< < Chavezciler Toplumsal Hareket Liderlerini Karakas'ı Savunmaları İçin Eğitiyor

Karakas bugünden itibaren halkın aktif katılacağı bir savunma duvarı ile çevrili hale geliyor. 10 gün boyunca, yaklaşık 1.700 kadın ve erkek savunma eğitimi aldı. Amaç, başkentteki 117 bölge merkezini kapsayan 22 mahalledeki eğitim merkezleriyle Ekim ayına kadar 100.000 savunma eğitimi almış kişiye ulaşmak ve Karakas'ın gelişecek olası her darbeyi püskürtebilecek bir kent haline gelmesini sağlamak.

İlk eğitim alanı şehrin güneyinde yer alan Macarao'da bulunuyor. 30 Nisan günü, bütün kameralar Juan Guaido ve bir avuç taraftarının giriştiği ve başarısızlıkla sonuçlanan darbeye odaklanmışken aşırı sağcılar burada, Macarao, mahalle komünü merkezine ait bir binayı ateşe vermişti. Bu eğitimlere toplumsal hareket liderleri ve Chavezci taban örgütlerinden her yaştan insanlar katıldı.

Eğitime katılanlar hayatlarında ilk defa ellerine bir tüfek aldı ve bölgesel keşif yapabilmek için teknikler öğrendi. Eğitime katılanları gelmeleri için kimse zorlamadı; onlar örgütlü mahallelerden gelen sıradan insanlardı. Onlar günlük mücadele haline gelmiş olan gaz, ulaşım ve değişken gıda fiyatları ile uğraşmak zorundalar.

Eğitim çeşitli aşamalardan oluşuyor: katılımcıların yaşadıkları mahallelerinin haritalarını çıkarmaları, silahlı bir şekilde enerjik ve örgütlü olarak harekete geçebilmeleri, fiziksel egzersizler yapmaları, ilk yardım, tahliye ve kendini savunma yapabilmeleri gösteriliyor. Eğitmenler Ulusun Kapsamlı Savunulması Doktrininin bel kemiğini oluşturan 2,5 milyon kadın ve erkek üyesi bulunan Bolivarcı Halk Milisleri'nin üyeleridir.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) liderleri, eğitim planının politik liderliğinin öncüsü konumunda. Hareketin yöneticilerinden Erika Farías “Karakas bir barış şehri, bir yaşam şehridir ve şehrimizi halkımızın örgütlü gücü, sivil-asker birliği ve bu kapsamlı eğitim çabasında geliştirmekte olduğumuz hazırlık ve bilgi birikimimiz ile savunacağız' açıklamalarında bulundu. Erica Ferias, Karakas'ın Kurtuluş Belediyesi belediye başkanı ve PSUV (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) ile Francisco de Miranda Cephesi'nin lider üyesidir.

 

Birleşik Savunma Planı Kitleleri İçeriyor

Eğitim tatbikatları birkaç örgütü içermektedir: Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV), müttefik partiler [Venezuela Komünist Partisi (PCV) ve Özgür Vatan Partisi (PPL)], toplumsal ve komünal hareketler ve Ulusal Kurucu Meclis üyeleri.

Eğitim tatbikatlarının üç amacı var. Birincisi, her bölgede bir çekirdek oluşturmak için farklı katılımcılar arasında sürekli ve düzenli bir planın tasarımı ve yürütülmesi yoluyla savunmanın düzenlenmesi. İkincisi, bu gibi eğitimleri sürekli devam ettirmek ve gerçekleştirmek. Üçüncüsü, 22 mahallenin her birinde eğitimlerin yapılabilmesi ve gıda üretimi için bir merkezin oluşturulmasıdır.

414 Caricuao Kapsamlı Savunma Alanının komutanı Albay Boris İvan Berroterán de Jesús, “Anayasanın 326. maddesinde yazıldığı gibi, bütün Venezuelalılar vatan savunmasında ortak sorumluluk sahibidir. Bu sadece bir silah meselesi değil. Çok önemli bir lojistik ağı yaratacağız. Burada eğitilmiş her savaşçı için onunla birlikte sekiz veya dokuz kişi olmalı; talimatlar sürekli olmalıdır ve tüm bileşenlerin her bölgedeki kapsamlı savunma için hazır olması gerekir.”

Eğitim, olası iki çatışma durumuna cevap vermeye yöneliktir. İlki iyi bilinmektedir; aşırı sağcı kesimin 2013, 2014, 2017 yıllarında ve bu yılın başında gerçekleştirdiği saldırılarla ilgilidir. Bunlar, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ve komün ofislerine, sağlık ve çocuk bakım merkezlerine ve Chavezci liderlere yapılan saldırıların yanı sıra kışkırtıcı gece eylemleri ve işçi sınıfının yaşadığı bölgelerde karışıklık yaratma girişimlerinden oluşuyordu. Aşırı sağcı kesim, işçi sınıfı mahallelerindeki günlük hayatı yaşanılmaz hale getirmek ve saldırı zamanlarında gerici unsurlarını konuşlandırmak için birkaç yıl boyunca silahlı grupları işçi mahallelerine sızması için para karşılığı tutuyordu.

İkinci senaryo, hükümetin kınadığı bir senaryoyu içeriyor: aşırı sağcı kesimin paramiliter unsurları, mahalle çetelerini ve özel silahlı güvenlik şirketlerinin elemanları gibi çeşitli ajanlardan oluşan paralı kuvvetleri kullanmaya çalışması olasılığı. Bu durumda, Karakas’ın - aşırı kalabalık tepeleri, yolları, merdiven ve balkonlardan oluşan labirentlere benzeyen bölgeleri düzensiz kuvvetler için bir savaş alanı olabilir. Örgütlü halk bundan kaynaklı düşman hareketlerini tespit etmeye ve onları nasıl durduracaklarını bilmeye hazır olmalı

 

Neler Gelişecek? Müzakere mi, Savaş mı?

Karakas'taki eğitim planı, Chavezci hareketin Ocak ayından bu yana yaptığı büyük seferberlik ile eşgüdümlü ilerliyor: muhalefet ile bir anlaşmaya varmak için diyalog yürütmek. Diyalogda ilk girişimler aylarca gizlice gerçekleşti. Geçtiğimiz iki hafta boyunca, Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan görüşmeler ise halka açıktı.

Chavezci hareket, diyalog arayışı etrafında ortaklaştığını kanıtladı ve bir anlaşmaya varmakta ısrar edeceğini vurguladı. Öte yandan muhalefet bu konuda bölünmüş durumda. Bir taraf, ABD emirleri doğrultusunda ilerleyen ve Un Nuevo Tiempo [Yeni Bir Zaman] partisi ile birlikte hareket eden Juan Guaidó'nun temsilciliğini yaptığı diyalog girişimi ile de ilgileniyor.

Ancak muhalefetin bir başka tarafı artık konuşacak ya da müzakere edecek bir şey olmadığı konusunda ısrarcı. Bu grup, Chavezci hareketten ancak uluslararası bir güç eylemiyle kurtulabilecekleri tartışmasında kararlı durmaya çalışıyor. Örneğin bu amaçla Venezuela'yı Ulusal Meclis aracılığıyla Karşılıklı Yardım Antlaşması'na tekrar sokma planı üzerinde çalışıyorlar.

ABD hükümeti, herhangi bir çözümün devlet başkanı Nicolás Maduro'nun görevi bırakmasına bağlı olduğunu açıkça belirtti ve Başkan Yardımcısı Mike Pence aracılığıyla Guaidó'yu desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Guaidó’nun kendini devlet başkanı ilan etmesinden bu yana ortaya çıkan soru, ABD’nin bu konuda ne kadar ileri gitmeye istekli olduğudur?

Bunlar kamuoyuna yansıyan tartışmalar olsa da, kapalı kapılar ardında ne hazırlanıyor? ABD'nin direktifini izleyen ve onun finansmanına bağlı olarak hareket eden aşırı sağ kesim Ocak sonunda Guaidó’nun kendini devlet başkanı  ilan ettiği günlerde şiddetli eylemler gerçekleştirdi. Aşırı sağcılar, 23 Şubat'ta Venezuela'ya Kolombiya sınırı üzerinden zorla girmeye çalıştılar, elektrik şebekesine saldırdılar ve 30 Nisan günü sabah saatlerinde bir siyasi-askeri darbe girişiminde bulundular.

Ya aşırı sağcılar henüz Maduro’nun iktidarda kalmasını kabul eden Oslo’daki bir süreç üzerinde hemfikir olmaya istekli değillerse? Chavezci hareketin tüm olası senaryolara hazırlıklı olması gerekiyor. Karakas, darbeci güçlerin Bolivarcı Devrim güçlerinin asıl güçlerini devirmeye çalıştığı hareketin merkez üssü. Dolayısıyla Chavezci hareket şehir içinde ve çevresinde gelişebilecek saldırılara karşı ön saflarda hazırlanıyor.

 

Arjantinli gazeteci Marco Teruggi'nin 06/06/2019 tarihli www.workers.org sitesinde yayınlanan makalesidir

Çeviri Kolektifi