Havalimanı İnşaat İşçilerine 'Talepleri Bahane' Gerekçesiyle Tutuklama Talebi

İstanbul’daki 3'üncü Havalimanı'nda gözaltına alınan 28 işçi bugün adliyeye sevk edildi. Savcı işçilerin taleplerinin 'bahane' olduğu gerekçesiyle tutuklama talebinde bulundu.

İSTANBUL - İstanbul 3'üncü Havalimanı'nda iş bırakma eylemi nedeniyle gözaltına alınan 28 inşaat işçisi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

3'üncü Havalimanı'nda işçiler 15 madde halinde çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 14 Eylül sabahı iş bırakma eylemi yapmış akşam saatlerinde ise jandarma ve çevik kuvvet ekiplerinin saldırısı ve gece koğuşlar basılarak gözaltına alınmıştı. Aralarında sendika üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 28 işçi bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde ifade vermeye götürüldü.

 

 Çalışma Koşullarının Düzeltilmesi Talebi "Bahane" Sayıldı

İşçilerin kölece çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapmasını Gaziosmanpaşa Savcılığı,  "bahane" olarak yorumladı. İşçilerin birbirleriyle iletişim kurduğu “Grup Direniş” isimli Whatsapp grubu da tutuklama delili sayıldı.

Kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için 15 Eylül gece yarısı baskınıyla gözaltına alınan 600'e yakın işçiden bir kısmı emniyette serbest bırakıldı, hâlâ gözaltında tutulan işçiler savcılık sorguları için ikişerli gruplar halinde Gaziosmanpaşa (GOP) Adliyesi’ne getirildiler.

Gözaltındaki işçilere, “2911 muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin nefret düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi. . 

 

"İnşaat İşçisi Köle Değildir"

Jandarma eşliğinde ikişerli gruplar halinde adliyeye getirilen işçiler, “Direne Direne Kazanacağız ”, “İnşaat İşçisi Köle Değildir”, “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek” sloganlarıyla adliyeye girdi. Jandarmalar slogan atan işçilerin ağızlarını kapatarak duruşmaya getirdi.

 

28 İşçiye Tutuklama Talebi

Adliyeye getirilen 43 kişi savcılığa çıkarıldı. Savcı, adliyeye getirilen 43 işçinin ifadesini almadı. Savcı, 15 işçi için adli kontrol talep ederken, 28 işçi için ise tutuklama talebinde bulundu. İşçilerin, “Kamu malına zarar verme”, “Polise mukavemet”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” iddialarıyla tutuklanmaları istendi.

 

"Grup Direniş" Tutuklama Delili Sayıldı

Savcı Ali Özgilik, tutuklama talebine gerekçe olarak, işçilerin jandarma baskını sırasında slogan atarak kolluk kuvvetinin müdahalesine engel olmaya çalıştıklarını, “Grup Direniş” isimli Whatsapp grubu oluşturmalarını gösterdi.

Savcılık tutuklama talebinde bulunurken, işçilerin çalışma koşullarının kötü olduğunu dillendirmesini "bahane" olarak yorumladı. 

 

"Jandarma Yine Şantiyedeki Koğuşlarda Arama Yapıyor"

Jandarmanın sorgular sırasında işçilerin 3’üncü Havalimanı şantiye alanındaki yatakhanelerine girdiği ve arama yaptığı bilgisi geldi.

Savcılık sorgusunun hemen öncesinde yapılan arama “tutuklama için delil üretme çabası mı” sorusunu akıllara getirdi.

Adliye önünde çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisi ile jandarma ekipleri yoğun önlemler aldı. Akrep ve TOMA da adliye önünde konuşlandırıldı.