MESEM üzerine bir öğrenci ile röportaj:

MESEM projesine katılırken ne düşünüyordunuz, projedeyken nelerle karşılaştınız?

Projenin istediğim alanda gelişmemi sağlayacağını düşünüyordum, biraz bu nedenle tercih ettim. Ancak yaşadıklarım bu projeden de soğumama sebep oldu, kendi emeğime çok yabancılık hissetmeye başladım. Bunun sonucunda da işe gitmek işkenceye dönmeye başlamıştı.

MESEM projesi ile çalışmaya başladığın iş yerinde normal bir stajyer veya çıraktan herhangi bir farkınız var mıydı, varsa nelerdir?

Vardı. Okulda öğrenci muamelesi görmüyoruz, işyerinde işçi muamelesi görmüyoruz. Bu sebepten dolayı tam olarak ne olduğumuzu anlamakta çok zorlanıyoruz.

Öğretmenlerin sizlere dönük yaklaşımı nasıldı? (Normal bir öğrenci ile aynı mı, yoksa projeden dolayı farklı mı?)

Bizi tam anlamıyla öğrenci olarak görmediklerinden dolayı derslerde çok ağır bir yükümüz olmuyordu. Zaten okula bir gün gidiyorduk, o gün de öğrenim görüyormuş gibi hissettirmeye çalışıyorlardı.

İş yerinde herhangi bir baskıya veya mobinge maruz kaldınız mı, kaldıysanız anlatabilir misiniz?

Evet kaldım. Mesleğimizi öğrenmek için hiçbir şey öğretmedikleri gibi devamlı olarak bizi işten atmakla tehdit ediyorlardı ve ayrıca işi kendi kendimize öğrenmemiz için bize baskı uyguluyorlardı.

Çalıştığınız işyerinde iş güvenliği önlemleri alınıyor muydu, alınıyorsa nelerdir?

Hayır alınmıyordu. Yaşımızdan dolayı sigortamız da yoktu. Sadece sağlık sigortası yapıyorlar onu da devlet karşılıyor zaten, maaşımızı da devlet veriyordu. Buna ek olarak bazı iş yerleri veriyor, ancak benim çalıştığım yerde iş yeri bize bir ödeme yapmıyordu.

MESEM projesine yönlendiren oldu mu? Eğer okul yönlendirdi ise hangi kriterlere göre yönlendirdi?

Beni okul yönlendirmedi. Arkadaş çevremin etkisiyle yönlenmiş oldum. O nedenle bu soruya kendim üzerinden cevap veremeyeceğim. Ancak daha çok akademik başarı üzerinden bir kriter biçiliyor diye biliyorum.

Çalıştığın iş yerinde herhangi bir sorun yaşadığında nereye başvuruyorsun? Veya buna dair bir bilgi veriliyor mu?

Tıpkı stajyerlerde olduğu gibi MESEM projesinde de her öğrenci için sorumlu bir öğretmen oluyor bu öğretmenler haftada bir staj yerimize yani çalıştığımız yere gelip kontrol etmekle yükümlüler. Tabii gerçekte bu tam olarak böyle olmuyor ancak bir sorun yaşadığımızda o öğretmenlere başvurmamız söyleniyor.

Son olarak MESEM'e dair düşüncelerin nelerdir, bu projeyi genel olarak nasıl buluyorsun?

Hiç de iyi bir proje olarak görmüyorum, anlatıldığı gibi değil. Hem işi öğrenmemiz ve bu alanda gelişmemizi sağlayan hiçbir şey yapılmadığı gibi alanımızdan soğumamızı sağlayan şeylere maruz kalıyoruz Bu nedenle de okulu bırakıp başka bir işte çalışmaktan pek de farkı yok.