Türkiye genelindeki yaklaşık 6 bin işçinin kıdem tazminatları, izin alacakları ve diğer hakları için KFC ve Pizza Hut işçileri bugün İstanbul, Bursa ve Ankara’da eylemdeydi.
ABD menşeli ünlü fasfood markaları olan KFC ve Pizza Hut şubelerinde Türkiye genelinde çalışan yaklaşık 6 bin işçi kıdem tazminatları, izin alacakları ve diğer hakları için bugün İstanbul, Bursa ve Ankara’da eylemdeydi.
ABD menşeli KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye temsilcisi İş Holding, konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, grup şirketleri ve sahibi İlkem Şahin için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirket zarar göstererek konkordato talep ederken patron yalı alıp başka bir şirket açıp yatırım yaparak şubeler açıyor. KFC ve Pizza Hut işçileri aylardır gasp edilen hakları ve tazminatları için bugün Ankara, Bursa ve İstanbul’da KFC ve Pizza Hut şubeleri önünde basın açıklaması yaparak yaşadıkları süreci ve taleplerini dile getirdi.
"Biz KFC TÜRKİYE ve PIZZA HUT adına yıllarını vermiş, hatta yılları toplasak bir ömür edecek insanlar olarak bugün burada haklarımızı aramak için toplandık. Gayemiz 6000 çalışanın maaşlarını ve kıdem tazminatlarını alabilmeleri için gerekli mücadeleyi vermektir" diyen işçiler, İş Gıda çatısı altında çalıştıkları süreçte, haklarından, huzurlu çalışma ortamından, güvenilirlik ve doğruluk esaslarından uzak tutulduklarını ve "önceliği her zaman insanlara adadığını" iddia eden bu firmalarda, insan kavramı artık yok sayıldığını vurguladı.
KFC ve Pizza Hut Franchise sözleşmesinin feshedilmesiyle sarsılan İş Gıda A.Ş'nin, 7,7 milyar TL borçla Konkordato başvurusunda bulunduğunu ifade eden işçiler İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan (iflas ertelemesi/konkordato) sunu olup, işten çıkışı ve geçişi işlemlerininin engellemekte olduğunu aktardı.
Krispy Kreme, ve İş Teknik’e devredilen maddi ve gayrı maddi varlıklar incelenmekte olduğunu işçilerin maddi zorluklar yaşadığı süreçte Peyman’dan alınan kredilerin ise farklı amaçlar için kullanıldığı yönünde bilgiler bulunduğunu ifade eden işçiler patron İlkem Şahin’e ait olan Jant fabrikasının, tedarik sorunları yaşanan bir dönemde satın alındığı yönünde bilgiler aldıklarını aktardı.
KFC ve Pizza Hut işçileri yaptıkları açıklamada "KFC ve Pizza Hut markalarına ürün tedariki yapılmazken diğer taraftan maddi ve manen zorlandığımız dönemde Krispy Kreme şubeleri büyümeye ve açılmaya devam etmekteydi. Burada ocak ayında 30 gün çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi" dedi.
Aslında bir yandan KFC ve Pizza Hut markalarının zarar ettiğini iddia eden patron diğer yandan başka şirketlerine yatırım yapıyor.
İşçiler patronun ne yaptığının gayet farkındalar ve bunu da "Sayın İlkem Şahin; Çocuğunuzun yemeği için savaştığınızı söylüyorsunuz ama konkordato kararından önce İş Gıda’ya ait olan Krispy Kreme şubelerinin isim haklarını Krispy Kreme Üretim A.Ş firması olarak isim değişikliği yaptınız. 23 Ocak tarihinde Krispy Kreme şubelerini Gökçe Elif Şahin adına devrelediğinizi görmekteyiz ve birkaç gün sonra Konkordato kararı alındı. Planlı olarak bu işlemler yapıldı. Sizin hiç vicdanınız ve korkunuz yok mu?” diyerek ifade ettiler.
İlkem Şahin'in çalışan işçilerin emekleri ve senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın alındığı ifade edilen açıklamada "5 Şubat tarihinde Rüzgarlıbahçe’de bulunulan ana binadaki bütün eşyaların boşaltıldığını ve kaçırıldığını duymaktayız. Kayyum atandıktan sonra iş teknik yetkilisi tarafından Pizza Hut markalarının el altından nakit karşılığında satış pazarlığının başka pizza markalarına teklif edildiği belirtilmektedir. Kar/zarar raporlarında gösterilen giderlerin hiçbiri ödenmemiştir. Şirket içi firmalar dışında birçok firmaya da borçlusunuz. Belirtilen hususlar firmaya aittir ve araştırılmalıdır" denildi.
KFC ve Pizza Hut işçileri arasında yeni evlenen, kira ödeyen, kredi borcu olan, çocuklarını okula gönderen binlerce insan bulunduğunu belirten işçiler, maaşlarının garanti fonunun karşılanacağı söylenmesine karşın garanti fonunun da 3 ayın sonunda ödeme yapacağı, şirkete atanan komiserler tarafından belirtildiğini aktardı.
"Bu çalışanlar YUM markalarına, KFC ve Pizza Hut markalarına güvenerek şirkete katıldılar. Ancak markanın asıl sahibi Yum Brands, geçmişteki tüm haklarını İş Gıda’ya devrederek bizi, binlerce insanı kaderimize terk ettiler. Biz, binlerce çalışanımızla hâlâ YUM markalarından olumlu haberler bekliyoruz" diyen işçiler hayatlarını planlayabilmek için net bir ödeme planı istediklerini vurgulayan işçiler "Bu süreçte farklı bir firmada çalışamıyoruz, çünkü sözleşmemizde ‘farklı bir firmada izinsiz çalışmanız halinde, iş akdinizin haklı sebeple sonlandırılabileceği’ belirtilmişti. Farklı bir firmada sigortalı olarak çalışabilecek miyiz?
Bizler, binlerce KFC ve Pizza Hut çalışanı, İş Gıda’nın devralması ve süreci her geçen gün yanlış yönetmesi, sadece kendi finansal çıkarlarını tasarlayıp şirketi bu darboğaza sürüklemesi sonrası mağdur ve terk edilmiş durumda kaldık. Hiçbir çalışana net bir açıklama yapılmadı. Şu anda algı yönetimi ve kurban rolü oynama, İş Gıda ve Yum Brands tarafından sergileniyor. Tasarlanan her şey tamamen şirketin kendi çıkarları için olup, devletimizin kandırılması söz konusudur" diyerek zarr/iflas/ konkordato adı altında bir oyun olduğunu ifade etti.
"Biz, tek yürek 6000 kişi, 6000 kişinin aileleri ve daha bilmediğimiz nice insanla buradayız" diyen KFC ve Pizza Hut işçileri seslerinin duyurulmasını ve haklarının verilmesini istediklerini vurguladı.