Bursa Orhangazi'de sendikalı oldukları için işten atılan Cargill işçileri, Gebze Organize Sanayi'de  eylemde olan Flormar işçileriyle buluştu.  Cargill ve Flormar işçileri birlikte kahvaltı ve yürüyüş yaparak  dayanışmanın ve birlik olmanın önemli olduğunu, bunun coşkusunu yaşadıklarını ve işçilerin ancak birlik olarak zafere ulaşabileceklerini dile getirdi.

KOCAELİ - Bursa Orhangazi'de bulunan Cargill işçileri Tek Gıda İş Sendikası'na üye olmalarının ardından işten atılmışlardı işten atılan Cargill işçileri, 150 gün boyunca

Cargill'den olumlu bir adım gelmemesi üzerine İstanbul'a Cargill genel merkezi önüne yürüme kararı almıştı.


Cargill işçileri başlattıkları İstanbul yürüyüşünde, Gebze’de direnişte olan Flormar işçileri ile buluştu. Bursa’dan başlayan yürüyüşün 4. gününde işçiler Gebze’ye geldi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan  ve sendikalı oldukları için işten atılan Flormar işçileri ve Tuzla Organize Sanayi'den Bilgin Tekstil işçileri gelerek Cargill işçilerini karşıladı. Bir araya gelen işçiler kitlesel bir şekilde sık sık "Flormar İşçisi Yalnız Değildir", "Cargill İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atıldı. İstanbul'da 3'ünce havalimanında eyleme geçen ve jandarma saldırısıyla gözaltına alınan işçileri de unutmayan işçiler sık sık "İnşaat İşçisi Yalnız Değildir sloganları attı.
"Biz Bir Aileyiz Dediler Sendikalı Olunca Sokağa Attılar"

Gebze Meydanı’nda Cargill işçileri adına Suat Karlıkaya konuştu.  14 işçinin sendikalı oldukları için işten atıldıklarını ve 153 gündür işlerine dönme mücadelesi verdiklerini  hatırlatarak, “Biz bir aileyiz dediler yıllarca bu insanlara, ama sendikalaşmak istediğimizde aile olmayı unutup arkadaşlarımızı sokağa attılar” dedi.

 

Her mücadelenin bir şeyler öğrettiğini söyleyen Karlıkaya, “Flormar işçisinin mücadelesi yoktur, Cargill işçisinin mücadelesi yoktur, Türkiye işçi sınıfının mücadelesi vardır. İşçi sınıfı ayağa kalkarsa oturması zordur, işçi sınıfını ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur, çocuklarımızın geleceğidir. Buunu  patronlar da bilecek herkes  bilecek. Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor, anneler direniyor, hepimiz direneceğiz. Biz bir gelecek inşa ediyoruz bunu herkes görecek” dedi.
"İşçi Sınıfının Öncülerine Sermaye ve İktidara Kafa Tutmak Düşüyor"

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenne Sekreteri Mustafa Mesut Tekik de “Bugün ülkede siyasi partiler, basın, toplumun çok geniş katmanları sindirilmişken toplumun direniş adacıkları da yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Cargill direnişçilerinin, Flormar direnişçilerinin, 3. havalimanında kölelik dayatılan inşaat işçilerinin, Tayaş işçilerinin ve başarıyla biten DHL Express işçilerinin tüm eylemleri birer adacık olarak Türkiye halklarının, Türkiye işçi sınıfının önünü ve cesaretini, mücadele alanını açmaya devam ediyor"  diyerek. Sendikacılara, emek dostlarına, işçi sınıfının öncüsüyüz iddiasında bulunan herkese de bu mücadeleleri birleştirmek ve birleşik bir emek mücadelesi ile sermayeye ve onun siyasal sözcüsü olan iktidarlara kafa tutmak düştüğünü belirtti.

Sabah erken saatlerde Flormar işçilerinden bir grup Gebze Meydan'da bulunan işçilerle birlikte sloganlarla Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Flormar fabrikası önünde eylemde olan işçilerle buluşmak üzere yola çıktı.

Flormar işçileri, çevreden gelen emek dostlarıyla birlikte "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Sendika Haktır Engellenemez", "Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganları attı. Burada Petrol İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Flormar İşçileri ve Cargill işçilerinin yaşadıkları sürece değindi. İşçilerin anayasal hakları olan sendikalı olma hakkının patronlar tarafından tahammülsüzlükle karşılandığına değinen Akyüz, işçilerin ancak yine işçilerle dayanışma içinde olarak güçlerini birleştirerek kazanabileceklerini ifade etti. Gebze'den Flormar'a yürüyüş sırasında bir kadın polis amirinin işçilere yolda çizgilerin dışına yayıldıkları için baskı ve tacizde bulunmasına ilişkin de "Bu mücadele sırasında ve bugün yürüyüş sırasında da patronların yanında olanlarla işçilerin yanında olanları gördük" dedi. Bazı kesimlerin işçilerin eylemliliklerinden rahatsız olduklarını, tahammülsüz davrandıklarını ifade eden Akyüz "Cargill işçileri haklı ve onurlu bir mücadele veriyorlar, Tek Gıda İş Sendikası bu yürüyüşle ve Flormar işçileriyle bir araya gelerek örnek bir davranış, yol gösterici bir eylem ortaya koymuştur. Bunun da sahiplenmesi gerekir" dedi.

Ortadoğu bölgesinde çıkar üzerinden savaş ortamı yaratıldığını, krizin, daralmanın gerekçe gösterildiğini ifade eden Akyüz, burada da bizler emek veriyoruz, emek mücadelesi veriyoruz. Biz de bu vatanın insanlarıyız ve bir emek mücadalesi veriyoruz haklı bir mücadele veriyoruz. Cargill işçileri ve Flormar işçileri verdikleri mücadeleyi kazanacaktır" dedi.

Konuşma sırasında sık sık "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Flormar Cargill Omuz Omuza", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.

Ardından Flormar İşçileri, Cargill işçileriyle kahvaltı  yaparak sohbet ettiler. Dayanışmanın coşkusunu paylaştılar.
"Birbirimize Omuz Vermenin Birlik Olmanı Coşkusunu Yaşadık"

Cargill işçileri, kota daralması gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını, fabrikanın ise aynı kapasitede çalıştığını belirterek "Hepimi z de biliyoruz ki, asıl mesele bizim sendikalı olmamız. Cargill senikalı işçi istemiyor" diyorlar. Cargill Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacaklarını ve İstanbul 'a gelmişken, yine sendikalı oldukları için işten atılan ve 126 gündür eylemini sürdüren Flormar işçileriyle buluşmamak olmazdı" diyorlar.

Flormar işçilerinin kendilerini Gebze'de karşılamasını bunun emekçilerin nezaketi olduğunu ifade eden Cargill işçileri "Onlarla birlikte olmak bu coşkuyu yaşamak, birbirimize omuz vermiş olmak çok güzel " diyerek duygularını dile getiriyor.
Flormar işçisi Ayşe Öztürk ise biz haksız bir şekilde hem de 25/2 ile işten atıldık, arkadaşlarımız kota daralması gerekçesiyle işten atılmışlar ama hepimiz biliyoruz ki, asıl gerekçe sendikalı olmamız. Aynı  gerekçelerle işten atılan Cargill işçisi arkadaşlarımız İstanbul'a gelmişken bizlere omuz vermek istemişler. Biz de bundan çok mutlu olduk, onları karşıladık, birlikte yürüdük, Birlikte olmanın coşkusunu yaşadık . Dayanışma olmak bizi mutlu etti ve güç kattı." dedi.

Bir saate yakın kahvaltı ve sohbetin ardından, Flormar işçileri Cargill işçilerini "Cargill İşçisi Yalnız Değildir", "Gülele Dostlar Yine Bekleriz", "Cargill İşçisi Kazanacak" sloganlarıyla İstanbul'a uğurladı.

Cargill işçileri yarın saat 14.00'de Ataşehir'deki Cargill Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacak.
ylem/180917_Cargill-iscileri-Flormarda-2.jpg