< < Agrobay İşçilerinin Reddi Hakim Talebi Reddedildi

Sendikalı oldukları için işten atılan ve direniş sırasında iki kez jandarma saldırısıyla gözaltına alınan ve haklarında dava açılan Agrobay Seracılık işçilerine açılan dava Bergama'da görüldü. Hakimin daha önce işçilere Agrobay Seracılık'a yaklaşmama kararı veren hakim olması nedeniyle avukatların reddi hakim talebi reddedildi. Avukatlar duruşma sonrasında açıklama yaparak şirket yargının şirket yanlısı olmasını teşhir etti.

Bergama'da bulunan Agrobay Seracılık'ta işçiler ağır çalışma koşulları ve ücretlerinin düzenli ödenmemesi nedeniyle Tarım İşçileri Sendikası'na (Tarım-Sen) üye olmuşlardı. Sendikalı olan işçiler işten atılmaları üzerine direnişe başlamıştı. Direniş sırasında iki kez jandarma saldırısına uğrayan ve işkenceyle gözaltına alınmıştı.

Jandarma saldırısında gözaltına alınan işçiler, sendika yöneticileri ve aralarında Mücadele Birliği Platformu üyelerinin de bulunduğu dayanışmaya gelen kurumlardan temsilciler hakkında dava açıldı. 2911 sayılı kanuna muhalefetten açılan dava bugün Bergama 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davaya işçiler, sendika yöneticileri çok sayıda avukat ve demokratik kitle örgütlerininden temsilciler katıldı.

 

Duruşma Hakimi Agrobay'a Yaklaşmama Kararı Veren Hakim

Duruşma kimlik tespitinin ardınan işçilerin avukatları söz alarak mahkeme hakiminin soruşturma aşamasında görev alarak sendika başkanları ve üyeleri hakkında Agrobay Şirketi'ne 500 metre yanaşmama kararını veren hakim olduğuna dikkat çekti.

Bu nedenle davanın tarafsız yürütülemeyeceğini ifade edeb avukatlar, Ceza Muhakeme Kanunu'na göre soruşturma aşamasında görev alan hakimin kovuşturma aşamasında görev almasının mümkün olmadığını belirterek, re'sen geri çekilme ve hakimin reddi talebinde bulundu.

 

Avukatların Reddi Hakim Talebine Red Ve Ertleme

Talebi reddeden mahkeme hakimi, avukatların bir üst mahkemeye yapacağı itirazın sonucuna göre duruşma tarihinin belirlenmesine karar verdi.

 

"Yargı Şirketin Özel Güvenlik Görevlisi Gibi Davranmıştır"

Duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. İşçilerin avukatlarından Kardelen Hazal Aslan, işçi direnişlerine asker müdahalesine ilk kez Agrobay'da tanıklık etmediklerini belirten Aslan, "Burada yapılan yargılama işlemi, taraf olan jandarmanın saldırılarıyla tarafsızlığını tamamen kaybetmiş durumdadır. Bu yargılamalarda açık bir şekilde şirket lehine kararlar verilmektedir, şirketlerin özel güvenlik görevlileri gibi davranılmıştır" dedi.

 

"İşçilerin Haklarını Uygulamaları Konusunda Yasaları Ve Devleti Mecbur Bırakacağız"

İşçiler ve sendikacılar hakkında Agrobay Seracılık'a 500 metre yaklaşmama kararı veren hakimle bugünkü davaya bakan hakiminin aynı olduğunu hatırlatan Aslan, "Bu sebeple hakimin çekilmesini istedik. Ancak bu reddedildi. Bütün bu süreci hukuki ve fiili direniş zemininde de sürdürmeye devam edeceğiz. İtirazlarımızı yapacağız. İşçilerin tarihsel olarak kazandıkları haklarını uygulamaları konusunda yasaları da devleti de mecbur bırakacağız" diye konuştu.

 

"Avukatlıklarını Yapmaya Devam Edeceğiz"

İşçilerin avukat Erdoğan Akdoğdu da, işçilerin yıllarca emek verdikleri Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten atıldığını hatırlattı. Akdoğdu, "Ceza yargısı bir sopadır. Bu da alınteri, sınıf mücadelesidir. Biz buradayız, onların avukatlığını yapmaya devam edeceğiz. Onlar sendikalı olmaya devam edecekler. Yalnız değiller. Biz avukatlık yapmayı da nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de onlardan öğreniyoruz. Hep yanlarında olacağız" dedi.

 

"Hakkımızı Arayınca Terörist Oluyoruz"

Agrobay işçisi Ayten Yavuz "Biz hakkımızı arayınca terörist ilan ediliyoruz. Gözaltına alınıyoruz, mahkemeler açılıyor. Para cezaları kesiliyor. Ama kimse sermaye sahibine gidip 'sen ne yapıyorsun' demiyor!" sözleriyle tepki gösterdi.

 

"Agrobay Adına Çalışan Bu Yargılamayı Kabul Etmiyoruz"

Tarım-Sen Başkanı Genel Başkanı Umut Kocagöz ise "Biz Agrobay şirketi adına çalışan bu yargılamayı kabul etmiyoruz. Bu mücadele yargılanamaz. Bu onurlu bir mücadeledir. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

İşçiler yaptıkları konuşmalarla yaşadıkları haksızlıkları, patron-jandarma-yargı işbirliğini teşhir ederek haklarını aradıklarını ve alıncaya kadar mücadele edeceklerini belirterek kamuoyuna destek vermeleri çağrısında bulundu.