Basına yönelik saldırılar devam ediyor. Günün ilk saatlerinden itibaren, Kürt medyasına ve emekçilerine yönelik saldırılar başladı.

Belçika'da sabaha karşı Stêrk TV ve Medya Haber TV'nin stüdyolarını polis bastı, çalışanlarına şiddet uyguladı. Polis yayını kesmek için bilgisayar, reji, elektrik kabloları başta olmak üzere tüm kabloları kesti, bilgisayarlara el koydu. Tavan aralarına kadar arama yapan polisler, binayı talan etti. Güvenlikteki görevlileri kelepçeleyerek yere yatıran polisler, şiddet uyguladı. 4 saat kadar binada kalan polisler, ardından el koydukları malzemelerle birlikte stüdyodan ayrıldı.

Sabah ilk saatlerde de İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam emekçileri gözaltına alındı.

Ankara'da Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan, İstanbul'da MA muhabiri Esra Solin Dal, Yeni Yaşam Gazetesi'nden Enes Sezgin ile Saliha Aras ve Yeşim Alıcı gözaltına alındı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Belçika’da Stêrk TV ve Medya Haber TV'nin haber stüdyolarının basılması ve Ankara ile İstanbul’da gazetecilerin gözaltına alınmasına dair yazılı açıklamalar yaptı.

DFG yaptığı açıklamasında “Öncelikle, Kürt Gazeteciler Günü olan 22 Nisan tarihinden bir gün sonra Kürt basın-yayın kurumlarının ve Kürt gazetecilerinin bir kez daha hedef alınmasını tesadüfi bir durum olarak görmediğimizi belirtmek isteriz. Aynı şekilde bu operasyonları siyasal süreçten bağımsız ele almak da bir yanılgı olur. Öyle görünüyor ki 31 Mart yerel seçimlerinden ortaya çıkan tabloyu hazmedemeyen siyasal iktidar siyaseten yaşadığı tıkanıklığı bir kez daha Kürt halkına yönelerek aşmayı planlıyor. Bunun ilk ayağı da her zaman olduğu gibi Özgür Basın çalışanlarına ve medya organlarına yönelmek oldu. (...) “Şunun bilinmesini isteriz ki; savaş politikaları başta olmak üzere demokrasi ve özgürlükleri hedef alan tüm politikaları gazetecilik faaliyetlerimizin kutsal bir gerekliliği olarak teşhir etmeye, toplumu hakikatle buluşturmaya devam edeceğiz. İktidar odaklarına sesleniyoruz; bilin ki bu saldırılar özgür basın emekçilerini yıldıramaz. Artık bu tarz yönelimlerden vazgeçin. Bu nedenle gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyor, gerçekleri açığa çıkarma mücadelesi yürüten tüm gazeteci arkadaşlarımızla dayanışma çağrısı yapıyoruz.” dedi.

MKG da açıklamasında “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve gerekçesi henüz kamuoyu ile paylaşılmamış olan bu soruşturma kapsamında gerçekleştirilen gözaltılar, basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir müdahaledir. azetecilik, demokratik toplumların vazgeçilmez unsurlarından biridir. Gazeteciler, kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken karşılaştıkları bu tür keyfi uygulamalar, tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir hak ihlalidir. Bu gözaltılar, sadece gözaltına alınan gazetecilerin değil, toplumun haber alma özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) olarak, tüm ilgili makamları, gazetecilere yönelik bu baskıları sona erdirmeye ve basın özgürlüğünü korumaya davet ediyoruz. Ayrıca, ulusal ve uluslararası insan hakları kuruluşlarını, gazetecilerin haklarını savunmaya ve bu keyfi uygulamalara karşı çıkmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Baskınlar hakkında açıklama yapan Stêrk ve Medya Haber TV Danışma Kurulu, “Türkiye ABD, Türkiye ile Irak ve İran ziyaretleri, yine KDP ile yapılan antlaşmalar, tüm bunlara bağlı olarak Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ve Barzanileri ziyaret etmesi, bu soykırım konseptinin hayata geçirilmesine dönük son girişimlerdir. Metîna'ya dönük yapılan işgal saldırısı ise bu soykırımın askeri boyutunu oluşturmaktadır. Bu konseptin uluslararası bir saldırı konsepti olduğu kesindir. 23 Nisan'da gece saat 02.00 civarında Belçika'da bulunan Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarına yapılan baskın bunun en somut kanıtıdır. Televizyonlarımız şu an yüzlerce polis tarafından işgal edilmiştir. Kürt halkının sesini kesme amacıyla yapılan baskına sessiz kalmamız mümkün değildir. Halkımızı bu hukuksuz ve yasa dışı baskını durdurmak için televizyonların bulunduğu yere akın etmeye çağırıyoruz" dedi.

Sabah saatlerinde, baskına uğrayan Medya Haber ve Stêrk TV stüdyoları önünde bir basın açıklaması yapılarak, saldırılar protesto edildi.