< “İktidarı Ordunun Elinden Söküp Alma Zamanı”

Sudan Komünist Partisi İle Röportaj:

“İktidarı Ordunun Elinden Söküp Alma Zamanı”

Liberation News basın ajansı Sudan Komünist Partisi (SCP) Merkez Komite Üyesi ve SKP Basın Bürosu Sekreteri Fethi Elfadıl ile Sudan’da devam eden devrimci gelişmelere ve sürece dair bir röportaj yaptı.

 

Sudan’da sokaktaki halk güçleri ile ordu arasında devam eden görüşmelerin seyri ne durumda? Yakın zamanda bir geçiş hükümetinden söz etmek mümkün olacak mı?

Şu ana kadar iki taraf bir anlaşmaya varmayı başaramadı. Görüşmelerde, başkanlık konseyinde yönetimi kimin alacağı ve konseyde kimin çoğunluğu oluşturacağı öne çıkan tartışma konuları oldu.

Tarafların anlaşamama durumu, ülke içinde devrimin enerjisinin ortaya çıkardığı halkın örgütlü gücü ve hareketi ve buna karşı olan sermaye iktidarının koruyucusu durumundaki ordunun karşılıklı ilişkilerinin uzlaşacak düzlemde olmamasından kaynaklanmaktadır. El-Beşir’in devrilmesinden sonra iki farklı yaklaşımın arasındaki temel bir çelişki bulunuyor: Bir taraf eski rejimin dağıtılmasından ve tasfiye edilmesinden yanayken, diğer taraf ise El-Beşir’in devrilmesinden memnun olup, iktidarı ordu ve eski rejimin kalıntıları ile paylaşmaya hazır bulunuyor.

Bugün eski rejimin tamamen dağıtılıp yerine demokratik bir iktidarın kurulmasını isteyen kesimler ile eski rejimin kalıntıları ile yoluna devam etmek isteyen unsurlar, ülkenin geniş muhalefet kesimleri içerisinde uzun bir süredir varlığını sürdürüyor ve gelişmeler bunun böyle devam edeceğini gösteriyor. Sudan Komünist Partisi,  karşı tarafın bu politik manevralarına karşı uyarılarda bulundu. “Yumuşak Geçiş Projesi” olarak da bilinen bu politik manevra muhalefetin bazı unsurlarını yönetime davet ederek kurulacak yeni iktidarın sosyal tabanının genişletmeyi amaçlarken, ülkeyi geçmişin yönetim alışkanlıklarına bağlı tutarak demokrasinin sınırlarını çizilmiş halde tutmayı amaçlıyor. Bunu yaparak karşı taraf, Sudan’ı uluslararası sermayenin avı durumuna düşürecek geçmiş bağımlılık ilişkilerini korumayı da hedefliyor.

Ordunun yaptığı müzakerelerin ve onun Özgürlük ve Değişim İttifakı'na devredilmesine dair uzlaşmazlığının engellerle kapatılması, generallerin kendilerini kurtarmak için liderlerini feda ettikleri gerçeğine dayanmaktadır.

Darbe, ülke içindeki yerel gericilik ile başta Mısır ve Suudi Arabistan olmak üzere bölgesel güçler arasındaki koordinasyon ile gerçekleşti. Duruma dışarıdan bakanlar için müzakereler, başkanlık konseyindeki mevkiler ve bu konseydeki sandalye sayısının dağılımı ile ilgiliydi, ancak durum bundan daha da derinini kapsıyor. Aslında müzakereler ülkenin geleceği ve hangi gelişim yolunu izleyeceği ile ilgili.

Şimdi siyasal uzlaşmazlık devam ederken her iki taraf da ortak bir teknik komitenin tartışmalı noktaları ele almasına izin vermeyi kabul etti. Sudan Meslek Örgütleri İttifakı, grev ve sivil itaatsizlik eylemlerine hazırlandıklarını açıkladı. Sudan Meslek Örgütleri İttifakı ve Sudan Komünist Partisi, iktidarı ordunun elinden söküp alabilmek ve devrimin hedeflerine ulaşma yolunu açabilmek için üyelerini yakın bir zamanda derhal genel bir siyasal grev ve sivil itaatsizlik kampanyası başlatmak gibi araçları etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyor.

 

Genelkurmay Başkanlığı önündeki protestocu kitlelerine düzenlenen 13 Mayıs saldırısının ardında hangi güçlerin olduğuna inanıyorsunuz? Bu saldırılar halkın mobilize olma durumunu nasıl etkiledi? Bu mobilize olma halleri hala devam ediyor mı?

Askeri konseyin arkasında duran, onu destekleyen ve yöneten sınıf güçleri, devlet bürokrasisi, baskıcı organların en saldırgan unsurları, ordu, polis ve istihbarat tarafından temsil edilen eski rejimin kalıntılarıdır. Rejimin yozlaştırıcı politika ve uygulamalarının yarattığı asalak yeni burjuva sınıf, büyük yabancı sermayeye bağlı olan ve onu temsil eden sosyal bir gücü temsil ediyor. Buna ek olarak, rejim tarafından iktidar partisi içindeki lider pozisyonlarında çalışanların ordusunu ve ona bağlı yardımcı organları; hükümet sendikaları, gençler, öğrenciler ve kadın örgütlerinin de dahil olduğu bazı baskıcı güçler oluşturmaktadır.

Saldırıları planlayan ve oturma eylemlerini dağıtmaktan fayda sağladığı düşünülen kuvvetler, El-Beşir’in iktidar partisi içindeki iç çemberinin en militan çekirdeğidir. Bununla birlikte, olağanüstü kanıtlar, sahada saldırıları düzenleyen karanlık güçlerin Hızlı Destek Güçleri'ndeki suçlulara ve İslami grupların militanlarına işaret ediyor. Ordunun kınamalarına rağmen şu ana kadar kimse gözaltına alınmadı veya adalete teslim edilmedi. Bu, saldırının, ordu içindeki bazı unsurların zımni desteği ile sürdürüldüğünü gösteriyor.

Kitlesel protesto eylemleri, her zaman olduğu gibi, başkentte ve belli başlı şehirlerde, özellikle de ordu karargahlarının önündeki günlük oturma eylemleri ve işgaller aracılığıyla devam ediyor.

23 Mayıs Perşembe günü, Hartum'da bulunan ordu Genelkurmayı’nın önündeki meydanda büyük bir kitle gösterisi düzenlendi. Gösteri ayaklanmanın ikinci aşamasının sloganı olan "Özgürlük, Barış, Adalet ve Halkın Tercihi Sivil Yönetim” sloganları altında gerçekleşti.

Eylemlerdeki başlıca talepler ise: Özgürlük ve Değişim İttifakı'na iktidarın derhal verilmesi ve halka karşı suç işleyen herkesin cezalandırılmasıydı.

Yaklaşık altı ay süren sürekli sokak gösterileri, oturma eylemleri, grevler ve diğer kitlesel eylemlerden sonra, kitlesel protesto hareketinin sadece canlılığını koruduğunu değil, aynı zamanda kitlesel olarak genişlediğini, siyasal bilinç ve talepler olarak netleştiğini ve amacına ulaşmak için kararlılığının da arttığını söyleyebiliriz. Kitle hareketinin şu anki temel hedefi, tüm iktidarın halk temsilcilerine geçmesi.

 

Devrimci kampta hangi sınıf güçleri var? Sudan Komünist Partisi ve Sudan Meslek Örgütleri Birliği ile “Nidaa Sudan” güçleri arasında nasıl bir ilişki bulunmaktadır?

Devrimci kamp, işçi sınıfı, köylülük ve devrimci aydınlar içindeki radikal güçlerden oluşur. Ayrıca öğrencilerin, gençlerin ve kadın örgütlerinin içindeki demokratik ve sosyalist güçleri de içerir.

Aynı zamanda, Sudan Komünist Partisi Ulusal Uzlaşı Güçleri ve Sudan Meslek Örgütleri İttifakı'ndaki devrimci gruplarla olan savaş işbirliğini aktif bir şekilde güçlendirmektedir. SKP, aynı zamanda Özgürlük ve Değişim İttifakı Şartı'nı kabul eden tüm kuvvetlerin geniş birliğinin kurulması, bu birliğin sürdürülmesi ve büyütülmesine büyük önem vermektedir.

Sudan Komünist Partisi, Abdülhamid liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi ve El-Hilu liderliğindeki Kuzey Sudan Halk Kurtuluş Hareketi’nin radikal duruşunu memnuniyetle karşılamaktadır.

SKP, ulusal İttifak içinde Nidaa Sudan ile işbirliği yapıyor. Bu örgütün, bazen SKP’nin çizgisi ile örtüşmeyebilecek farklı çıkarları temsil eden çeşitli gruplardan oluştuğu söylenmelidir.

SKP, Sudan Meslek Örgütleri İttifakı ile yakın işbirliğini sürdürüyor. Aslında, SKP'nin bir kısmı Sudan Meslek Örgütleri İttifakı içinde çalışmaktadır. Ayrıca, sendikal hareketler alanında aktif bir parti olarak, SKP, Sudan Meslek Örgütleri İttifakı'nın faaliyetlerine ve çalışmalarına büyük önem vermektedir.

 

Bugünkü kitle hareketinin Sudan'ın içindeki çeşitli silahlı çatışmalarla ilişkisi nedir? Komünist Parti bu silahlı hareketleri nasıl tanımlar ve bunları nasıl karakterize eder?

Protesto hareketinin temel taleplerinden biri Darfur'daki savaşı sonlandırmak ve Darfur halkının meşru haklarını tanımak. Aslında Batı Sudan, Darfur, Kordufan ve Mavi Nil halkı, rejime karşı mücadelenin ön saflarında yer almakta ve halen ön saflarda bulunmaktadır. Tüm silahlı grupların üyeleri ve destekçileri, kitlesel protesto hareketinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Geçiş dönemi sonunda planlanan anayasa konferansında, başta Darfur olmak üzere ulusal azınlıkların sorunlarına çözüm usulüne uygun olarak görüşülecek.

 

SKP, olası bir geçiş hükümetinde ne gibi bir rol oynamayı öngörüyor? Geçici bir hükümetin karşılaştığı acil görev ve zorluklardan bazıları neler olabilir?

Sudan Komünist Partisi, İttifak’ın kabul ettiği programa El Beşir hükümetleri tarafından kabul edilen 30 yıllık iflas politikaları sonucu ortaya çıkan sorunlarla yüzleşilmesi, bu sorunlarla başa çıkılması ve çözülmesi için alternatif politikalar olarak katkıda bulundu. SKP, geçiş döneminde en acil görevlerin üstesinden gelmek için bir acil durum planının hazırlanmasında da önemli bir rol oynadı.

Diğer taraflar ve örgütler gibi, Sudan Komünist Partisi de adaylarını SKP'ye üye olabilecek ya da olmayacak, ancak ülkeyi kurtarma ve yeniden inşa etme sorumluluğunu üstlenebilecek yetkin ve yetenekli kadrolara aday gösterdi.

SKP, hükümetin çalışmalarını gözlemleyecek ve denetleyecek yasama meclisinde temsil edilecek.

Sudan Komünist Partisi hiçbir şekilde, gelecekte kurulacak olası bir hükümette, öncü bir rol üstlenmez veya ayaklanmaya katkısı için özel muamele talep etmez. Diğer güçler gibi, SKP bu süreçte rolünü oynadı ve sorumluluğunu üstlendi. Bugün SKP, bu rolün kitleler tarafından tanındığını ve partiye katılmak isteyen gençlerin sayısında ciddi bir artış ile ifadesini bulduğunu belirtmekten gurur duyuyor.

Sudan Komünist Partisi’nin temel amacı, son zaferden bu yana mücadeleye devam etmektir; diktatörlük rejimini sökmek ve tasfiye etmek, böylece ulusal demokratik devrimin görevlerinin tamamlanmasına ve Sudan'da sosyalizmin inşasının önünü açmak için bir temel oluşturmaktır.

 

Dünyadaki ilerici güçler mücadelenizi desteklemek için ne yapabilir?

Sudan Komünist Partisi, tekrar tekrar uluslararası dayanışmanın yoğunlaşmasını istedi. SKP, halkımızın mücadelesiyle artan dayanışmayı belirtmekten gurur duyuyor. Geçmişte uluslararası dayanışmanın suçluların zor zamanlar yaşamasını sağlamaya, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını sağlamaya ve özellikle AB'deki bazı hükümetleri konumlarını değiştirmeye ve mücadelemizi desteklemeye zorlamaya katkıda bulunduğunu belirtmek önemlidir.

Bugün, Sudan halkının haklarını kazanma, bağımsız sivil yönetim organlarını kurma ve hukukun üstünlüğü yolunda ilerleme ve demokratik hakların korunması ve teşvik edilme mücadelesiyle dayanışma ve desteğin tesis edilmesi, barış ve sosyal adaletin yanı sıra özgürlükler ortamının sağlanması her zamankinden daha fazla özel bir önem kazanmaktadır.

Daha önce de belirttiğim gibi mücadelenin ikinci aşaması, siyasi iktidarı ordunun ellerinden almak olacak. Devrimin kazanacağı veya kaybedeceği yer burası. Bu nedenle, Avrupa, ABD, Kanada, BM, AB ve Afrika Birliği'ndeki hükümetler üzerindeki baskı bu yönde yardımcı olacaktır.

Sudan halkının günlük mücadeleleri hakkında halkın görüşlerini etkileyebilecek farklı toplumsal kesimler arasında bilgi yaymak, aydınlatma çalışmaları yürütmek ise bir başka önemli talep.

 

 Sudan Komünist Partisi

 

Liberation News haber ajansının 27 Mayıs 2019 tarihli röportajının tamamıdır.

Çeviri Kolektifi