"Maliyet Hesapları Yüzünden Kerem Canından Oldu"

İzmir Aliağa’da CS Wind Power’da bir işçi iş cinayetinde katledildi. İşçinin ölümü üzerine işi durdurmak fabrika yönetimi ertesi gün çalışmanın devam edeceğini duyurdu. İşçiler CS Wind Power’da İSİG önlemlerinin alınmadığını ve sık sık iş kazaları olduğunu, işçilerin canının hiçe sayıldığını belirtti. 

İzmir Aliağa’da bulunan rüzgar kulesi üreten Güney Kore firması CS Wind Power fabrikasında çalışan Kerem Anış isimli işçibugün silindir ile saç bükümü arasında kaynak yaparken kaynak bağlantı noktasının kırılması sonucu yaşamını yitirdi.

İşçinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesi üzerine işi durdurmak zorunda kalan fabrika yönetimi fabrika içinde panolara asılan duyurularla “Yarın normal çalışma devam edecektir. Bugünkü vardiyalardaki çalışmalar iptal edilmiştir. Bilginize.” yazılı duyurular astı. 

İş cinayetine ilişkin bilgileri sosyal medyadan paylaşan Ege İşçi Birliği, fabrika yönetiminin yaşanan iş cinayetine rağmen hiçbir şey olmamış gibi ertesi gün işçilerin işbaşı yapmasına tepki göstererek, işçilere arkadaşlarının cenazesine katılma, ailesiyle birlikte olma ve işbaşı yapmama çağrısında bulundu. 

CS Wind Power’de çalışan bir işçi ise bize ulaşarak, “Bugün genç yaşta bir arkadaşımızı kaybettik. Arkadaşımız silindir ile saç bölümü arasında sıkışarak can vermiş. Burada işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri diye bir şey kesinlikle yok. İşçiler çok ağır koşullarda çalıştırılıyor ve sürekli aşağılanıyor” dedi. 

Yaşanan iş cinayeti nedeniyle çalışmanın durduğunu fakat ertesi gün tüm işçilerin hiçbir şey olmamış gibi işe gelip devam etmelerinin beklendiğini belirten işçi,  iş kazalarının çok sık yaşandığını ama fabrika yönetiminin bunları görmezden geldiğini belirtti. 

Çok kısa süre önce bir işçinin parmaklarını silindire kaptırdığını fakat yönetimin bu olay hiç olmamış gibi davrandığını ve hiçbir İSİG önlemi alınmadan çalışmaya devam etmek zorunda bırakıldığını aktardı.

İşçilerin canının hiçbir değeri olmadığını belirten işçi “Bu durumu aldırış etmediler. İşte bugün gencecik bir arkadaşımız canından oldu.  Bir de yarın gelip çalışmamızı bekliyorlar” diyerek tepki gösterdi.

İşçilerin  çok ağır koşullarda çalıştırıldığını ve sürekli aşağılandığını belirten işçi “Yılbaşı ikramiyesinin 6 bin lira olduğunu açıklayan İnsan Kaynakları Sorumlusu Nil hanım, CS Wind Genel Müdürünün yanında bize “Siz bu parayı hak etmiyorsunuz ama biz yine de bu parayı size veriyoruz” diyerek işçileri aşağıladığını, üstelik yılbaşı ikramiyelerinin herkese yatırılmadığını, hesabına para yatırılanların da kimisine 3 bin, kimine 2 bin, kimine ise bin lira yatırıldığını söyledi.

“Bir önlem almak için masraf yapmak, hele ki bize para ödemek onlara çok zor geliyor. Adeta ölmemizi ve para ödemekten kurtulmayı istiyorlar. İstedikleri de oldu, bugün hiçbir önlem almadan çalıştırdıkları için Kerem arkadaşımız canından oldu” diyerek acısını ve öfkesini dile getirdi.

İşçilere sürekli baskı uygulandığını, kazaya sebebiyet verecek tehlikeli durumlarda yetkililere bildirerek önlem alınmasını istedikleri fakat bu konuda en ufak bir değişiklik yapılmadığını, tartışmalar yaşandığını aktaran işçi, herhangi bir konuda en ufak itirazlarında işten atılmakla tehdit edildiklerini aktardı.

CS Wind işçisi “Dün işçilerle tartışma yaşayan İnsan Kaynakları Müdürü  Nil hanım, fabrikaya jandarma çağırdı. Ardından tek taraflı işçilerin iş akitlerini feshederek 9-10 işçiyi işten attı” diyerek fabrika yönetiminin işçiler üzerinde terör estirdiğini söyledi. 

İşçilerin yarın işbaşı yapmasını istemeleri üzerine tepki gösterdiğini belirten işçi “Gencecik arkadaşımızı kaybetmişiz onların umursamazlıkları yüzünden. Bir de utanmadan yarın işbaşı yapmamızı istiyorlar. Biz arkadaşımızın cenazesine de mi gitmeyelim, ailesinin acısını da mı paylaşmayalım. Arkadaşlara işbaşı yapmamaları için çağrıda bulunuyoruz” dedi. 

Çok ağır koşullarda çalışmak zorunda kaldıklarını ve sürekli hakaretlere maruz kaldıklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin ise fazladan maliyet olarak görüldüğünü belirten işçi, “Bunlara bir son vermek için birlik olmak zorundayız. Yoksa parmaklarımız, kollarımız kopmaya, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler yüzünden ölmeye devam edeceğiz” diyerek işçilerin birlik olması, bunlara karşı ses çıkarması için çabaladıklarını ifade etti.