< İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu Kuruldu

Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

DİSK/Emekli-Sen, Tüm Emekli-Sen ve Emekliler Dayanışma Sendikası'nın İstanbul temsilcileri bir araya gelerek, yayınladıkları deklarasyonla İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu'nu kurduklarını duyurdu.

Emekli Dayanışma Sendikası, DİSK/Emekli-Sen ve Tüm Emekli-Sen İstanbul temsilcileri bir araya gelerek, yayınladıkları deklarasyonla ekonomik-demokratik mücadelelerinde eylem ve güç birliği sağlamak amacıyla İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu'nu kurduklarını açıkladı.

Emekli Dayanışma Sendikası, Emekli-Sen, Tüm ve Emekli-Sen tarafından yapılan ortak açıklama ile İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu'nu emeklilerin sorunlarının çözümüne dair ‘güç-birliği, birleşik mücadele’ ekseninde kurulduğu belirtildi. Gerçekleştirilen toplantılarda, sendikalar arasındaki ilişkilerin, “siyasal iktidarın politikaları, emeklilerin yaşadığı ekonomik, sosyal, siyasal, psikolojik ve kültürel sorunları ve bunlara çözüm olacak taleplerimizi, emeklilerin sendikal örgütlenmede karşılaştıkları sorunlar vb. birçok konuda ortak görüşlere sahip olunduğu tespit edilmiştir” denildi.

 

"Ekonomik Güçlük Baskı Yasaklar Zulüm Halini Aldı"

Emeklilere dayatılan insanlık dışı toplumsal koşullarda, emekli sendikalarının birleşik mücadele vermesinin kaçınılmaz olduğu ifade edilen açıklamada Covid-19 salgınıyla birlikte yaşanan ekonomik krizin faturasının emeklilere, işçilere, memurlara, çiftçilere ve küçük esnafa çıkarıldığı, temel tüketim maddeleri olsun, elektrik-su-doğal gaz faturaları olsun %40'ların üzerindeki zamlarla açlık ve yoksulluğun dayatıldığı sürecin yaşandığı, bu sefaletin yanı sıra, en küçük demokratik hak kullanımında dahi baskı ve yasaklamaların giderek arttığı ve bu durum zulüm halini aldığı belirtildi.

 

"Asgari Geçim Standartlarına Dahi Ulaşamıyoruz!"

İşçilerin ve emeklilerin sendikal örgütlenme hakkının dahi engellenmeye çalışıldığı, yazılı ve görsel medya üzerindeki baskılar ve özgürlüklerin kısıtlandığı, eğitim ve sağlık haklarındaki gerilikler, kadına şiddet, hukuksuzluk ve adaletsizlik vb. nedenlerle, yaşamın açıkça zehir edildiği ifade edilen açıklamada "Giderek ağırlaşan salgın koşullarında, emekli maaşlarına yapılan ‘sefalet zamlarıyla’ karşılaştık. Biz emekliler temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz olduk. AKP iktidarı dahil tüm sermaye güçlerin servetlerine servet katarken, Emekliler asgari geçim standartlarına dahi ulaşamıyoruz!" denildi.

 

"Artık Yeter!"

Geleceğe ilişkin umutları tüketilmek istenen 13 milyon emekli ve yaşlı insanın bundan çok etkilediği, fakat emekli sendikalarının üyeleri olarak yaşam umutlarını ve mücadele kararlılığını yitirmedikleri belirtilerek "Artık yeter! Biz emekliler açlık, yoksulluk, aşağılanmak, yalan ve talan düzeni istemiyoruz!" denildi.

 

"Güç Ve Eylem Birlikteliğimiz Yeni Boyutlar Kazanacak"

Güncel sürecin getirdiği görev ve sorumlulukların bilinciyle, emekli sendikaları arasında güç birliği ve dayanışma gerekliliğine inandıklarını, İstanbul’da, emekli sendikalarının değişik şubelerinden katılan temsilcilerle yapılan toplantıda, , emekli mücadelesi ve güç birliği konusunda tartışmalar yürütüldüğünü sonuç olarak ayrı sendikal kanallarda yürütülen emekli mücadelesini, koordinasyon çatısı altında omuz omuza vererek, sınıf dayanışması bilinciyle sürdürmeye karar verdikleri belirtilen açıklamada "Demokratik bir zeminde, özgür ve bağımsız iradelerimizle İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu’nu (İstanbul-ESK) kurmuş bulunuyoruz. Koordinasyon oluşumunda DİSK-Emekli Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası’nın İstanbul şubelerinden katılan temsilcilerimiz yer almaktadır. Sendikalarımız arasında gerçekleştirdiğimiz güç ve eylem birlikteliği; diğer emekli oluşumlarının, emekli dostlarımızın destek ve sahiplenişiyle de yeni boyutlar kazanacaktır. Bu öngörüyle, güç birliği ve dayanışmamızı ülkeye ve uluslararası platformlara taşıma ufkumuzu ifade ediyoruz" denildi.

 

İstanbul Emekliler Koordinasyonu'nun Talepleri

Ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik vb. toplumsal koşullardan kaynaklanan taleplerinin ve insan onuruna yakışır koşullarda yaşamak arzularının, verdikleri mücadelenin ortak paydası olduğu ifade edilen açıklamada emeklilerin talepleri ise

"* Ülke GSMH’sına verdiğimiz emeklerin ve birikimlerin karşılığı olarak, emeklilik haklarımızı adaletli biçimde almak ve kullanmak istiyoruz.

* Bu amaçla, devlet ve ilgili sosyal güvenlik kurumlarıyla emeklilere ait toplu sözleşme yapmak istiyoruz.

* Biz emekliler adına birilerinin yarım ağızla konuşmasını kabul etmiyoruz.

* Artık sermayenin ve devletin tek taraflı belirlediği hukuku istemiyoruz.

* Emekli ve yaşlılar tarafı olarak sözleşme masasında, toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istiyoruz" şeklinde ifade edildi.

 

"İnsanca Onurlu Yaşam İçin Mücadeleyi Büyüteceğiz"

İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu, bu ortak zeminlerde örgütlenerek, etkinlik ve eylemleriyle kararlı mücadeleyi sürdürecekleri vurgulanarak "Kapitalist sisteme, sermaye güçleri ve siyasal iktidarına karşı, emekli sendikalarımız ve üyelerimiz omuz omuza olacaktır.

Başta emekliler olmak üzere, emek ve meslek örgütlerini, aydınları ve sanatçıları, insan haklarından yana olan tüm emek dostlarını; emeklilerin ve emekli örgütlerinin haklı mücadelesinde yanımızda göreceğimize inanıyoruz.

İnsanlık dışı koşulları, açlık ve sefaleti hak etmiyoruz! Sadece onurumuzla insanca yaşamak istiyoruz" denildi.

 

  Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi'nde 1 Mayıs ve geçen hafta yaşanan yemekten zehirlemeye ilişkin çalışma yapmak isteyen SES Bakırköy Şubesi üyelerine Başhekim ise "Siz terö...

Sendikalı oldukları için işten atılan ve direniş sırasında iki kez jandarma saldırısıyla gözaltına alınan ve haklarında dava açılan Agrobay Seracılık işçilerine açılan dava Be...

İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası şantiyesinde İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş'in üyelerinin gasp edilen hakları için şantiyede yaptıkları eyleme bugün de polis saldırarak işçileri...

ABD’li üniversitelerin başını çektiği üniversite öğrencileri, soykırıma maruz kalan Filistin halkıyla dayanışmak ve üniversitelerinin İsrail’le ekonomik ve akademik ilişkilerine...

“Tam umudu kesmişken...” diyordu bir arabesk şarkıda... günümüz reformizmine nasıl da uyuyor. ...

23 Nisan'da İstanbul, Ankara ve Urfa'da gözaltına alınan 9 gazeteci savcılık ifadeleri için adliyelere getirildi. ...

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih