Brezilya Temsilciler Meclisi 12 Haziran Çarşamba günü kürtajı cinayetle eş tutan bir yasa tasarısının acilen görüşülmesini onayladı... Tasarıya göre, hamileliğin 22. haftasından sonra kürtaj yapanlara 20 yıla kadar hapis cezası verilebilecek...

Tasarı, Ceza Kanunu'na eklediği maddelerle, basit cinayetlerin cezalarını, yasal olarak izin verilen durumlarda bile, 22. gebelik haftasından sonra yapılan kürtajların cezalarıyla aynı hale getiriyor. Ve tasarı, tecavüz sonucu oluşan gebeliklerde bile fetüsün yaşayabilir olması halinde kürtajı yasaklıyor! Hiç duyurmadan, kamuoyuna açmadan acil bir oylama ile Temsilciler Meclisi, kürtajı cinayetle eş tutan ve tecavüz vakalarında bile kürtajı yasaklayan bu yasa tasarısının görüşülmesini öne çekti ve hızla oylanarak kabul edildi.

Oylanan bu “acil talep”, cinsel şiddete maruz kalan kız çocuklarını ve kadınları tecavüzcünün çocuğunu doğurmaya zorlayan yasa tasarısını Genel Kurul’a onaylanmak üzere gönderdi!

13 Haziran Perşembe gecesi Brezilya'nın pek çok şehrinde kadınlar sokaklara çıkarak “Çocuk Hamileliği Yasa Tasarısı” olarak adlandırılan 1904/2024 sayılı yasa tasarısına karşı protestolar düzenlendi.

Kadınların Kriminalize Edilmesine Karşı ve Kürtajın Yasallaştırılması İçin Cephe, Brezilya'nın 17 şehrinde protestolara öncülük etti

Yüzlerce kişi Brasília'daki Cumhuriyet Ulusal Müzesi'nde toplandı. São Paulo'da da Paulista Caddesi'ndeki São Paulo Sanat Müzesi'nde gerçekleştirilen gösteriye yüzlerce kadın katıldı. Rio de Janeiro'nun merkezindeki Cinelândia'da insanlar yasal kürtaj hakkını savunmak için toplandı Kadınların Kriminalize Edilmesine Karşı ve Kürtajın Yasallaştırılması İçin Ulusal Cephe, bu gösterilerin, kadınların zaten yasal olarak güvence altına alınmış haklarına yapılan saldırıya verdikleri yanıt olduğunu dile getirdi.

"Bu, kadınlar ve tüm hamile kadınlar için 1904/2024 sayılı yasa tasarısının aciliyetine dair bir isyan anıydı, zira bu yasa tasarısı parlamentoyla doğru dürüst istişare edilmeden hazırlandı ve duyurusu bile yapılmadı. Lira, 23 saniye içinde, 1940 tarihli Ceza Kanunu tarafından güvence altına alınan yasal bir hakka erişimi olan binlerce kız çocuğu ve kadının hayatını mahvetti: cinsel şiddet ve hayati risk durumlarında kürtaj. Bu gerçekten tiksindirici ve bu harekete yol açtı" diyor.