Yeniden başkan seçilen Maduro, başkanlığını (2019-2025) resmen onaylayan Ulusal Anayasa Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Yeni dönem için hazırlamış olduğu altı yıllık Anavatan Planı'nın parçalarını sunma fırsatı buldu.

Maduro, Meclis'e yaptığı konuşmada "Eşitsizlik 2018'de insanlık dışı emperyalist ekonomik saldırılara rağmen azaltıldı" dedi. Muhalefet lideri Juan Guaido'nun tutuklandığından haberdar edilir edilmez, “hemen onun bırakılmasını ve bu sorumluluktan kurtulunmasını istedim" diye de ekledi. Venezuela Ulusal Meclisi'nde milletvekili olan Guaido, Bolivya Ulusal İstihbarat Servisi (Sebin) tarafından 13 Ocak'ta bir süreliğine gözaltına alınmış fakat Maduro haberdar olur olmaz serbest bırakılmıştı.

Başkan, hükümetinin gençlik istihdam programı “Chamba Juvenil” sayesinde bir milyondan fazla gencin meslek sahibi olmasıyla var olan istihdam seviyesinin korunduğunu detaylarıyla anlattı. ABD ve müttefiklerinin eşine az rastlanır emperyalist ekonomik saldırılarına rağmen eşitsizliğin geçen yıl azaltıldığını ekledi.

ABD yönetimi, bu sosyalist ülkeyi ekonomik olarak boğmak için, Maduro, eşi ve en yakın danışmanları üzerinde çeşitli kanunsuz yaptırım girişimlerinde bulundu.

Buna rağmen, 2013-2018 yılları arasında örneğin sağlık, eğitim, teknoloji ve diğer alanlarda son 20 yıldır sosyal yardım yatırımları 34 kez arttı. Maduro, %60 oranındaki resmi istihdam oranının işçilerin haklarını koruyarak muhafaza edildiğini söyledi.

"İşçi sınıfını, Venezuela işçi sınıfını korumak için bir formül olarak emek istikrarını sürdürdük" dedi.

Devlet başkanı, "Sağlık sistemi alanında halk sağlığı ağlarının genişlemesini sağladık ve 2018 boyunca Barrio Adentro'da gerçekleşen 127 milyon 168 bin tıbbi konsültasyon yaptık" dedi.

Tam yetkili kurul, Nicola Maduro'yu devlet ve hükümet başkanı, aynı zamanda Bolivarcı Ulusal Silahlı Güçleri(FANB)'nin komutanı olarak onamak, bunu teyit etmek ve tanımak için bir kararname çıkardı.

Hükümeti destekleyenler ise bu esnada Meclis'in hemen dışında Caracas sokaklarındaydılar.

"İşte biz burada, dünyaya #Venezuela'da bizim #20 Mayıs'ta seçtiğimizin #demokrasi olduğunu, Nicolas Maduro olduğunu ve herkesin bizim tercihimize saygı duymak zorunda olduğunu söylemek için bulunuyoruz" tweetleri attılar.

Başkan Maduro, Mayıs 2018'de %67 oyla yeniden seçildikten sonra, Adalet Divanı (TSJ) yeni dönemi için 10 Ocak Perşembe günü yemin etti.

 TeleSUR'un 14 Ocak 2019 haberinden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi