< İstanbul Yenikapı'da Newroz Coşkusu

İstanbul'da 2022 Newroz'u Yenikapı Meydanı'nda kutlandı. Sabahın çok erken saatlerinden itibaren insanlar gruplar halinde alana gelmeye başladı. Kutlama yapılacak alana girişler başlayınca kısa sürede kitle alanı doldurdu. "Şimdi Kazanma Zamanı" şiarıyla gerçekleştirilen 2022 Newroz'unu sloganlar, zılgıtlar, halaylarla coşku içinde kutlanırken Newroz programı boyunca gelişler etti. Kitle alana sığmadı...

İstanbul'da 2022 Newroz'u "Şimdi Kazanma Zamanı" şiarıyla Yenikapı Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Newroz kutlaması için kitle sabahın erken saatlerinde toplanma noktası olan Marmaray Yenikapı girişine gelmeye başladı. Gelenler hemen müzik eşliğinde halsulst çekmeye, zılgıtlarla "Newroz Piroz Be" sloganlarını haykırmaya başladı.

Toplanma noktasında Birleşik Mücadele Güçleri, HDP, HDK ve bir çok kurum kortejlerini oluşturmaya başladı.

Marmaray Yenikapı girişine toplanan Birleşik Mücadele Güçleri de "Newroz Piroz Be", Yaşasın Birleşik Mücadelemiz", "Kahrolsun Faşizm Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz", Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" sloganları attı. Kortejler oluşturan kurumlar sloganlar eşliğinde miting alanına girdi.

 

BMG'den Birleşik Devrim Mücadelesine Çağrı

Yenikapı Marmaray önünde buluşan Birleşik Mücadele Güçleri, "Birliğe Mücadeleye çağrıdır" yazılı pankartla uzun süre bekleyişini sürdürdü. "Yaşasın birleşik mücadelemiz" sloganıyla yürüyüşe geçen BMG bileşenleri yürüyüş boyunca halka yönelik konuşmalarla örgütlenmeye ve birleşik devrim mücadelesine çağrı yaptı. Yürüyüş sırasında sloganlarla devrimci tutsaklar selamlandı, tecridin son bulması istendi.

Kitlesel olarak katılan İnşaat İş Sendikası ve Dev Yapı İş Sendikası üyesi inşaat işçileri "Newroz Piroz Be. Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği" yazılı pankart açtı. İnşaat işçilerinin gür bir şekilde attığı "Newroz Piroz Be", "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği" sloganları alanda yankılanmaya başladı.

Newroz kutlaması yapılan alanda platform "Dem Dema Serkeftinê Ye - Şimdi Kazanma Zamanı", "Birlikte Değiştireceğiz, Şimdi Kadın Zamanı - Em Ê Bi Hev Re Biquberinin Dem Dema Jinan asıldığı alan HDP bayrakları ve "Dem Dema Serkeftinê Ye Şimdi Kazanma Zamanı" flamalarıyla süslendi.

Sloganlarla eşliğinde kitlenin gelişi sürerken alanda yüzbinlerce kişi davul zurna eşliğinde halay çekerken sloganlar alanı çınlattı.

Tekneyle Adalardan Newroz'a....

HDP Adalardan tekne kaldırarak Yenikapı miting alanına geldi. Kadıköy'e uğrayarak burada bekleyen kitleyi alan teknede halaylar çekildi. Tekne Yenikapı miting alanına ulaşamadan sahil güvenlik tarafından öne kesilerek kitlenin miting alanına girişine izin verilmedi.

Deniz ortasında teknenin önünü kesen sahil güvenlik ekipleri HDP'lilerin tepkileri ve alanda Newroz kutlama karsrlılığı üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. Adalardan tekneyle yola çıkan HDP'liler Yenikapı'daki miting alanına ulaştı.

 

Geri Dönüşüm İşçileri Newroz Alanında...

Ardından "Emekçiler Newroz'da. Şimdi Kazanma Zamanı" yazılı ana pankartla birlikte sloganlarla miting alanına işçi ve emekçiler yürüdü. O sırada çalışan katı atık toplayıcıları çekçekleriyle pankartların önünde yürüyüşe katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de yer aldığı yürüyüş sırasında hep birlikte "Newroz Piroz Be" sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),Mücadele Birliği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Alınteri, SODAP, SYKP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Partizan, Yeşil Sol Parti, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Devrimci Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halkevleri, Kaldıraç, Birleşik İşçi Zemini (BİZ), Suruç Aileleri İnisiyatifi, 10 Ekim Aileleri Derneği, TÖP, ESOF, KÖZ, SEP, İDP, DÖB, Dev-Güç, Barış Anneleri'nin de olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Newroz coşkusuna katıldı.

 

İstanbul'da Newroz Ateşi

Newroz kutlaması boyunca siyasi tutsaklar selamlanarak özgürlük talebi dile getirildi. Newroz programı, devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Hep bir ağızdan Çerxa Şoreşe marşı okundu. Ardından Barış Anneleri 2022 Newroz ateşini zılgıtlarla, alkışlarla ve sloganlarla yaktı.

 

"Birleşik Mücadeleyi Örgütleyeceğiz"

Tertip komitesinin açılış konuşmasının ardından Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına Mürüvvet Küçük söz aldı. Mazlumların, Zekiyelerin, Rahşanların, Kemal Kurtuların adanmışlığı, baş eğmezliği ile Newroz'u selamladığını söyleyen Küçük, Newroz'un her türlü zorbalığa karşı bir isyan olduğunu kaydetti. "Kavga deneyimlerinin, hesap sorma bilincinin ve özgürlük arayışlarının harladığı isyan ateşidir Newroz" ifadelerini kullanan Küçük, Newroz'un ezilenlere faşist düzeni alaşağı etmek adına bir çağrı olduğunu kaydetti. Küçük, "Fabrikalardan yükselen işçi sınıfının gür sesi 8 Mart'ta kadınların direnciyle buluştu. Şimdi bayrağı Newroz'da daha yukarı çekeceğiz! Faşist düzene mahkum değiliz, halkın gerçek iktidarını kurmaktan başka yolumuz yoktur" diyerek, Newroz'dan 1 Mayıs'a, Kürt halkının, işçilerin, kadınların, gençlerin, ezilen kimliklerin birleşik mücadelesini örgütleyeceklerini belirtti.

Konuşmanın ardından kitle Grup Vardiya'nın parçalarıyla halay çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar; zulme, zorbalığa, soyguna, sömürüye, talana ve ranta karşı bütün ezilenleri, yoksulları, ötekileştirilen hakları, emekçileri birleştirme mücadelesinin büyüyerek devam ettiğini söyledi.

 

"Yosulluğu, Talanı, Yalanı Allt Edecek Olan Burada Bir Araya Gelenlerin İradesidir"

İktidarın halk düşmanı savaş politikalarına tepki gösteren Sancar, siyasi tutukluları selamladı. İstanbul'da bulunan ortak iradenin bu ülkenin yeniden inşasının müjdesini verdiğini söyleyen Sancar, "Kadının kadın mücadelesinin moru, ekolojistlerin yeşili, sosyalistlerin kızılı, Kürtlerin 'kesk û sor û zer'i bir araya gelmiştir. İşte bu güç birliği, bu demokrasi ittifakı bu ülkede çözümün tek adresidir. Ne mevcut sistem ne de bu sistemi makyajla değiştirme vaadinde bulunanlar bu ülkenin sorunlarını çözebilirler. Hayır! Onlar çözemeyecekler, bu yoksulluğu, talanı, yalanı, kanı alt edecek olan işte bu birleşik iradedir" diye vurguladı.

 

"Şimdi Kazanma Zamanıdır"

Halkların baharının geldiğini söyleyen Sancar, "Biz güç oldukça onlar hiç olacak. Biz birleştikçe onlar darmadağın olacak. Bu inançla Newroz ateşinin etrafında kenetleniyoruz. Ülkeye demokrasi, barış, adalet ve özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be. Şimdi kazanma zamanıdır. Riya we vekirî be" dedi.

 

"Bu Alan Türkiye'nin Özgürlüğü Olacak"

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır Kürtçe konuştu. İstanbul Newroz'undan Kürt halkını selamlayan Bayındır, yarın da Newroz ateşinin Diyarbakır'da yanacağını söyledi. Newroz alanını işaret eden Bayındır, "Bu alan Türkiye'nin özgürlüğü olacak, özgürlüğün ve demokrasinin yolu açacak. Newroz kutlu olsun" diye konuştu. Siyasi parti temsilcileri de kitleyi selamlayarak Newrozlarını kutladı.

Konuşmaların ardından Xero Abbas, Koma Sorjiyan sahne aldı. Programın bitmesine kitle saatlerce alandan ayrılmadı, halaylara devam etti.

 

Newroz Alanından Çıkanlara Gözaltı

Newroz programı biterken polis alandan ayrılan kitleyi taciz etti. Çıkışlar tek noktadan yapılmaya başlandı. Çıkış noktasına yığılma olunca kitle tepkisini sloganlarla gösterdi. Polis bir süre sonra barikatları açarken, ikinci bir çıkış yeri de açmak zorunda kaldı.

Miting alanında son kalan kitleyi ise polis ablukaya aldı. Basın emekçilerini ve tertip komitesini zorla alandan çıkararak uzaklaştıran polis, 50'den fazla kişiyi gözaltına aldı.