İsrail Zindanlarında Açlık Grevi

On dört buçuk yıl esirliğin ardından serbest bırakılacakken hakkında “idari tutukluluk” kararı çıkan FHKC Hapishane Kolu liderlerinden Bilal Kayed ile birlikte birçok Filistinli tutsak 15 Haziran'da açlık grevine başladı. 300'ü aşkın Filistinli tutsak, İsrail hapishanelerindeki insanlık dışı koşullar ve uygulamaları protesto etmek için açlık grevindeydi. Tutsaklığı sona erdiği sırada alıkoyulan Bilal Kayed'le birlikte 100 tutsak daha açlık grevine başlamıştı.

İsrail, idari tutukluluk uygulamasıyla, gizli tuttuğu bilgilere dayanarak hiçbir suçlama ya da duruşma olmaksızın Filistinli tutsakları 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor.

FHKC’nin tutsak lideri Ahmad Saadat da, Bilal Kayed ile dayanışma amacıyla başlattığı açlık grevi nedeniyle hücre cezasına çarptırılırken, 31 yıldır Fransız hapishanelerinde tutsak olan Lübnanlı enternasyonalist devrimci Georges Abdullah da dayanışma için 3 günlük açlık grevine başladığını duyurdu.

Bilal Kayed’in sağlığının ciddi anlamda bozulduğu, görme yetisini saatlerce kaybettiği ve dayanılmaz fiziksel acılar içinde olsa dahi tıbbi müdahale görmeyi reddettiği haberleri alındı. Bilal Kayed, Filistin halkına gönderdiği mektupta “Bugün burada, zalim işgalciye karşı direnişimin ilk aşamasını tamamlıyorum. Direnişimin ikinci aşamasında ilan ediyorum ki, tüm politik yapıları ve arka planı ile hepimiz, kolektif olarak, zindanların içinde ve dışında ulusal mücadele perspektifi yönünde direniyoruz.” dedi. Kayed, hastanede, yatağa zincirlenmiş halde tutuluyor.

Milletvekili Halide Cerar da Kayed'in tutukluluğu sürdüğü müddetçe FHKC'li tüm tutukluların açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

İsrail'in Filistinli tutuklulara karşı uygulamalarını ağırlaştırdığını aktaran Cerrar, "Filistinli tutuklular tek kişilik hücrelere konuluyor ve aile ziyaretlerine izin vermiyor. Tutuklulara yardım etmek amacıyla dışarıdan bazı etkinlikler var ve söz konusu tutuklular için hem halk hem de resmi makamlar acilen harekete geçmelidir" dedi.

Filistin Başbakanı Rami el Hamdallah da "Filistinli tüm tutuklular serbest bırakılmadığı müddetçe Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve hükümetimiz, İsrail ile hiçbir barış anlaşmasını yapmayacak" dedi.