Fitch Gaza Gelmedi!

Dinci faşizmin tüccarları kendi ceplerini doldurmayı iyi bilir bilmesine ya, genel iktisat hesaplarından zerre kadar anlamaz hiçbiri. İnanmayan Kanal İstanbul hesaplamalarına baksın!

Doğu Akdeniz’de durum Ankara için tehlikeli bir hal almışken, Libya’da ayağının altındaki zemin her geçen gün sarsılıyorken, “tam zamanında” Karadeniz’de keşfedilen bu doğalgaz, her nasıl olacaksa “2023 seçimlerinden hemen sonrasına yetişecek”miş. Bakın şu rastlantıya siz! Gerçi işi bilenler 6-7 yıldan bahsediyorlar ya, vardır “bizim Reis”in bir bildiği!

Bugün Enerji Bakanı 65 milyar dolar olduğundan bahsediyor gazın hacminin. O kadarcık mı? Durum anlaşılsın diye mesela, Ortadoğu’daki petrol rezervinin 100 trilyon dolar tahmin edildiğini söylelim. Ya da Rusya’nın doğalgaz rezervinin Tuna-1’de bulunanın 100 katından fazla olduğuna işaret edelim. Şimdi oturun Damat’ın “eksen değiştirecek keşif” açıklamasının doğruluğunu düşünün.

Bu ülke yönetiminde her şey “gaz” ile yürüyor. Gerçeklik, hesap kitap hak getire! Ama “elin adamı” dinci faşist iktidarın “gazlamasına” kulak asmıyor ki!

“Kredi derecelendirme kuruluşu” Fitch Ratings, Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çevirdi. Olacak iş mi bu! Karadeniz’de gaz bulunmuş, Damat “artık cari açığı değil, cari fazlayı konuşacağız” türküleri söylüyor, sosyal medyada şarlatanlar (pardon “uzmanlar”) “2023’ten itibaren doğalgaz bedava olacak” müjdeleri veriyor, Fitch çıkmış...

Böylece düğün dernek ilan edilen gaz müjdesinin “gaz alma müjdesi” olduğunu açık etmiş oldu Fitch!

Tabii “büyük resmi görme uzmanı” dinci faşistler derhal “oynanan büyük oyunu” deşifre ediveriyor. Öyle ya, “Doğalgaz rezervi keşfinin açıklanması çok olumlu bir hava oluşturdu. Bu olumlu havanın ekonomiyle ilgili beklentilere de yansıması kaçınılmazdır”, bu yüzden “dış güçler Türkiye’nin önünü kesiyor”. Bu masallara inanmamızı bekliyorlar! Tuhaf olan, “ekonomiye olumlu yansıma” dedikleri “müjde” açıklandığı anda döviz füze gibi tırmanışa geçmiş, güven endeksleri düşmekteydi. Yani burjuva iktisat göstergeleri açısından bile “bir başarı hikayesi” yoktu ortada. Sadece her işi “gazla halletmeye çalışan” bir anlayışın hezeyanlarıydı bu, olsa olsa.

Fitch zaten “döviz rezervlerinin eksiye düşmesi”, cari açık, merkez bankasının durumu... sıralamış kendince kriterleri. Ne anlatılan hikayeye inanmış, ne tünelin ucunda bir ışık görmüş. Dinci faşizmin gazına gelmemiş yani.

Velev ki muazzam kaynaklar bulunmuş, “ekonomiyi düze çıkaracak” adımlar atılmış olsun... Ortadoğu’nun şeyhlerine özenen bir avuç asalak dışında, yine açlık, yine sefalet düşerdi geniş emekçi yığınların payına.

Ne dinci faşizmin gazı, ne Fitch’in ayarı...Kanmamalı hiçbirinin lafına. Bu düzen yıkılmalı.