Göçmenlerin sorunu, dünyanın hiçbir yerinde değişmiyor. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, göçmenlerin, göçmen işçilerin durumları değişmiyor.

Ezilenin ezileni durumundaki göçmen işçiler, bunun yanı sıra, yaşanan her tür sorunun müsebbibi de onlar sayılıyorlar ve hedef tahtasına oturtuluyorlar. Yazarımız İnan Çelik, “Irkçı Saldırılar Karşısında İşçi Sınıfının Tutumu Ne Olmalıdır?” başlıklı makalesinde Türkiye işçi sınıfı ve göçmen işçilerle ilgili bu konuya değinmişti. Fransa’da ise seçim sonrası sokağa çıkan işçi ve emekçi halklar da bu konuda cevabını Paris'teki Cumhuriyet Meydanı Anıtı'na üzerinde "Fransa göçlerle dokunmuştur" yazılı Fransa bayrağı asarak vermişti. Bu aşağıdaki yazı ise, Amerikan seçimlerinde göçmen karşıtı söylemlere ve politikalara ithafen kaleme alınmıştır:

 

Başkan Joe Biden -aday Joe Biden- göçmenlik programıyla ilgili olarak tüm çalışan insanların çıkarlarına saldırıyor. Biden’in son politikaları ABD'de kalma ve çalışma hakkına sahip olan işçilere zarar vermekte ve göç eden işçilerin ve ailelerinin varlığını tehdit etmektedir.

Biden'ın adımları, gereksiz yabancı düşmanı ve ırkçı yorumlar olmaksızın, selefinin programını taklit ediyor. Donald Trump'tan farksız.

İşçi sınıfı ve tüm ezilen halklar için, devlet iktidarının göçmenlere nasıl davrandığına ilişkin kilit mesele, yurtiçinde ve yurtdışında dayanışmadır. İşçi sınıfı ve örgütleri, göçmen işçiler ile ülke sınırları içinde kalmak ve çalışmak için yasal haklara sahip olan işçiler arasında dayanışma inşa edecek politikaları kazanmak için çaba göstermelidir.

Dayanışmayı inşa etmek birincil hedef olmalıdır. Bu kolay bir iş değildir. Bunu zorlaştıran şey, ABD emperyalist egemen sınıfının -ve bu zengin sınıfa hizmet eden örgütlerin ve medyanın- göçmen işçileri, özellikle de Küresel Güney'den gelenleri hedef alması ve onları ABD kapitalist toplumunun her hastalığının günah keçisi haline getirmesidir. Her "Büyük Yalan" gibi, bu da birçok insanı inanmaya ikna eden bir tekrardır.

Gerçekte patronlar, ücretleri düşürmek için her şeyi yaparlar. Bir sendika yetki alma seçimini kaybettiğinde nasıl zevkle feryat ettiklerini görün. Ama parasını ödedikleri egemen propaganda, düşük ücretlerden göçmenleri sorumlu tutuyor, sendikaların kapatılmasını ya da dış kaynak kullanımını değil.

İşleri güvencesiz hale getiren kapitalizm ve onun krizleridir. Propaganda, iş kaybı tehlikesini göçmenlere yüklüyor.

Göçmen işçiler vergilerini tam olarak ödüyorlar, ancak çoğu zaman bu vergilerle ödenen yardımlardan yararlanamıyorlar. Propaganda, sosyal hizmetler için fon eksikliğini göçmenlere yüklüyor.

Aşırı sağcılar ve tüm Cumhuriyetçiler göçmenleri günah keçisi ilan ederken, Demokratların çoğu da bu iftiraya katılıyor ve Büyük Yalan'ı destekliyor. Hatta suçlar için göçmenleri suçlamaya çalışıyorlar. Ve şimdi Biden, yönetimi ve başkanlık kampanyası ekibiyle birlikte, bu Büyük Yalan'ı yıkmak için mücadele etmek yerine, göçmenlerin yaşamlarına zarar veren ve işçi sınıfı dayanışmasını yok eden politikalar ortaya koyuyor.

Biden, güney sınırındaki göçmenler için sığınma başvurularına günlük 2.500 kişi sınırı getirdi. Yetkililer yasal bir gerekçe olmaksızın sığınma taleplerini reddetse bile, göçmenler hakkında sınır dışı kararı verilecek. Bu da göçmenlerin tekrar sığınma talebinde bulunmaları halinde cezai kovuşturmaya maruz kalmalarına ve birkaç yıl boyunca yasal olarak ülkeye girişlerinin yasaklanmasına neden olacak.

Göçmenlerin haklarını savunan örgütler Biden'ın yeni kurallarına karşı çıktı. Ancak daha şimdiden gerici Yüksek Mahkeme, federal hükümet politikasını onayladı ve üç göçmenin, göçmenlik bürosu yetkililerinin göçmenlere sınır dışı edilme duruşmalarının tarih ve saatini bildirmeyi reddetmesine ilişkin itirazını reddetti.

İşçi örgütleri, dayanışma inşa etmek için, göçmenler tarafından Biden'ın gerici kurallarına karşı yapılan her türlü meydan okumaya katılmalıdır. İşçi örgütleri ve partileri, kapitalist devletlerin hiçbir doğal engelin olmadığı yerlerde insan hareketine sınırlar koyduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalsalar bile, işçi sınıfı dayanışmasının sınırları olmamalıdır.

Göçmen karşıtı yalanları ifşa etmek için mücadele edin! İşçi sınıfı dayanışmasını inşa edin! Mücadele sınır tanımaz!

Çeviri Kolektifi

WorkersWorld Dergisi “Göçmen krizi mi? İşçi sınıfı dayanışmasını inşa edin!” başlıklı editör yazısından çevrilmiştir.