Ormanlar, Dereler Sermaye Değiller

Cengiz Holding'in Rize İkizdere’de maden ocaklarıyla neden olduğu çevre katliamı ve Kasım ayında inşasına başlanan İyidere Lojistik Liman Projesi İstanbul'da protesto edildi.

5 Aralık Pazar günü İkizdere Çevre Derneği İÇDER'in çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda çevrecilerin bir araya geldiği eylemde "Validebağ İkizdere Susmayacağız Cengizler'e", "İkizdere Taş Ocağı Olmasın!", "Ormanlar Dereler Sermaye Değiller!" Direniş Varsa Umut Da Var" sloganları atıldı.

İkizdere Çevre Derneği'nden Osman Baş'ın yaptığı açıklamada maden proje alanı Eskencidere Vadisi'nde "projenin bu hali ile işletilmesi durumunda fiziksel ve biyolojik çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına ve yok olmasına neden olacağı, ve Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 'Çevresel Etki Değerlendirmesi' gerekli değildir' kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı" değerlendirmesi yapılan bilirkişi raporuna dikkat çekilerek; hem liman hem de maden ocakları için ÇED süreçlerinin tamamının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Açıklamada “hukuka aykırı olduğu açıkça anlaşılan projenin devam ettirilmesi ile kamunun zarar etmesine neden göz yumuluyor” diye soruldu.

Eylem, kemençe eşliğinde horon tepilerek sonlandı.