Dünya Tabandan Kadın Konferansı'nın Avrupa Kıta Koordinasyonu, Avrupa'da gerçekleşen seçimlerin ardından "Dünya Kadın Hareketi Avrupa Koordinatörleri Deklarasyonu”nu yayınladı.

Avrupa seçimlerinin faşist bir eğilimi ve sağa kayışı ortaya koyduğu ve siyasi bir dönüm noktasına işaret ettiği söylenen deklarasyonda faşist ya da faşist partilerin en az altı AB ülkesinde en fazla oyu aldığı vurgulandı. Kadınlar Deklarasyonda şunları söyledi:

-Fransa'da Marine Le Pen'in faşist partisi Rassemblement National (RN) %31.5 oyla tarihi bir zafer kazanarak parti için eşi benzeri görülmemiş bir sonuç elde etti.

-İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni'nin faşist Fratelli d'Italia partisi %28.9 oy aldı.

-Almanya'da AfD %15.9 oy alarak en güçlü ikinci parti oldu.

-Avusturya'da FPÖ kazanırken, Belçika ve Lüksemburg'da da faşist güçler çok sayıda oy almayı başardı.

Genel olarak bu seçim, pek çok insanın burjuva partilerine olan güvenini kaybettiğini göstermektedir. Pek çok insan güvencesiz sosyal durumlarına, beklentilerinin olmamasına ve dünya savaşı korkusuna duydukları öfkeyi faşist partilere oy vermeye dönüştürmüştür. Bu durum faşist tehlikenin hafife alındığını göstermektedir.

Bu partilere verilen oyların arkasındaki itici güç de sözde kitlesel göçle ilgili kötü niyetli ajitasyon ve yanlış bilgilendirmedir. Mülteciler emperyalizmin krizlerinin nedeni olarak sunulmaktadır. Küresel çevre felaketi inkar ediliyor.

Endişeliyiz!

3. Dünya Tabandan Kadınlar Konferansımızın ruhuna uygun olarak, biz Avrupalı koordinatörler kadınlara çağrıda bulunuyoruz:

-Faşizme ve anti-komünizme karşı ayağa kalkalım: iktidardakiler için yıkıcı, moral bozucu ve bölücü olan fikirler güçlerini kaybetmelidir.

-Biz kadınlar aşırı sağla mücadele etmek ve demokratik değerlerimizi savunmak için gerekli adımları atmalıyız.

-Ülkenizdeki örgütlü ve militan kadın hareketine katılın! Birlikte bir gücüz!"

 

Nathalie Onur / Paris

Karola Kücken / Berlin

Suse Bader / Hamburg

12 Haziran 2024