Bekçi yasası geçti. Tek meziyetleri RTE karşıtlığı olan koro, hep bir ağızdan yeri göğü birbirine katıyor: AKP’nin milis gücü!

Gerçeklik algısı tümden yitmiş. Her şey muazzam bir tek yanlılık içinde kavranır olmuş.

Bu arada CHP’li Ö.Özel, Meclis’te yaptığı açıklamada Orhan Kemal’e atıfla “Bekçi Murtaza olun” deyiveriyor bekçilere! O Murtaza ki “vazife bir” parolası ile tüm milleti canından bezdirir, en sonunda fabrikada makine başında uyuklayan öz kızının ölümüne sebep olur! Acaba Özel’inki bir dil sürçmesi mi? Yoksa sermaye düzeninin “vazife bir” bekçilerinden olduğu için mi böyle söylüyor?

Sorun sadece bir kişinin, sadece Saray’ın bekası sorunu değil. Düzen ve düzenin bekası asıl mesele. Uzunca bir süredir mevcut dengeler bu ikisini pek çok noktada iç içe geçirdi, birleştirdi. Belki de Özel’in sayıklaması bu gerçeğin dışavurumu!

Her gün katlanan yokluğa, işsizliğe, baskıya bakın. Baskınların, davaların, tutuklamaların haddi hesabı yok. Nisan ayı itibariyle üretim %33 oranında küçülmüş. İmalat sektörü kelimenin gerçek anlamında çökmüş. Bunlar sadece rakam değil. Burada söz konusu olan milyonlarca insanın hayatı! İşsiz kalan, yaşamdan kovulan, bir gelecek umudunu yitiren milyonlarca insandan bahsediyoruz.

Bugünkü sayımızda yer alan haberlerden birinde, bir et fabrikasında yüzü aşkın işçinin covid-19 virüsü kaptığını okuyacaksınız. 830 kişilik fabrikada yüzden fazla işçi. Yani her sekiz işçiden biri! Ya bunların aileleri? Kadın işçi “Üretim neden durmuyor? Yoksa 100’ü geçmiş vaka sayısını ciddiye almıyorlar mı? Psikolojimiz bozuldu. Bazen eve gidince öyle zoruma gidiyor ki ağlıyorum. İşe gitmesem bu zamanda iş bulmak zor. Gitsek virüs belası var. Ailemin yanına gidemez oldum” diyor.

Başlı başına bu durum bile, muazzam bir öfke ve acının ilk “genel bahane” ile sokaklara akmaya hazır olduğunu gösteriyor. Hiçbir politik aktörün dışında kalamayacağı muazzam bir fırtına, dolu dizgin geliyor. Yoksa siz hala sermaye sınıfının bu apaçık gerçeği görmediğini mi düşünüyorsunuz? Sahi, sermayeye en çok böylesi dönemlerde lazım değil midir Murtazalar!