< DHL Express'te İşten Atmaya Karşı Uyarı Eylemi

DHL Express Havaalanı Şubesi'nde Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için 2 işçi “bölüm kapatma” gerekçesiyle 9 Haziran Cuma günü işten çıkarıldı.

TÜMTİS üyeleri DHL Express’in Bahçelievler Yenibosna’da bulunan Genel Müdürlüğü önünde 12 Haziran günü eylem yaptı. SENDİKA yöneticileri işçilerin işe iade edilmesini ve sendika üyeleri üzerindeki istifa baskısına son verilmesini istedi.

DHL Express Genel Müdürlüğü önünde toplanan TÜMTİS üyeleri basın açıklaması öncesinde bir süre sloganlar atarak, marşlar eşliğinde halay çekti. Eyleme Türk İş'e bağlı sendikalar ve DİSK'e bağlı sendikalardan temsilciler de destek verdi.

TÜMTİS flamalarını taşıyan işçiler, “DHL Express’te İşçi Kıyımına ve Sendika Düşmanlığına Son” pankartı açtı.

Türkçe ve İngilizce “DHL Express İşçilerin Sendika Hakkına Saygı Duy”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız” dövizleri de taşıyan işçiler sık sık “DHL’ye Sendika Girecek Başka Yolu Yok”, “Sendika Hakkımız Engellenemez”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın” sloganları attı.

Eylemde TÜMTİS İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ersin Türkmen, DHL Express’te uzun süredir işçilere baskı yapılarak sendika üyeliğinden istifaya zorlandığını söyledi.

Patronların yasa boşluklarını kullanarak DHL’de yapılmak istenen Toplu İş Sözleşmesi'nden (TİS) kaçtığını belirten Türkmen, sendikal örgütlenmeyi engellemek için yapılan baskılara derhal son verilmesi gerektiğini dile getirdi.

DHL Lojistik’te 476 eylem ile iş yerinde çoğunluğu ve yetkiyi aldıklarını ifade eden Türkmen, gerekirse yeniden eyleme gideceklerini söyledi.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz ise, sendika olarak işçilerin her zaman yanında olacaklarını söyledi. Türkiye’de demokrasi dışı uygulamaların yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, DHL’nin diğer ülkelerde işçiler ile sendikal faaliyetleri uyum içinde olduğunu, sadece Türkiye’de ki OHAL ve yasal boşluklardan faydalanarak sendikal faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştığını söyledi.