bundan sonra 'padişahım çok yaşa' mı diyelim?" diyerek hukuk tanımazlığa tepki gösterdi.
Orman Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne seslenen Ay, "Yaşanan bu hukuksuzluğa nasıl göz yumabiliyorsunuz" diye sordu.
Cide HES davasından yargılanan 117 kişiden biri olan Mehmet Ay'ın evine zamansız ve manasız bir şekilde jandarmanın geldiğini ve "HES davasında yargılananların fotoğraflarını çekiyoruz" dediğini aktaran Ay, " Vadimizi korumak isteyen bizlere gözdağı mı vermek istiyorsunuz?" diye sordu.

"Vadimiz İçin Can Vermeye Hazırız Almak İsteyen Varsa Buyursun"
Cide HES davasının mahkemede biteceğini belirten Ay,  "Ancak bu sefer hatalı yanıt veren, görevlerini kötüye kullanan tüm devlet memurları hakkında davacı olacağımızı bilin. Sizler, Cide HES'e ÇED onayı verebilirsiniz ama biz Loç Vadimizi kimselere vermiyoruz. Biz Loç Vadimiz için can vermeye hazırız, almak isteyen varsa buyursun gelsin" dedi.
Açıklamanın ardından davul-zurha eşliğinde köçekler yöresel oyunlarını oyunlarını oynadı.