İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, ani bir kararla kapatılan hastane binasına ve eğitim taleplerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Fatih'te bulunan binalarında, Acil ve Çocuk servisi dışında ağlık ve eğitim hizmetleri deprem risk durumu sebebiyle durduruldu. Rektör, 17 binalarının deprem için yeterli güvenlik seviyesine sahip olmadığını açıkladı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi öğrecileri eğitimlerinin ani kararla durdurulması ve eğitim durumunun belirsizliği nedeniyle bugün basın açıklaması gerçekleştirerek kaygılarını ve taleplerini dile getirdi.
Veterinerlik Fakültesi öğrencileri açıklamada “Hastanemizin ani ve kabul edilemez çözüm önerileriyle tahliyesi eğitimi durma noktasına getirmiş, akreditasyonumuzu ve mezuniyet tarihimizi tehlikeye atmıştır” dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, hastane binasında bir araya geldi. Hastane binasının önünde de açıklama yapan öğrenciler daha sonra Avcılar’da bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi ana kapısına yürüyüş gerçekleştirdi.
Burada da öğrenciler basın açıklaması düzenledi. öğrenciler adına açıklamayı Hatem Ceyda Gürsel okudu.
"Uzun Süredir Eğitim Kalitemiz Sekteye Uğratıldı"
Gürsel, bugün burada toplanmalarının sebebinin üç yıldır süregelen ve çözülmeyen ve bugün itibariyle eğitimlerinin durma noktasına getiren mağduriyetleri olduğunu aktardı. Eylül 2019’da yaşanan deprem sonrası fakülte binalarının ve hastanelerinin yapılan incelemeler sonucu ağır hasarlı olduğu tespit edildiğini aktaran Gürsel, “Fakülte binası yıkılmış ancak hasarlı kararı verilmiş hastanede 26 Şubat 2023 tarihine kadar eğitim- öğretim ve hizmete devam edilmiştir. Bugüne kadar alınan kararlar ve atılan adımlar ise resmi ve yazılı bir şekilde öğrencilere bildirilmemiştir. Bu süreçte fakülte bütünlüğü bozulmuş, anabilim dalları ve dönemler iki farklı kampüse dağıtılmış, gerek kampüslerin birbirine uzaklığı ve ulaşım zorluğu gerekse materyal ve fiziki şartların eksikliğinden dolayı eğitim kalitemiz sekteye uğramıştır” dedi.
"Pandemi Gerekçesiyle Yeni Binalar İçin Temel Bile Atılmadı"
Pandemi gerekçe gösterilerek yapımı söz verilen fakülte ve hastane binalarının temeli bile atılmadığını söyleyen Gürsel, “Bugüne kadar inşasına başlanmayan fakülte binamız ve beraberinde sağlanamayan fiziksel koşullarda hocalarımız, doktora öğrencileri ve biz lisans öğrencileri eğitim-öğretimi devam ettirmeye çalıştık. Kullanım amacı eğitim-öğretim olmayan at yürütme alanı gibi yerlerin yeterli kapasite, teknolojik altyapı, ısınma ve akustik gibi koşulları karşılamayan alanlarda eğitim görmek zorunda bırakıldık. Sonradan fakültenin kendi bütçesiyle tahsis ettiği ve amfi 7 olarak isimlendirilen prefabrik, rektörlükçe uygun görülmemiş ancak eğitimin verileceği uygun bir yer alternatifi de sunulmamıştır. Bu süreçte zarar gören en başta öğrenciler olmak üzere; hocalar, hastalar ve hasta yakınlarıdır.
Yılda on binlerce hasta kabul eden hastanemiz, bu niteliği dolayısıyla ülkenin en kapsamlı fakülteleri arasında yer almaktadır. Vaka kapasitesi ve akreditasyonu, var olan ve gelecekteki öğrencilerin fakülteyi tercih sebebidir” dedi.
"Eğitimimiz Durma Noktasına Geldi"
“Hastanemizin ani ve kabul edilemez çözüm önerileriyle tahliyesi eğitimi durma noktasına getirmiş, akreditasyonumuzu ve mezuniyet tarihimizi tehlikeye atmıştır” diyen Gürsel, “Verilen karar öğrencileri, içerisinde barınan ve tedavi gören canlıları, hasta yakınlarını, doktora öğrencilerini ve hocaları mağdur etmektedir. Fakültenin şu anki durumu özellikle deprem felaketinden etkilenen, bu dönem mezun olacak olup askere gidecek olan, eğitim ve kariyer planı sekteye uğrayan bizler için; barınma sorununu da içeren ekonomik problemler yaratmaktadır. Fakültemizin içinde bulunduğu bu durumun belirsizliği biz öğrenciler için endişe vericidir” diye konuştu.
TALEPLER
Gürsel taleplerini şöyle sıraladı:
* Rektörlüğün 23/02/2023 tarihli ve 628703 sayılı yazısı ile tahliye edilmesi ve kullanıma kapatılması kararı alınan hastanemiz yerine hocalarımız, biz öğrenciler, hastalar ve hasta yakınlarımızın mağdur edilmeyeceği şekilde, teşhis ve tedavinin sağlanacağı, akreditasyon koşullarını karşılayan uygun çözüm planının ve ortamın fakültemizle uzlaşılarak sağlanması.
* Fakülte ve hastane binalarımızın eğitim-öğretim ve hizmete uygun bir şekilde acil olarak yapımına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması. -Sahip olduğumuz akreditasyonun kaybedilmemesi için gerekli tüm hususların yerine getirilmesi.