“Enkaz Altında Barınma Hakkı, Yaşam Hakkı ve Mülkiyet Hakkı”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde İstanbul Barosu Galata Kültür Merkezi’nde 1 Şubat günü “Enkaz Altında Barınma Hakkı, Yaşam Hakkı ve Mülkiyet Hakkı” konulu panelini gerçekleştirdi.

6 Şubat depremlerinde bir doğa olayını kitlesel bir katliama çeviren rant düzenini, ihlallerle dolu yargılama süreçlerini ve yaşanan katliamın tüm sorumlularını barınma hakkı, yaşam hakkı ve mülkiyet hakkı çerçevesinde gündem alan ÇHD’nin panelinde ilk olarak Şehir Planlayıcısı Tuğçe Tezer “Antakya’da Kırılganlığın Yeniden İnşası” başlıklı sunumuyla şehir planlaması yönünden tarihsel süreç, rezerv alan ilan edilen riskli bölgeler ve deprem öncesinden bugüne dek imar durumuna ilişkin kronolojik değerlendirmeler yaptı.

Gazeteci Bahadır Özgür, “Ranttan Felakete, Felaketten Ranta” başlıklı sunumunda siyasal rejime karakterini veren rant düzenini, mülksüzleştirmeyi, üretim ilişkilerindeki dönüşümü, yıkımı ve yeniden inşa sürecini ele aldı.

Son olarak söz alan Avukat Seher Eriş de “Deprem Dönemi Hukuku”nu gündem aldı. Katliama dönüşen afet sürecindeki “belirsizlik” hukukunu, hak ihlallerini, öngörülen risklere rağmen alınmayan tedbirleri ve yargılanmayan sorumluları anlattı.