Kromsan'da çalışan Selma Çetin, ustabaşı yardımcısı tarafından şiddete uğradı, fabrika yönetimi görüntüleri izlemeyi reddedip kadın işçiyi işten attı.
"Pandemi sürecinde işten atmalar yasaklandı" müjdesi veren iktidar, işçileri bir yandan ücretsiz izin saldırısıyla karşı karşıya bırakırken, bir yandan da işçilerin ölüm fermanı olan 25/2 madde ile işçiler işten atılmaya devam ediyor. Manisa'da Kromsan fabrikasında çalışan Selma Çetin, fabrikadaki erkek işçinin sözlü saldırısıyla karşılaştı.
Şiddet uygulayan kişiyi işten çıkarmak bir yana Çetin İş Kanununun 25/2 maddesinden işten çıkarıldı. 7 Temmuz'da Kromsan fabrikasında işe başlayan Selma Çetin, 1 Aralık günü boyahanede çalışan Adem Angi adlı işçi ile kısa bir tartışma yaşadı.
Ve kendisine bağırarak şiddet uygulayan kişi tarafından hakkında şikayette bulunuldu. Yönetim tarafından savunması istenen Çetin, savunmasını yazarak yaşanan olayı aktardı. Sözlü olarak da yaşanan tartışmayı anlatarak kamera kayıtlarının incelenmesini istedi.
Selma Çetin ise fabrika yönetimine yazdığı savunmasında, Adem adlı ustabaşının kendisine bağırdığını, "Sen problemli kadınsın" diyerek elini kaldırdığını ifade etti.
"Biz sizinle çalışamayız" diyerek istifasını imzalaması istenen Çetin, kendisine şiddet uygulandığını ve çok kısa bir tartışma olduduğunu tekrar ederek kamera kayıtlarının incelenmesini tekrar istedi.
Fakat genel müdür tarafından "Biz gerek görürsek istediğimiz zaman izleriz" denildiğini aktaran Çetin çıkış evrakını imzalaması istendiğinde kabul etmeyerek evrakı imzalamadığını aktardı.
Çetin, şirket yetkilisi tarafından evrak düzenlenip imzalanarak "Yarın işe gelmeyin denildiğini belirtti. Haksız bir şekilde işten atılmayı kabul etmeyen Çetin, ertesi gün de işe gitti. Fakat güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmaması için talimat verildiği söylendi.
Bunun üzerine polis çağıran Çetin, fabrikaya işbaşı yapmak üzere geldiği fakat içeri alınmadığına dair tutanak tutulmasını sağladı. Aynı gün kendisine mesaj gönderildiğini ve 25/2 madde ile işten çıkarıldığının bildirildiğini belirten Çetin, "Bu haksızlığa karşı sessiz kalmayacağım ve hakkımı arayacağım" dedi.
Fabrikada kadınlara yönelik bu sözlü şiddetin olduğunu belirten Çetin, "Bu ileride fiziksel şiddete de dönüşebilir. Buna sessiz kalmamak gerekiyor" dedi.