12 kişi... yalnızca 12 kişi... Hayır, “12 Kızgın Adam” filminden bahsetmiyoruz. Dünya servet piramidinin en tepesinde yer alan 12 kişiden bahsediyoruz.

Bu 12 kişi, milyarlarca insanın salgınla, yoklukla, işsizlikle boğuştuğu bu dönemde servetlerini %40 oranında artırarak yani tek kelimeyle katlayarak, toplamda 1 trilyon doları aşmışlar.

Rakamın büyüklüğü anlaşılsın diye belirtelim. 83 milyonluk Türkiye’nin 2019 yılında ürettiği toplam mal ve hizmetler tutarı 734 milyar dolardır (ki şu an daha da azaldı). Bu 12 kişinin (hepsi erkek bu arada) şahsi servetleri yani çekip çevirdikleri sermaye değil, kişisel zenginlikleri, 83 milyonluk Türkiye’yi katlayacak neredeyse.

Aynı dönemde yüz milyonlarca ailenin hane gelirleri çöktü. Milyarlarca insan yokluğun pençesine düştü. Dünyanın en zengini ABD’de işsizlik maaşı başvuruları “kötünün kötüsü” denilen 2007’yi geride bırakmış turumda. Sokakta baş gösteren kitlesel açlık haberleri artık Wall Street Journal’da yer bulur oldu. Dünya genelinde geniş yığınların gelirlerinde tam bir çöküş yaşanırken küçücük bir azınlığın serveti muazzam bir artış gösterdi.

Aynı gemideyiz mi diyorsunuz hala? Kriz hepimizi mi vuruyor dediniz? Sahi kriz nedir?

Kriz tastamam budur işte. Geniş kesimler, sadece emekçiler değil, geniş kesimler çöker, daha önce zenginler arasında bulunanların bir kısmı da çöker, her şey çok daha az sayıda ellerde birikir. Her kriz döneminin şaşmaz sonucudur bu! O yüzden yok “salgın herkesi vuruyor” laflarına, “aynı gemideyiz, krizde batarsak hepimiz batarız” teranelerine karnımız tok.

Bir tarafta geniş yığınlar arasında yayılan korkunç bir sefalet, diğer tarafta bir avuç insanın katlanan serveti... Artık 12 kişinin serveti koca ülke ekonomilerini geride bırakıyor, yahut Apple gibi bir şirket, Türkiye’yi üçe katlıyor! İşte size kapitalizm!

Tüm dünya, tüm doğal kaynaklar talan ediliyor, birkaç şirketin yatırımı için ülkelerde darbeler yapılıyor, insanlar öldürülüyor. Ne toplumlar böylesine korkunç uçurumu taşır daha fazla, ne doğa bu yıkıma dayanır. Ya tarih öncesinden bilinçli tarih yapımına sıçrayacak insanlık ya da tamamen “tarih olacak”! Artık kalmadı başka bir yol.