İzmir’de Kimya Mühendisleri Odası’nın İSG (İşçi Sağlığı ve Güvenliği) Komisyonu tarafından çağrısı yapılan İzmir İSG Meclisi kurma toplantısı, Tepekule Kongre Merkezi’nde yapıldı. İlk olarak 2012’de İstanbul’da kurulan İSG Meclisi, 2017’de Kocaeli’de, 2018’de Ankara’da kurularak çalışmalarını yaygınlaştırdı. Toplantı İzmir çağrıcı komisyon sözcüsü Tarik Karayel’in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra İstanbul (İSG) Meclisi üyesi ve yüksek kimya mühendisi Erkan Arslan toplantıda sunum yaptı. Bu sunum içeriğinde meclisin daha önce yapmış olduğu çalışmalardan ve hali hazırda yürütülmekte olan projelerden bahseden Erkan Arslan meclisin ilkeleri hakkında da önemli bilgiler verdi.
Toplantıya, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, İzmir Tabipler Odası temsilcileri, İzmir Barosu temsilcileri, çeşitli sendikalar, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, akademisyenler, emekli işçiler, İSİG Meclisi üyeleri ve bağımsız olarak farklı iş kollarından kişiler katılım sağladı. Katılımcıların meclisin kurulması için neler gerektiği, kurulmasının adımlarının bu toplantıda atılıp atılmayacağı sorularının yanı sıra ivedilikle Şubat ayı içerisinde bir toplantı daha organize edilmesi gerektiği önerildi. Bazı odaları ve örgütleri temsilen gelen kişilerin toplantı ile ilgili bağlı oldukları kurumlarla görüşüp daha sonra bir karar çıkacağını söylemeleri üzerine, bağımsız olarak gelen kişiler itiraz ettiler. İzmir İSG Meclisi’nin temelde ilgili meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin temsiliyeti ile mi şekilleneceği, yoksa bağımsız gönüllülerin katılımıyla mı şekilleneceği üzerine bir tartışma çıktı. Genel olarak katılımcılar bu meclisin ilgili odalar ile koordine olarak kurulması gerektiğini vurguladı. Ancak vakit azlığı sebebiyle bir sonraki toplantının daha geniş bir sürede yapılması ve kısa sürede organize edilerek duyurulması konusunda hemfikir olundu.
Toplantı sırasında geçmişte İzmir’de İSG Meclisi faaliyeti yürütüldüğü ile ilgili bilgiler verildi. Faal olarak devam etmese de bazı projelerin hala devam edebilir olduğundan bahsedildi. Bağımsız bir gönüllü böyle bir meclis oluşturulması ile ilgili 2,5 aydır kendisinin birtakım görüşmeler yaptığını söyledi. İzmir Barosu’nu temsilen toplantıya katılan bir kadın avukat, İzmir Tabip Odası ile bir süre önce bu konu üzerinden görüştüklerini ve aslında hali hazırda mayalanan bir oluşum olduğundan bahsetti. Şu anki durumda bu çalışmaların genişletilmesi ve ayrı ayrı ama aynı amaç üzerine yapılan çalışmaların birleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. İSG Meclisi gönüllülerinden bir arkadaş, tüm bu çalışmaların aslında politik bir temele bağlı olduğunun unutulmaması gerektiğini ve istatistik gibi çalışmaların birer araç olduğunu, aslında problemin temelinin sistemden kaynaklı olduğunu aktardı. İstanbul İSG Meclisi üyeleri İzmir’de yürütülecek faaliyetler için de her zaman pratik deneyimleri ile destekçi olacaklarının altını çizdiler. Eski Petrol-İş yöneticisi bu sorunun işçi sınıfının sorunu olduğunu kaydederek katkısına şöyle devam etti: “O (işçi) sahiplenmedikçe, sahiplenmesi de yetmez, bu alanda örgütlenmedikçe daha çok şeyler yaşayacağız.”
Toplantıya kapanış yapmak üzere sunumuna devam eden Erkan Arslan, sunumunu Erinç Yeldan’ın ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü)’dan İşin Geleceği Raporu yazısından şu sözlerle sonlandırdı: “İnsanlığın özgürlük, eşitlik ve güvenceli iş koşullarında, onur içinde gönençlerini artıracak işlerde çalışmalarının sağlanması elbette insanlığın yüzlerce yıllık özlemi arasındadır. Ancak unutmamak gerekir ki, kapitalist üretim sisteminin ana öğesi ücretli emeğin bir metaya dönüştürülerek, üretimin küresel yedek işgücü ordusunun baskısı altında örgütlenmesidir. Bu nedenle, emeğin ticari bir meta olarak değerlendirilmediği bir toplumsal üretim ve bölüşüm sisteminin yaratılmasına yönelik adımlar atılmadan, burada dile getirilen temel ilkeler birer iyi niyet temennisi olmaktan öteye ne yazık ki geçemeyecektir.”
Son olarak bir sonraki toplantı günü, organizasyonu sağlayan Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi tarafından öneriler de göz önüne alınarak 16 Şubat olarak belirlendi. Bir sonraki toplantının daha kapsamlı bir toplantı olacağı bilgisi verildi, temsilcileri ile katılan kurumların da toplantı öncesi görüşmelerini getirmesi kararlaştırıldı.
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mücadele Birliği Okuru