Geleneksel Sarıgazi Halk Festivali, uzun yıllardır devam eden baskı ve yasaklamaların ardından, bu yıl başarıyla gerçekleştirildi. Örgütleyicileri arasında Mücadele Birliği Platformu ve çok sayıda sosyalist örgütün ve yurtsever güçlerin bulunduğu festivalin çalışmaları, yaklaşık 1 aydır sürüyordu.

26-27 Ekim tarihlerinde İstanbul’un emekçi semtlerinden olan Sarıgazi’de Genco Erkal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen festival, ölümsüzleşen devrim savaşçıları için yapılan saygı duruşu ve festival yürütmesi adına yapılan açılış konuşmasının ardından başladı.

Festivalin ilk günü olan 26 Ekim Cumartesi Yılmaz Güney’in Umut filmine ve Sarıgazi halkının ve güncel gelişmelerin konuşulması üzerine foruma ayrılmıştı. “Umut Bizde” diyerek Yılmaz Güney’in film başlığına da vurgu yapılırken, film keyifli bir şekilde izlendi.

Film gösteriminin ardından Sarıgazi halkının sorunlarını ve güncel gelişmeleri konuşmak üzere forum bölümüne geçildi. Çeteciliğin emekçi semtlerde yayılmasından kadın ve çocuk cinayetlerine, gerici eğitim sisteminden emekçilerin yerelde yaşadığı sorunlara kadar bir dizi konuya değinildi. Ayrıca Sarıgazi’nin “kara çocuğu” Leninist tutsak Sami Tunca’nın Tekirdağ 2 Nolu Zindanı’ndan festivale göndermiş olduğu mesaj da sahneden okundu. Halk iktidarı vurgusu ile biten forumun ardından festivalin ilk günkü programı sona erdi.

Festivalde, devrimci kurumların açmış olduğu standlara da ilgi vardı.

Festivalin 2. günü olan 27 Ekim Pazar günü ilk etkinlik, “Emek Krallığı” isimli çocuk tiyatrosu ile başladı. Çocukların ve ailelerin yoğun ilgi gösterdiği tiyatro gösteriminin ardından “Dünya ve Türkiye Nereye” başlıklı panele geçildi.

Panelde İlk sözü Ayşe Düzkan alırken Filistin’de yaşanan son gelişmelere dair anlatımlarda bulundu. Daha sonrasında Ercüment Akdeniz “Savaşlar ve Göç” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Faik Bulut’un Rojava’da, Filistin’de ve Ortadoğu’da süren savaşa dair konuşmasının ardından, sözü yakın zamanda tahliye olan Sebahat Tuncel aldı. Tuncel ulusal sorun, çözüm süreci tartışmaları ve Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesine dair konuşmasını gerçekleştirdikten sonra kısa bir ara verildi ve ardından soru cevap kısmına geçildi.

Soru cevap bölümünün ardından ise sırasıyla Grup İklim, Doğan Çelik ve Babetna müzik gruplarının sahne alması ve çekilen coşkulu halaylarla devam etti. Mücadele, umut ve dayanışma mesajlarının verildiği festival, konserin ardından sona erdi.