Yıllardır işçiler arasında örgütlenme yapan ve çok sayıda eyleme imza atan Emeğin Gücü Derneği, son yıllarda sayıları katlanarak artan genç ve çocuk işçilerin haklarını aramak, mücadelelerini örgütlemek için, “Emeğin Gücü Genç İşçi ve Çırak Komitesi”ni kurulduğunu duyurdu.
“Bizler genç emekçileriz. Kimimiz eğitim adı altında staj, çıraklık benzeri farklı uygulamalar ile çalıştırılan, kimimiz ise henüz çok küçük yaşlarda geçimini sürdürebilmek için yarı veya tam zamanlı işlerde çalışmaya başlayanlarız.
Toplumun asgari ücret ve asgariye yakın ücretlerle geçinen büyük çoğunluğunun çocuklarıyız. Adına yoksulluk veya açlık sınırı dedikleri sınırın altında kalan ücretlerle, bir sonraki ayı getirmeye çalışan ailelerimizden başlıyor elbette sorunlarımız.” diyerek kendilerini tanımlayan Genç İşçi ve Çıraklar, MESEM gibi uygulamalarla emeklerinin karşılığı olmadan sömürüldüklerini söylüyor.
4+4+4 eğitim sistemi ile yoksul ailelerin çocuklarının eğitim sisteminden uzaklaştırıldığıını hatırlatarak, şimdi de “MESEM” adı ile bilinen çıraklık uygulaması olmak üzere, teknik liselerde veya başkaca eğitim alanlarında ise staj uygulamaları ile emeklerine el konulduğunu; 4 gün çalıştırılırken yalnızca 1 gün okula gidebildiklerini söylüyorlar.
Bunların sonucu olarak iş kazalarında ya da iş cinayetlerinde de genç işçilerin adlarının sıkça geçmeye başladığını söyleyerek, “Ekonomik kaygılar sebebiyle veya çıraklık uygulamaları ile çalıştırılmamız sonucunda, uzmanların raporlarına göre son 11 yılda tam 2500 genç işçi arkadaşımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetti, öldürüldü. Her yıl 60-70 genç arkadaşımız iş cinayetlerinde katlediliyor.” dediler.
Genç İşçi ve Çırak Komitesi’nin çağrısı ise şöyle:
“Bizleri genç yaşta çalışmaya mecbur eden sebepler ve çıraklık uygulamaları yoluyla piyasaya düşük emek gücü olarak sürmenin yollarının aranması; aynı ekonomik politikalar ve amaçların sonucudur. Geleceksizlikle karşı karşıya olmamız da.
Kardeşler, Artık Yeter!
Bize dayatılan yoksulluk, geleceksizlik ve emek sömürüsüne karşı; genç yaşta iş yerlerinde katledilmemize, insanlık dışı koşullarda yaşamaya, kendimizi ve yeteneklerimizi tanıma fırsatına sahip olmadığımız tüm bu koşullara karşı mücadele edelim!
Okullarda, fabrikalar ve atölyelerde, bürolarda, kurye işlerinde ve çalıştığımız iş yerlerinde komiteler kuralım, bir araya gelelim. Genç işçiler ve çıraklar olarak her yerde birbirimizin sorunlarından haberdar olalım, sorunlarımıza beraber çözüm arayalım!
Gelecek bizim!
Geleceğimizi bugünden kurmak, sorunlarımıza karşı mücadele etmek için harekete geçelim!”