İnsanca Yaşanacak Ücret Güvenli Çalışma İstiyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yapan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, işçilerin önlem alınmadan çalıştırıldığı pandemi sürecinde, asgari ücretin belirlenme süreci de yaşanırken eylem yaparak işçi ve emekçilerin taleplerini dile getirdi.

Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu (TÇSP), İstanbul Fatih'te bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

"İnsanca Yaşamaya Yetecek Asgari Ücret Ve Güvenceli Çalışma İstiyoruz" yazılı pankartın açıldığı ve TÇSP'nin taleplerinin yer aldığı dövizlerin taşındığı eyleme Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası'na (TOMİS) üye oldukları için hukuksuzca işten çıkarılan ve fabrika önünde 20 gündür mücadele eden Sinbo işçileri de katıldı. 

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu adına basın metnini Özge Tuğran okudu. Pandeminin yeniden yükselmesi ile beraber tekrar işçilere açlık ve hastalık ikileminin dayatıldığı yetmezmiş gibi "Acı Reçete"nin gündemde olduğunu belirten Tuğran, neredeyse ülkenin sermayeye peşkeş çekilmemiş fabrikası, toprağı, suyu kalmadığını belirterek, "Bizler diyoruz ki yaşamın asgarisi olmaz insanca bir yaşam için insanca yaşamaya yetecek ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz. Acı reçeteyi ödememek için ya da geçen sene yaşanan gibi 'Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle' tavrıyla işçi sınıfını satan sendikacılara ve sendikal bürokrasiye karşı örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz" dedi. Tuğran, tüm işçi ve emekçilere birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu'nun taleplerini ise şöyle sıraladı:

* İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz!

* Asgari ücret AGİ hariç net olarak hesaplansın, vergi dışı bırakılsın, yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın!

* İşsizler için en az asgari ücret kadar geçim ücreti bağlansın!

* Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

* Ücretsiz izin kaldırılsın, güvenceli çalışma sağlansın!

* Düşük ücret yüksek vergi politikasından vaz geçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin."

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu Temsilcisi Özge Tuğran, ayrıca 21 Aralık Pazartesi günü Mecidiyeköy Meydanı'nda eylem yapacaklarını duyurdu ve katılım çağrısı yaptı. Sinbo işçilerinden Husne Atalay da işçilerin birliği ve sınıf dayanışmasının mücadeleyi büyüttüğünü söyledi.

Atalay, "Mücadelemiz ortaktır. İnsanca yaşamaya yetecek, vergiden muaf ücret talep ediyoruz. Ücretsiz iznin sonlandırılmasını istiyoruz. Sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz" diyerek taleplerini bir kez daha vurguladı.