Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Öz İplik-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başladı. Örgütlenmeden haberdar olan patron işçilere baskı yapmaya, ardından sendika üyesi işçileri işten atmaya başladı.
Beks Çorap patronu arda arda 30 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler ise sedikaları ile birlikte fabrikanın vardiya giriş ve çıkışlarında eylem yaparak, kötü çalışma koşullarını ve işçi sendika düşmanlığnı protesto eylemleri yapmaya başladı. Bunun üzerine fabrika çevresindeki duvarlar yükseltildi. İşçileri fabrika dışında alan ve indiren servisler, dışarıdaki işçilerle irtibatın kesilmesi amacıyla fabrika içine girmeye başladı.
Sendika üyesi işçilerin çalışan işçilerle irtibatını kesemeyen Beks Çorap patronu bu kez Öz İplik-İş Sendikası'nın Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır’ın ve işten attığı işçilerin “iş ve çalışma hürriyetini bozdukları” iddiasıyla şikayetçi oldu.
Aylardır fabrikada ağır sömürü ve baskı koşullarında çalışıp insanca çalışma koşulları için anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan işçilerin neden işten atıldıklarını, 2 aydır fabrika önünde işçilerine dönmeye çabaladıklarını görmeyen devlet yetkilileri, Beks Çorap patronunun şikayeti üzerine hemen harekete geçti. Emniyet Müdürünün talimatıyla Çakır ve eylem yapan işçiler gözaltına alındı. Savcılğa çıkarılan Çakır için Sulh Ceza Hakimliği tarafından 23 Mayıs itibariyle fabrikaya 100 metreden daha fazla yaklaşması yasaklandı!
Öz İplik-İş Sendikası, mahkemenin kararına tepki açıklama yaparak gösterdi. Aylardır anayasal haklarını kullanan işçilerin uğradığı hukuksuzluklara hiçbir işlem yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Yapılan işin doğası gereği örgütlenmek için üyelerinin, işçilerin hakkını aramak için fabrika önüne gitmek durumunda olan Trakya Bölge Başkanımız Mehmet Çakır’a yargı tarafından fabrikaya 100 metre yaklaşmama cezası verildi. Tarihte böyle bir karara rastlanmamıştır. Bu akıllara zarar bir karardır. Bu karar ile örgütlenme özgürlüğünün önüne bir set çekilmiş, sendikalaşma özgürlüğü açıkça engellenmiştir” dendi.
“Aynı mahkemeden sendikaya üye olduğu için işlerinden tazminatsız atılan ve ücretleri ödenmeyen işçiler için de karar vermesini beklerdik” denilen açıklamada “Adaletinin mazlumlarını yanında olmasını isterdik. Ama olmadı. Masumları savunanlar cezalandırılmak isteniyor. Biz bu karara itiraz ediyoruz. İtiraz hakkımızı kullanacak olmakla birlikte, bu kararı verenlere de birilerinin ‘dur’ demesini istiyoruz. Sendikacılık adına kara bir günü yaşıyoruz.” denildi.
Öz İplik-İş Sendikası Hukuk Müşaviri İsmail Avcı ise mahkemenin verdiği kararın hukuki bir açıklaması olmadığını söyledi. Yasalara göre sendikalaşma hakkını engelleyenlerin suç işlediğini söyleyen Avcı, en başından bu yana emniyet, kaymakamlık ve savcılık tarafından patronun kollandığına dikkat çekti.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık 1100 işçinin çalıştığı Beks Çorap işçileri, kötü çalışma koşullarına karşı yaklaşık 2 ay önce sendikalaşma faaliyeti başlatmıştı. Ücretlerine zam, ikramiye, erzak, sosyal yardımlar ve işçi sağlığı ve iş güvencesi, servis, yemek ve mola saatlerinin düzenlenmesi, zorla ve tehditle mesaiye kalmamayı talep eden işçiler, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasına üye olunca patron ise durumdan haberdar olur olmaz işçiler üzerinde baskı kurmaya başlamıştı.
İşçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulanmış; fabrika 1 hafta kapatılarak işçiler senelik izne çıkartılmış, ardından bir vardiyayı komple 15 gün ücretsiz izne çıkarılmıştı. Bu süreçte sendika fabrika önünden ayrılmayarak işçileri üye yapmaya devam etmişti.
Son olarak 15 Mayıs’ta 15 günlük ücretsiz izinden dönen 3 sendika üyesi ve bir vardiya amirinin işlerin azalması gerekçe gösterilerek işten atıldı. İşten atılan işçilerin Öz İplik-İş’e başvurması üzerine işe iade davası açıldı. Öte yandan işten atılan işçiler ise fabrika önünde eyleme başladı.
v